Tlačové správy

Ústavný súd SR aj tento rok otvoril svoje brány verejnosti počas 3. ročníka „Dňa otvorených dverí Ústavného súdu SR“

Dňa 27. septembra 2018 sa v priestoroch Ústavného súdu Slovenskej republiky uskutočnil už tretí ročník „Dňa otvorených dverí Ústavného súdu Slovenskej republiky“. Možnosť zúčastniť sa tohto podujatia využilo viac ako 2 500 návštevníkov všetkých vekových kategórií. Veľký záujem bol aj o účasť na „Túlaní sa po Ústavnom súde Slovenskej republiky s Milanom Kolcunom“, ktoré sa uskutočnilo 20. septembra 2018 a ktorého sa zúčastnilo ďalších viac ako 300 návštevníkov.

Vďaka týmto podujatiam mali návštevníci možnosť vidieť priestory ústavného súdu, ktoré sú inak verejnosti nedostupné, a vypočuť si pútavý výklad v podaní Milana Kolcuna a zamestnancov ústavného súdu. V priebehu prehliadok tak návštevníci vstúpili do pojednávacej miestnosti, v ktorej sa uskutočňujú verejné zasadnutia senátov a pléna ústavného súdu a príležitostne aj konferencie a semináre, a do Siene nezávislosti, v ktorej prebiehajú neverejné zasadnutia pléna ústavného súdu. Nahliadli aj do kancelárie predsedníčky ústavného súdu a do prijímacieho salónika. Mnohí taktiež využili možnosť vyskúšať si talár sudcu, pozrieť si insígnie predsedníčky ústavného súdu či prelistovať kroniku ústavného súdu.

Jedným z hlavných bodov programu „Dňa otvorených dverí Ústavného súdu Slovenskej republiky“ bolo uvedenie do života kompletného vydania „Ilustrovanej Ústavy Slovenskej republiky“, ktorú krstila Martina Lubyová, ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Následne predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková odovzdala ceny výhercom literárnej súťaže ,,Spravodlivosť a právo“ a výtvarnej súťaže ,,Labyrint zákonov“ a pestrý kultúrny program pokračoval vystúpeniami umeleckých zoskupení z Košíc a blízkeho okolia.

Ako uviedla predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková: „Deň otvorených dverí Ústavného súdu Slovenskej republiky je jedinečnou príležitosťou, ako priblížiť činnosť ústavného súdu širokej verejnosti, a preto ma veľmi teší veľký záujem návštevníkov o toto podujatie. Veľkú radosť mám aj z krstu kompletného vydania „Ilustrovanej Ústavy Slovenskej republiky“ a jej odovzdania Martine Lubyovej, ministerke školstva, vedy výskumu a športu Slovenskej republiky, ako učebného materiálu pre potreby žiakov a študentov základných a stredných škôl. Verím,  že aj vďaka tejto publikácii žiaci základných škôl a študenti stredných škôl lepšie spoznajú základný zákon nášho štátu – Ústavu Slovenskej republiky.“

Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Ústavný súd Slovenskej republiky.

Viac informácií Vám môže poskytnúť JUDr. Tomáš Senaj, Odbor tlačový a informačný, Kancelária Ústavného súdu SR telefón: 055/7207 239, mobil: +421 905 404 222, e-mail: tomas.senaj@ustavnysud.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore