Tlačové správy

V košickom Bábkovom divadle slovenská premiéra monodrámy Jánosa Háya Bez života

Bábkové divadlo v Košiciach pred dvoma rokmi opäť otvorilo brány svojej činohernej scény Jorik, aby sa členovia umeleckého súboru mohli realizovať nielen v bábkových inscenáciách, ale aj v činoherných predstaveniach. Našim divákom však chceme ponúknuť aj tvorbu umelcov z iných slovenských divadiel, resp. zo zahraničia. Preto k nám pravidelne pozývame hostí, aby si publikum mohlo vychutnať aj štúdiovú, experimentálnu tvorbu, neraz s vážnou, ťažkou témou. Dramaturgia divadla zaraďuje do programu aj monodrámy, pre ktoré vieme využiť nielen priestory scény Jorik, ale aj bábkovú scénu na Alžbetinej ulici. Práve na bábkovej scéne uvedieme dňa 25. februára 2019 (pondelok) o 19:00 slovenskú premiéru monodrámy maďarského autora Jánosa Háya s názvom Bez života (maď. A halottember). Predstaví sa v nej  herečka Anikó Vargová, ktorá v súčasnosti ako slobodný umelec hosťuje vo viacerých slovenských a maďarských divadlách (Gunagu, Studio L-S, Nová Scéna, Divadlo Thália, Cervinus Teatrum v Szarvaši). János Háy získal za túto divadelnú hru u našich južných susedov prestížne ocenenie – Dráma roka 2017. Háy patrí k najplodnejším maďarským autorom súčasnosti a žne úspechy nielen na domácej scéne, ale i v zahraničí.

Hra pojednáva o ťažkom živote ženy, ktorá je v prenesenom význame pochovaná zaživa v bezútešnom svete. Prišla o partnera a všetky jej sny, nádeje a túžby sa v tej chvíli premenili v prach. Nechajme hovoriť samotného autora Jánosa Háya: „Keď som text písal, mal som na mysli všetky tie druhy strát, ktoré postretnú ženu, keď príde o partnera, s ktorým plánovala spoločný život, lebo ju muž opustí, chodí domov len každý polrok a ona sa musí s jeho stratou vyrovnať. Myslel som tiež na všetkých mužov, ktorí sa po podobných odchodoch znova chcú vrátiť do minulých okolností, akoby čas vôbec neplynul.“ Vďaka umeleckému prekladu Renáty Deákovej bude monodráma Bez života po prvýkrát ponúknutá aj slovenskému divákovi práve na scéne Bábkového divadla v Košiciach.

Režisérkou monodrámy je Adina Lévay – narodila sa v rumunskom meste Oradea, je zakladateľkou a riaditeľkou divadla Chalk Circle Theatre Company vo Veľkej Británii. Réžiu vyštudovala na Central School of Speech and Drama v Londýne. Pätnásť rokov žila v  Maďarsku a pôsobila na mnohých divadelných scénach,  väčšinou sa zameriava na uvedenie hier súčasných autorov a hľadá v divadle nové možnosti a formy vyjadrenia. Ďalšími členkami tvorivého tímu sú scénografka Erika Gadušová, hudobná skladateľka Klaudia Gardeno a dramaturgička Tünde Kardos. Predstavenie je vhodné pre divákov od 18 rokov.

Monodráma Bez života bola realizovaná s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín Kultminor.

Viac informácií o predstavení a vstupenkách nájdete na webovej stránke divadla www.bdke.sk.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore