Tlačové správy

V Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave vystavujú rôzne predmety zberatelia

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja sprístupní pre širokú verejnosť od 4.marca 2019 vo svojich priestoroch na ul. Lipová č. 3 výstavu rôznych predmetov od zberateľov Petra Benediktyho, Zlatici Halkovej, Ladislava Hlavacsa a Eriky Lukáčovej.

Zberateľstvo je koníček ktorý sa zaoberá získavaním špecifického druhu vecí založeného na špecifickom záujme zberateľa. Zberateľstvu sa môžeme venovať už od detstva. V takom prípade je určite potrebné túto záľubu a nadšenie podporovať. Deti sa tak naučia narábať so svetom, triediť, či oddeľovať podstatné od nepodstatného, vlastniť, prijímať, vymieňať, darovať. Jedného dňa sa im takéto skúsenosti určite zídu. Ako napríklad zberateľom z Rožňavy, ktorí sa podujali prepožičať svojich pár vzácnych kúskov na výstavu do knižnice.

Zberateľstvo Petra Benediktyho je naozaj späté s detstvom. „Vinylové platne mám rád od najútlejšieho detstva. Prvá vec, ktorú som sa naučil obsluhovať, bol gramofón, to som mal asi 4 roky. Stačilo ma k nemu posadiť a bol odo mňa pokoj na celý deň“ prezradil o sebe dnes už otec rodiny a pokračoval „V bývalom režime veľa zdrojov na kúpu LP nebolo. Až po roku 1989 začala byť ponuka širšia. Neskôr začal úpadok platní a na scénu prichádzali CD. Dnes sa to opäť „točí“, platne sa vracajú, takisto aj hudobné burzy, na ktorých zháňam ďalšie kusy. V súčasnosti moja zbierka obsahuje okolo 400 LP“ dodal k svojej zbierke.

V detstve mal však ešte jednu vášeň – zbieranie filmových plagátov. V detstve a počas dospievania často chodil do kina, do bývalého rožňavského kina Partizán, neskôr premenovaného na kino Panoráma.  „Vždy na začiatku mesiaca som chodil pozerať program kina a zároveň som obdivoval vyložené plagáty. V tom čase ich tvorili poprední československí výtvarníci, pre ktorých to bol niekedy jediný zdroj obživy. Tieto plagáty sú ich autorská tvorba, vznikali priamo v Československu, nie sú to celosvetovo distribuované plagáty hollywoodskeho typu. Ich autori často samotný film ani nevideli, ako podklady dostávali len niekoľko fotografií, z ktorých vytvárali rôzne koláže a text, ktorý mal byť na plagáte uvedený“ povedal Benedikty. Jeho terajšia zbierka má 101 kusov.

Používame ich každý deň a ani nerozmýšľame nad tým, koľko úsilia venovali jednotlivci i veľké firmy ich rozvoju. Perá sú dôležitou súčasťou nášho života, ale neboli tu vždy. Angličania by radi verili, že pero vynašiel ich slávny dramatický autor William Shakespeare. V skutočnosti však ľudia už celé storočia pred ním používali čosi, čo mohlo vzdialene pripomínať pero. „Zberateľstvu pier sa venujem viac ako 40 rokov“ rozhovorila sa o svojej záľube Zlatica Halková, držiteľka Slovenského rekordu v atypických perách, ktorý chce v lete 2019 prekonať. „Najprv to bolo len tak pre potešenie a nakoniec sa z toho stala krásna vášeň. V zbierke mám klasické perá tzv. prepisovačky, ale aj atypické, ktoré na prvý pohľad majú úplne iné použitie, ale práve to je na tom krásne“ povedala Halková a dodala „Slovenský rekord v zbieraní atypických pier je 111 kusov. Ja sa ho v tomto roku pokúsim prekonať.“

Jedinečnú súkromnú a najväčšiu zbierku sošiek Budhov má pán Ladislav Hlavacs, ktorý sa tejto vášni venuje 24 rokov. „Titulom rekordný zberateľ sa môžem pochváliť od roku 2015 a s titulom svetový rekord od roku 2018“ začal náš rozhovor pán Hlavacs a skromne pokračoval „V zbierke, ktorá má 613 kusov, nájdete sošky ktoré majú ledva pár milimetrov a niektoré dosahujú niekoľko stoviek centimetrov. Zbieram sošky Budhov rôzneho tvaru, farby, veľkosti či materiálu. Preto pred výstavou, na ktorú ma pracovníčky knižnice oslovili, som si najprv musel pozrieť priestor, ktorý mi pridelili, aby som doniesol také sošky, ktoré sa veľkostne zmestia do vitríny a ktoré aj na prvý pohľad zaujmú návštevníkov. Za najväčšiu súkromnú zbierku Budhov na svete som doposiaľ dosiahol dvakrát svetový rekord.“

„K zbieraniu obľúbených hrnčekov som sa začala venovať celkom náhodou. V mojej zbierke nájdete šálky bez rozlíšenia materiálu, farby či tvaru a v druhom prípade ide o šálky, na povrchu ktorých je umiestnené logo“, predstavila svoje hobby pani Erika Lukáčová. Zbierka sa zaradila medzi rekordné v roku 2015  a ocenenie Slovenských rekordov dosiahla ako tretia v okrese Rožňava. Ustanovujúce rekordy boli zapísané v počte  403 šálok a z toho bolo presne 260 kusov s logom. Dnes už zbierka obsahuje o mnoho viac kusov.

 Na zbieraní je najkrajšie hľadanie, objavovanie, vymieňanie. Iba tak sa dajú zbierky obohacovať a rozširovať. Zberateľ sa nepotrebuje na svoje veci pozerať sám, ale chce ich ukázať aj ostatným.

Pozývame Vás od 4.marca 2019 do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, v rámci otváracích hodín na prehliadku zberateľskej činnosti Petra Benediktyho, Zlatici Halkovej, Ladislava Hlavacsa, Eriky Lukáčovej, ktorí sa svojou zberateľskou vášňou predstavili aj na televíznej obrazovke. Výstava potrvá do 3. apríla 2019. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 17

Zdroj :

https://mamaaja.sk/clanky/dieta/ako-viest-deti-k-mudrosti-vyuzite-ich-nadsenie-pre-zberatelske-vasne

http://webmagazin.teraz.sk/technologie/evolucia-obycajneho-pera/5496-clanok.html

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore