Tlačové správy

Čítanie spomienok Irmy Sztáray

  • Dátum: 29. 09. 2019 / 11:00
  • Organizátor: Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach
  • Miesto konania: Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach, Štefánikova 20, Michalovce
  • Spoluorganizátor: Zemplínske múzeum v Michalovciach

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach pozýva nielen milovníkov histórie na podujatie venované 155. výročiu narodenia Irmy Sztárayovej. Čítaním jej spomienok z knihy vydanej v českom preklade pod názvom Poslední léta císařovny Alžběty. Vzpomínky dvorní dámy. Mária Amália Jozefína (Irma) bola dvornou dámou rakúskej cisárovnej Alžbety, zvanej Sissi. Na konci života spísala spomienky na spoločné cesty, na atentát a následnú smrť panovníčky. Kniha spomienok je skôr cestovným denníkom v ktorom sa venuje poetickým opisom miest a atmosféry. Veľmi emotívne spomienky sú síce idealizovanou, ale rozhodne ódou na historickú osobnosť Alžbety Habsburskej.
Irmu Sztárayovú na úvod podujatia predstaví krátkou prezentáciou historička Zemplínskeho múzea v Michalovciach Mgr. Stanislava Rovňáková.
Pozvanie k čítaniu prijali: Mgr. Miroslav Sopko, poslanec Národnej rady SR, Ing. Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja, a Ing. Vladimír Sekela, emeritný riaditeľ Zemplínskeho múzea.
Grófka Irma Sztárayová zo Starého a z Michaloviec (de Sztara et Nagymihály) bola príslušníčkovu významného šľachtického rodu, ktorého meno dodnes rezonuje v širšom povedomí obyvateľov regiónu Zemplín, a to najmä v súvislosti s hradom nad obcou Vinné, kaštieľmi i parkami v Michalovciach a Starom, kaplnkou na michalovskom Hrádku, so Sobraneckými kúpeľmi či zaniknutou železiarňou v Remetských Hámroch.

Kontakt pre média:

PhDr. Alena Vasiľová,

t.č. 056-6426198, 0948354554

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore