Tlačové správy

Košická noc múzeí a galérií predstaví mesto v čase

Počas hokejových majstrovstiev budú Košice žiť v jednu noc aj históriou. 18. mája sa od 17:00 do polnoci uskutoční Košická noc múzeí a galérií, ktorá návštevníkom odhalí premeny Košíc v čase.

Východoslovenské múzeum ponúkne v Historickej účelovej budove okrem iných prehliadku výstavy Košice 1918-1938. Zrod metropoly východného Slovenska – Mesto a čas, v rámci ktorej sa bude konať aj workshop Vytvor si Štefánikov denník. V budove Divízie na Hviezdoslavovej 3 predstaví 650-ročnú históriu košického erbu, no i 180 rokov v Košiciach na fotografii. Sprístupnená bude aj obľúbená Miklušova väznica, pred ktorou by si návštevníci nemali od 15:00 nechať ujsť Návštevu stredoveku na nádvorí Katovej bašty. Sprístupnené budú aj samotná Katova bašta, pamätný dom Františka II. Rákocziho Rodošto a Dom remesiel.

Východoslovenská galéria si pripravila výnimočné komentované prehliadky priestorov, do ktorých sa bežná verejnosť nedostane. Vstup do Reštaurátorského ateliéru o 17:30, do Knižnice o 18:30 a do Depozitára o 20:30 bude limitovaný, preto odporúčame zarezervovať si vstup na lendelova@vsg.sk. Naprázdno neobídu ani deti, na ktoré čaká Kreatívny labyrint. Dospelí sa môžu tešiť na diskusiu o tom, ako sa pripravuje výstava či na audiovizuálny performance súčasných umelcov Borisa Sirku a Jozefa Tušana.

Detská železnica ponúkne niekoľko unikátov. Návštevníkov totiž vyzdvihne historickým autobusom Ikarus alebo modrým RTO na Námestí maratónu mieru, urobí krátky okruh po meste a odvezie ich do stanice Čermeľ. Jazdu návštevníkom spríjemní dobová tlač s názvom Čermeľský hlas, v ktorej nájdu historické fotografie Košíc.

Slovenské technické múzeum oslávi storočnicu Fordu T premietaním retro grotesiek na nádvorí múzea, otvorené však bude aj Planetárium so vstupmi o 17:30, 19:00 a 21:00. Fanúšikovia športu si prídu na svoje na mimoriadnej výstave 90 rokov slovenského hokeja; Letecké múzeum sprístupní lietadlo vládnej letky Vládny špeciál TU-154.

Múzeu Vojtecha Löfflera návštevníci spoznajú históriu Starého mesta prostredníctvom fotografií Alexandra a Stanislava Jiroušeka, no stretnú sa aj s komixovými diela Rada Repického. Lákadlom bude street-art intervencia do muzeálneho priestoru i hudobné vystúpenie, a kaviareň na nádvorí.

Steel Park opäť ponúkne možno spoznať metalurgické procesy, ktoré pomáhali tvoriť tvár nášho mesta. Fanúšikovia optických ilúzií si v Budove Bravo prídu na svoje na výstave Klamárium či v Záhadnom svete Arduino.

Noc v Galérii ÚĽUV sa bude niesť v znamení dreva – okrem výstavy drevených výrobkov budú majstri predvádzať aj výrobu z tohto obľúbeného materiálu, a deti sa môžu tešiť na tvorivé dielne či kvíz.

Výtvarníčka Júlia Zelená vo svojom odevnom ateliéri predstaví Odev v maľbe – maľbu v čase, ktorá zachytáva prelomové obdobia vizuálnych zmien odevov od jaskynných malieb až po súčasnosť.

Knihomoľom odporúčame navštíviť Malú galériu Alexandra Eckerdta, kde budú okrem maliarových diel vystavené aj knižné značky „exlibris“ z Medzinárodnej súťaže v Prahe 2018, doplnené knižnými značkami východoslovenských autorov.

Múzeá otvárajú svoje brány o 17:00 s výnimkou Areálu Katovej bašty, v ktorej sa Návšteva stredoveku začne už o 15:00. Košická noc múzeí a galérií potrvá tradične do polnoci.

Vstupné bude rovnaké ako uplynulé roky: dospelí – 2,00 €; deti od 6 do 15 rokov, ZŤP a seniori – 1,00 €; deti do 6 rokov – zdarma. Vstupenky bude možné si zakúpiť v každej zo zúčastnených inštitúcií, pričom budú platiť do každej z nich. Pri vstupe dostanú návštevníci kompletný program aj mapu, ktoré nájdu aj v Návštevníckom centre Košice. To bude počas Noci múzeí a galérií otvorené do 23:00. Po prvýkrát bude program dostupný v tlačenej forme aj v anglickom jazyku z dôvodu očakávaného záujmu zahraničných hokejových fanúšikov o toto podujatie.

Kompletný program, ako aj ďalšie informácie o podujatí sú dostupné na stránke www.visitkosice.org, alebo na udalosti na Facebook-u „Košická noc múzeí a galérií 2019“: https://www.facebook.com/events/382895865634459/.

Pre viac informácií, prosím kontaktujte:

Marika Duffeková, PR manažérka

+421 948 152 602

marika.duffekova@visitkosice.org

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore