Tlačové správy

Podporné zhromaždenie zamestnancov v U.S.STEEL Košice v piatok 17. mája 2019

V piatok 17. mája 2019 sa pred JUMBO centrom v Košiciach začína o 15:00 hod. podporné zhromaždenie a pochod zamestnancov U.S.Steel Košice, ktorého cieľom je upozorniť na ich požiadavku zvýšenia tarifných miezd.

Ako zdôraznili zástupcovia zamestnancov z Rady odborov OZ KOVO U.S.Steel Košice, ktorí toto podujatie na podporu kolektívneho vyjednávania organizujú – cieľom je vyjadriť silu a podporu požiadavkám zamestnancov, za ktoré bojujú ich kolektívni vyjednávači pri vyjednávaní mzdového Dodatku č.6.

Zároveň pri tejto príležitosti adresovali všetkým zamestnancom najväčšieho hutníckeho podniku na Slovensku nasledujúcu výzvu:

„Zvolávame všetkých Vás, ktorým záleží na mzdových tarifách v U.S. Steele,  aby ste prišli aktívne podporiť svoje oprávnené mzdové požiadavky. Vždy sme boli k našej firme lojálni –  v čase celosvetovej hospodárskej krízy, alebo európskej oceliarskej krízy s dumpingovými cenami špinavej ocele, v čase neistoty  z možného predaja našej fabriky Číňanom… 

Vždy sme to boli my, zamestnanci, čo sme na to doplácali. Dokedy? Aj keď sme v krízovom pracovnom režime, potraviny preto nie sú lacnejšie, ani energie, ani nájom, či školné v škôlkach a školách našich detí.  

Preto by sme mali prísť podporiť sami seba a svojich kolektívnych vyjednávačov – je to predsa naša voľba, naše chcenie, či chceme žiť lepšie a kvalitnejšie, alebo sa len zodierať v práci… 

Nebuďme krajinou lacnej pracovnej sily! Žiadajme vyšší rast tarifnej mzdy. Chceme predsa dôstojnú životnú úroveň!

Spravodlivú a etickú mzdu ako odmenu za vykonanú prácu si zaslúžime!“

 V košickom hutníckom závode je aktuálne  v mesiaci máj zavedený štvordňový pracovný týždeň ako dôsledok zhoršujúcej sa celosvetovej situácie na trhu s oceľou. Tento režim sa dotýka všetkých zamestnancov i riadiacich pracovníkov.

Pripomeňme tiež, že kolektívne vyjednávanie Dodatku č. 6 k platnej kolektívnej zmluve (tá je účinná do 31.3.2020) začalo 16. januára, pričom v apríli tohto roku bolo vyhlásené za sporné (od 8.apríla je v podniku vyhlásená aj štrajková pohotovosť) a bola k nemu prizvaná sprostredkovateľka,  určená Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V máji (9.mája) sa uskutočnili samostatné stretnutia oboch vyjednávacích strán s pridelenou sprostredkovateľkou, v priebehu 20. týždňa sa majú stretnúť všetci spoločne. Zástupcovia zamestnancov naďalej trvajú na svojej požiadavke – dosiahnuť rast tarifnej mzdy pre každého zamestnanca o 70 eur, pričom návrh zamestnávateľa ponúka v priemere len 20 eur do taríf.

Sme po 1. kole vyjednávanie pred sprostredkovateľom a v 21. týždni sa uskutoční 2.kolo spoločného stretnutia, ktoré by mohli byť kompromisným riešením pre obe vyjednávacie strany. V prípade, že sa obe vyjednávacie strany nedohodnú ani za aktívnej účasti sprostredkovateľky, bude toto konanie vyhlásené za neúspešné a zástupcovia zamestnancov potom nevylučujú ani krajné riešenie – vyhlásenie štrajku.

Výbor  Rady odborov OZ KOVO U.S.Steel Košice

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore