Tlačové správy

Vietnamská matka môže byť na košickú dcéru hrdá – Fpt Slovakia oslavuje piate narodeniny a expanduje

Druhý Najzamestnávateľ v oblasti IT a telekomunikácií, spoločnosť Fpt Slovakia so sídlom v Košiciach, v týchto dňoch oslavuje piate výročie vzniku. Na slovenský IT trh vstúpila v roku 2014 ako prvý ázijský investor vo východoslovenskom regióne. Jej materská spoločnosť FPT Software je najväčšou vietnamskou spoločnosťou zameranou na vývoj software. V Košiciach zamestnáva 250 IT špecialistov, do roku 2022 chce dať prácu dvojnásobku.

Za päť rokov sa Fpt Slovakia vyvinula z interného poskytovateľa služieb na profesionálne orientovanú IT spoločnosť. Získala zákazníkov z ôsmich krajín sveta. Celkový vlaňajší obrat firmy predstavoval 12 miliónov eur.

„V začiatkoch to bola pre nás veľká výzva. Po rokoch dodávania služieb pre RWE v Nemecku, ako jediného zákazníka, sme sa zrazu stali členom rodiny agilnej a rýchlo sa rozvíjajúcej spoločnosti FPT. Našou víziou v nasledujúcich troch rokoch je zdvojnásobiť tím,“ uviedol pri príležitosti piateho výročia fungovania spoločnosti Fpt Slovakia v Košiciach jej výkonný riaditeľ a konateľ Olaf Baumann. Zdôraznil, že to neznamená len zamestnať nových ľudí, ale tiež priniesť do Košíc nový biznis a nových zákazníkov.

„Radi by sme boli dynamickejší a inovatívnejší a zaujali talentovaných ľudí, aby sa k nám pripojili. Nech je náš tím silnejší, väčší a nech spolu s FPT Software našim klientom úspešne pomáhame v digitálnej transformácii a nášmu regiónu k rozvoju,“ naznačil smerovanie spoločnosti výkonný riaditeľ Fpt Slovakia Tran Coi. Zároveň pripomenul, že základnými hodnotami Fpt Slovakia, voči zákazníkom aj zamestnancom, sú záväzok a lojalita. „Snažíme sa byť rešpektujúci, inovatívni, mať tímového ducha, byť objektívni, múdri a ísť príkladom,“  dodal.

Už vlaňajšok sa niesol vo firme v duchu osláv a dobrých správ. Materská FPT Software v roku 2018 oslávila 30 rokov existencie a podpísala najhodnotnejšiu zmluvu v histórii svojho podnikania. Kontrakt v hodnote 100 miliónov USD uzavrela s hlavnou európskou energetickou spoločnosťou innogy SE. Zaručí jej to príjmy do roku 2024 a príležitosti pre rozvoj v sektore poskytovania energetických služieb. Aj pre košickú komunitu to znamená upevnenie pracovných pozícií a príležitosť pre rast. Vlani v októbri napríklad otvorili  laboratórium pre simuláciu používania rôznych zariadení do domácnosti v prostredí SmartHome. Košičania už nielen testujú, ale dokonca implementujú nové funkcionality pre nové zaradenia inteligentnej domácnosti.

Naša spoločnosť sa učí byť efektívna v zmenách. Zmena nám umožňuje rásť v každej oblasti,“ potvrdil zástupca riaditeľa Fpt Slovakia Dodan Vojtko. Zdôraznil pritom, že pre spoločnosť sú na prvom mieste ľudia, čo potvrdzuje jej hlavné motto People first!

Zmena je základom našej vízie. Počínajúc osobnostným rozvojom zamestnancov, prijímaním a výchovou nových talentov, zavádzaním nových technológií a vstupom do nových projektov,“ dodal s tým, že súčasne sa snažia aj pomáhať okoliu a ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. „A to všetko s úsmevom na tvári.“

Spoločnosť Fpt Slovakia si päťročné firemné jubileum pripomenie v utorok 28. mája 2019 celodenným programom. Okrem iného stretnutím s kolegami zo združenia Košice IT Valley, prehliadkou pracovných priestorov firmy a symbolickou výsadbou stromov na Južnej triede.

V prípade záujmu o návštevu firmy a viac informácií ma kontaktujte:

Ing. ANDREA KALAFUSOVÁ

Communication specialist

Business services

Fpt Slovakia s.r.o.

Južná trieda 6, SK-040 01 Košice

M: +421 905 448 615

T: +421 55 610 1471

www.fpt.sk

DOPLŇUJÚCE  INFORMÁCIE

Fpt Slovakia poskytuje služby v oblasti informačných technológií. Od začiatku sa zameriava na rozvoj softvéru, implementáciu a údržbu SAP riešení, nezávislé testovanie a zabezpečovanie kvality IT služieb v rámci energetického sektora.

Na Slovensku vznikla v apríli 2004 (pôvodne ako RWE IT Slovakia)  a postupne zvyšovala svoje ciele i ambície. Rozšírila ich na celoeurópsky trh a na oblasť inteligentného bývania a podpory business aplikácií. Po 10 rokoch existencie však narazila na hranice trhu v ktorom pôsobila. Rozhodla sa pre spojenie s vietnamskou spoločnosťou FPT Software, ktorá predstavuje jedného z najsilnejších hráčov na svetovom IT trhu a patrí medzi TOP 100 IT outsourcingových spoločností sveta. Od tohto momentu vstúpila na trh ako dcérska spoločnosť FPT Software s názvom Fpt Slovakia a začala expandovať. Za svoju pridanú hodnotu považuje kombináciu vysokej produktivity, vysokej kvality a konkurencieschopných cien. V súčasnosti v Košiciach zamestnáva 250 IT špecialistov.

FPT Software je najväčšou vietnamskou a jednou z najrýchlejšie expandujúcich spoločností zameraných na vývoj software. Vznikla v roku 1999. V nasledujúcom roku založila prvú zahraničnú pobočku pre britského klienta a nadviazala spoluprácu s japonským klientom. Po krátkom čase nasledovala spolupráca so spoločnosťami IBM a Microsoft a založenie nových pracovísk v Japonsku, Francúzsku, Malajzii, USA, Austrálii a v Nemecku. V roku 2014 vstúpila na slovenský IT trh ako prvý ázijský investor vo východoslovenskom regióne.

RETROSPEKTÍVA

Spoločnosť Fpt Slovakia vznikla 1. júla 2014. Začínala s jedným zákazníkom a jednou oblasťou podnikania. Stratégia bola zraniteľná, pretože bola vybudovaná na jedinom pilieri – energetickom priemysle. Zaoberala sa štandardným vývojom softvéru, implementáciou a údržbou SAP riešení. Jej výhodou však bolo silné testovacie centrum.

Postupne začala s prechodom a premenou z interného poskytovateľa služby na globálneho profesionála a čelila mnohým výzvam. Nielen ako sa stať globálnym hráčom, ale aj ako spolupracovať s firemnou matkou vo Vietname. Nový tím, nová oblasť a Fpt Slovakia sa od roku 2015 stáva skutočne globálnou. Začala napríklad poskytovať služby pre amerického zákazníka v oblasti Content – Media – Entertaiment a postupne prešla na najpopulárnejšiu vývojovú metodiku  Scrum. Predstavuje súbor princípov ktoré zvyšujú úspešnosť projektov aj spokojnosť zákazníkov a užívateľov.

Fpt Slovakia sa zapájala do čoraz väčšieho počtu tendrov a získavala čoraz viac príležitostí. V roku 2016 pomáhala spoločnosti Innogy pri prechode na digitálnu platformu Digital Future Platform, ktorá zahŕňa niekoľko nových technológií. Pokrývala celú oblasť testovania plaftormy, ako aj  údržbu aplikácie a servis.

Spoločnosť však myslela aj na miestnu IT komunitu. V úzkej spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach sa Fpt Slovakia stala jedným zo zakladajúcich členov Živých IT projektov. Spúšťala pilotné TECH programy, tzv. HUBy,  v ktorých chcela záujemcom ukázať, že IT nie sú strašiakom. Fpt Slovakia začala udávať trendy, stala sa tzv. trendsetterom na veľtrhoch práce. Prišla s novou recruit a brand kampaňou FPT – Think IT, ktorou nielen hľadá nových kolegov, ale tiež podporuje dobrovoľnícke aktivity.

V 2017 už pracuje v rámci dvoch pilierov – SAP a DTC ( Development and Test Center). Získava nových klientov, pracuje s novými technológiami, prijíma nových ľudí. Počet nových príležitostí rastie a tento fakt posilňuje pozície DTC. V tom čase SmartHome a eMobility ukazujú svoj potenciál, rovnako aj strategické partnerstvo so spoločnosťou Siemens na novej IoT platforme – Mindsphere. Prichádza nová oblasť Automotive a s ňou ďalšie nové príležitosti.

Začiatkom roka 2018 materská firma FPT Software podpísala zmluvu s innogy SE, vďaka čomu získala 100 miliónov dolárov na ďalší rozvoj do roku 2024. Upevnenie vzťahov s najväčším zákazníkom umožňuje Fpt Slovakia rásť.

Významný, viac ako dvojnásobný nárast nastal v oblasti eMobility a SmartHome. Technický pokrok, digitalizácia a zosieťovanie zariadení sú totiž  jednou z charakteristík súčasnej doby. Fpt Slovakia v októbri 2018 otvára SmartHome Lab, ktoré umožňuje simulovať používanie rôznych zariadení bežnej domácnosti.

Vzniká nový tím a práca s novou technológiou – robotickou automatizáciou procesov (RPA). Oblasti dizajnu užívateľského rozhrania a užívateľskej skúsenosti (UI/UX) sa stávajú súčasťou služieb vývoja softvéru. SAP HANA a SAP Fiori zasa súčasťou SAP servisov. Novým pilierom  v biznis oblasti sa stáva Manufacturing and Logistics. Slovenskú pobočku firmy minulý rok navštívili aj najvyšší predstavitelia materskej firmy FPT Software. Výsledkom ich pobytu v metropole východu bolo  nadviazanie intenzívnej spolupráce s Technickou univerzitou v Košiciach.

Úspešný príbeh v IT podnikaní na východe Slovenska mohla spoločnosť Fpt Slovakia napísať aj vďaka tomu, že rovnako ako odbornej stránke, venuje veľkú pozornosť aj svojim zamestnancom. Poskytuje benefity a prináša opatrenia, ktoré vedú k ich spokojnosti. Prejavilo sa to začiatkom roka 2019, keď vo verejnom hlasovaní portálu Profesia o Najatraktívnejšieho zamestnávateľa získala spomedzi dvadsiatky zúčastnených spoločností z oblasti IT a telekomunikácií druhé miesto. Nezaostáva ani v  pozornosti voči komunite a venuje priestor dobrovoľníckym a spoločensky prospešným aktivitám.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore