Košice

Košické knižné leto zaboduje s vyše tridsaťdňovým literárnym festivalom

Knižnica pre mládež mesta Košice otvorí svoje brány najväčšiemu stredoeurópskemu literárnemu festivalu Mesiac autorského čítania, ktorý za 31 dní do Košíc privedie až 62 autorov pochádzajúci z krajín usporiadateľskej štvorky a Rumunska ako čestného hosťa. 

Mesto Košice ožije autorskými čítaniami. Jeho obyvatelia i návštevníci budú v termíne od 2. júla do 1. augusta 2019 v Knižnici pre mládež mesta Košice, opäť denne v čase od 18.00 hodiny v pobočke LitPark v Kulturparku spoznávať okrem literatúry usporiadateľských krajín – Česka, Slovenska, Poľska a Ukrajiny najmä literatúru  hlavného hosťa projektu – Rumunska.

Festival v Čechách s okrúhlym výročím  

Festival Mesiac autorského čítania prebieha v štyroch krajinách a piatich mestách. Pre Slovensko bude toto deviaty ročník festivalu kým jeho zakladateľ – vydavateľstvo Větrné mlýny, Brno, oslávi rovnú dvadsiatku. O tom ako to organizačne prebieha informuje Kamila Prextová, poverená riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Festival prebieha v Brne, Košiciach, Ostrave, Vroclave a Ľvove. A presne v tomto poradí ako som mestá vymenovala sa deň po dni budú presúvať a postupne predstavovať naši literárni hostia. Denne predstavíme dvoch autorov. Úlohy čestného hosťa sa zhostilo Rumunsko, preto jeden z dvojice autorov bude stále Rumun. Druhý z dvojice bude zástupca  z festivalovej štvorky, čiže Slovák, Čech, Poliak, alebo Ukrajinec. Vystúpenia budú moderované a cudzojazyčné texty premietané na plátne v slovenskom, respektíve českom preklade, súčasne s autorovým čítaním. Na záver vystúpenia ponúkame otvorenú besedu, ktorá vytvorí priestor, dozvedieť sa o autorovi a jeho krajine aj o čosi viac. Čo sa týka podrobného programu, ten fanúšikovia festivalu nájdu na stránkach www.kosicekmk.skwww.autorkecitanie.sk, kde je uverejnený presný zoznam aj s krátkou informáciou o autoroch.“

Ochutnávať určite bude z čoho

V programovom “menu“ nebude chýbať rozmanitosť a festival sa opäť pochváli zvučnými literárnymi menami. „Začnem domácimi,“ hovorí Kamila Prextová, „a medzi nich rátam slovenských aj českých spisovateľov. Bude ich dvadsaťjeden, naše mesto zastúpia dvaja Košičania. Milan Kolcun, autor kníh Potulky, ktorý je Košičanom možno známejší ako sprievodca pamätihodnosťami nášho mesta a ako moderátor obľúbenej talkshow – Bez šepkára. Druhým bude Slavomír Szabó, spoluzakladateľ literárnej spoločnosti Pravé orechové, ktorý sa môže pochváliť celkom slušným kontom vydaných kníh. Doteraz ich vydal 40 a okrem slovenčiny vyšli aj v maďarčine, češtine, ukrajinčine, angličtine a tiež v nórčine. Medzi zvučné mená, ktoré budú reprezentovať tzv. usporiadateľskú vetvu určite radím Irenu Brežnú, Pavla Rankova či Alexandru Salmelu, ale to neznamená, že ďalší hostia nebudú rovnako výnimoční. Domácu spisovateľskú vetvu, do celkového počtu 31, doplnia hostia z Poľska a Ukrajiny. Čo sa týka čestného hosťa, Rumunska a jeho 31 autorov, naozaj si myslím, že sa máme na čo tešiť. Nájdete medzi nimi historika, žurnalistu, špeciálneho pedagóga, psychológa, režiséra no napríklad aj zakladateľa literárneho smeru frakturizmus, europoslanca či bývalého ministra zahraničných vecí. Mnohí z týchto autorov, ktorí nás navštívia, sú nositeľmi prestížnych literárnych ocenení. Rozhodne to bude opäť veľmi silný ročník, ktorý rozšíri naše literárne obzory. Stačí k nám prísť, alebo nás sledovať na facebooku, konkrétne fanpage Mesiac autorského čítania. Denne tam beží online streamovanie nášho programu,“ dodáva Kamila Prextová, ktorá zároveň avizuje, že knižnica sa rozhodla tento rok aj odmeňovať: „Sledujte si preto dochádzku! Tých najaktívnejších účastníkov festivalového programu slávnostne vyhlásime aj odmeníme 1.8.2019, teda v posledný deň projektu.“ Teraz je to len a len na Vás!

Festival sa koná pod záštitou primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka.
Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Projekt finančne podporilo České centrum Bratislava a Poľský inštitút v Bratislave.

Viera Ristvejová, Knižnica pre mládež mesta Košice

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore