Aktuality

46. ročník celoslovenského stretnutia Klubu firemných a regionálnych médií

Novinári z celého Slovenska objavovali zaujímavosti Levíc

Klub firemných a regionálnych médií pri Slovenskom syndikáte novinárov každoročne organizuje stretnutie v nejakom zaujímavom meste či regióne Slovenska. Na každom z nich si účastníci oblečú jednotné tričká s logom a ročníkom stretnutia. Na pamiatku ho darujú všetkým, ktorí sa v programe stretnutia prezentujú a spolupracujú. Podľa farby trička potom dostanú mestá farebný prívlastok. Levoča tak zostane v pamäti klubistov biela, Ružomberok fialový, Bratislava petrolejová, Zvolen mätovo zelený a od tohtoročného stretnutia Levice budú béžové.

V poradí už 46. ročník celoslovenského stretnutia redaktorov regionálnych médií si – rovnako ako predošlé ročníky – kládol za cieľ spoznať podmienky tvorby konkrétnych miestnych médií. Hneď na úvod stretnutia sme okrem redakcie Slovenská brána, ktorá sa aj tento rok podieľala na príprave stretnutia, pozvali medzi nás ďalších zástupcov redakcií pôsobiacich v Leviciach. Pozvanie prijala šéfredaktorka Noviniek z levickej radnice Adriana Macáková, Jana Némethová, šéfredaktorka My na Pohroní, Andrej Budai z internetového portálu Leviceonline a redaktor TV Markíza Karol Mindák. V neformálnej besede sme hovorili o práci v regionálnych médiách a prezentovali pred kolegami z celého Slovenska priateľské vzťahy, ktoré medzi nami už roky pretrvávajú.

Po prvej noci v príjemnom prostredí hotela Dastan sme sa jednotne oblečení do béžových tričiek s logom tohtoročného stretnutia vybrali novinárom ukázať zaujímavosti okresného mesta. Prvá vychádzka viedla na Kalváriu nad mestom, kde nás už čakala Katarína Holbová predsedníčka OZ Patrimonium servandi. Porozprávala nám o histórii Kalvárie, ktorá bola pri oslobodzovaní mesta v závere vojny zdevastovaná a náročnej ceste k jej revitalizácii – srdcovej záležitosti občianskeho združenia. Novinárov zaujal sedem metrový kovový kríž na vrchole vyhliadkovej veže. Potom sme prešli stredom mesta popri pomníku na Námestí hrdinov, popod vodnú slavobránu až k mestskému úradu. Tu nás prijal primátor Levíc Ján Krtík a jeho zástupca Csaba Tolnai, ktorí predstavili nielen zaujímavú minulosť mesta a radnice, ale aj súčasnú tvár Levíc. Odpovedali na mnohé otázky, ktorými kolegovia konfrontovali dianie a problémy vo svojich sídlach s riešeniami uvádzanými do života v Leviciach.

Cestou z radnice sme sa zastavili v Kníhkupectve Kruh spolu s jej majiteľom Martinom Drdošom, ktorý na našom stretnutí reprezentoval SILOE, časopis Evanjelického cirkevného a.v. zboru Levice. Zaviedol nás do veľkého i malého evanjelického kostola, kde nám zborový farár Martin Riecky predstavil históriu evanjelickej komunity v Leviciach. Po chutnom obede v Dastane sme nemali veľa času na oddych. Vybrali sme sa najkratšou cestou do Tekovského múzea, kde nám historička Nikola Mihálová odkryla tajomstvá histórie regiónu a podrobne predstavila vystavované artefakty. Cestou z múzea sme nakukli celkom neplánovane do synagógy a dostalo sa nám aj tu zaujímavej prednášky o jej histórii, nedávnej záchrane a premene na kultúrny objekt mesta. Cestou do hotela sme ešte stihli na pešej zóne vynikajúcu zmrzlinu.

Druhý večer stretnutí patrí už tradične rozhovorom o najaktuálnejších otázkach tvorby v regionálnych médiách a výmene skúseností. Bolo tomu tak aj v Leviciach. Čerešničkou na torte sa stala tradičná súťaž Novinár/Novinárka roka, v ktorej neľahké úlohy vypracované profesorom Jozefom Vatrálom riešilo päť dobrovoľníkov. Najúspešnejšia bola Košičanka Katarína Čižmáriková, ktorá obhájila prvenstvo z minulého roka.

Sobota patrila výjazdu novinárov do Brhloviec, kde počas odborného výkladu Marty Bozalkovej z Tekovského múzea obdivovali kamenné obydlia, prešli Uličkou remesiel a vychutnali si atmosféru 4. ročníka podujatia Dobruo jedlo z Tekova a Hontu. Fotili, robili rozhovory a zbierali informácie. Čas však bol neúprosný a nastal okamih lúčenia.

Dobre sa počúvali ich pochvalné závery o tohtoročnom stretnutí. Organizátorov to potešilo. Treba však podčiarknuť, že veľká vďaka patrí Sekcii žurnalistiky a novinárskej fotografie Literárneho fondu, ktorá aj tento rok finančne podporila stretnutie klubu, mestu Levice a všetkým, ktorí novinárov počas troch dní úprimne prijali a vytvorili pre všetkých neopakovateľné a priateľské prostredie. K pohode prispeli aj zamestnanci hotela Dastan.

Rozchádzali sme s nádejou, že sa o rok zasa stretneme v plnom zdraví na nejakom peknom mieste Slovenska. Kde to bude a akú farbu trička zvolíme, zostáva na celý rok tajomstvom.

Monika Nemčeková

Levický hrad

Na vrchole rozhľadne na Kalvárii

V Tekovskom múzeu

Novinárka roka 2019 Katarína Čižmáriková (vľavo)

Tlačová beseda s primátorom Levíc

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore