Tlačové správy

R.I.P., Peter Krupa !

Je mi ľúto, keď odchádzajú krásni ľudia… A smutno, že paleta výtvarníkov na Spiši sa postupne vytráca za dúhový most. Peter bol charizmatickou bytosťou, ktorá roky spájala tvorivé osobnosti, patril na Spiš tak, ako Majster Pavol, na ktorého sa úplne podobal…

Kondolenčná kniha bude pre verejnosť sprístupnená vo foyer Galérie umelcov Spiša od utorka 13. 8. do nedele 18. 8. 2019 v bežných otváracích hodinách.

Tvorivý svet spišských výtvarníkov prišiel o mimoriadnu osobnosť – umelca a pedagóga PETRA KRUPU (1944 – 2019), ktorý vychoval generácie úspešných autorov. Po takmer roku prehral boj o život minulú sobotu. Peter Krupa sa prezentoval v Galérii umelcov Spiša – ešte v plnej forme – na debatnom fóre o tvorbe Orbis Pictus 15. 11. 2017. Okrem výtvarného umenia sa venoval divadlu: jeho unikátna podoba s Majstrom Pavlom mu priniesla aj identické role.

Peter Krupa sa narodil v roku 1944 Tvrdošíne. Absolvoval štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Prešove. Väčšiu časť svojej umeleckej tvorby tvoril v Spišskom Podhradí, kde pôsobil aj ako riaditeľ Základnej umeleckej školy. V roku 1976 debutoval výstavou v Levoči. Vlastnú tvorbu predstavil na viacerých výstavách doma i v zahraničí (Španielsko, Kanada, Japonsko, Poľsko a iné). V r. 2018 vystavoval v Tatranskej galérii so synom Petrom. Bol koordinátorom medzinárodného plenéru na Spišskej Kapitule a v Spišskom Podhradí. Zomrel 9. 8. 2019 v úzkom kruhu rodiny v Spišskom Podhradí, kde bude v stredu, 14. 8. 2019 pochovaný v rodinnom hrobe.

Mgr. Lucia Benická, riaditeľka Galérie umelcov Spiša

Zimná 46, 052 01 Spišská Nová Ves

riaditel@gus.sk
Tel. +421 948 882717

WWW.GUS.SK

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore