Tlačové správy

Najprestížnejší knižný ilustrátor v Rožňave

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja privíta v stredu 18. septembra 2019 o 9:00 hod.. v priestoroch na Lipovej ul. č. 3 významného maliara, grafika a ilustrátora Martina Kellenbergera. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Martin Kellenberger sa narodil v Bratislave, no jeho druhým domovom je aj mesto Modra, ku ktorému má veľmi blízky vzťah. Absolvoval katedru výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského. Pracoval ako výtvarný  redaktor vo vydavateľstvách Tatran a Mladé letá. V rokoch 2005-2017 pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na výtvarnej katedre fakulty architektúry, od roku 2018 je výtvarník v slobodnom povolaní. Venuje sa maľbe, kresbe, grafike, animovanému filmu. Je synom výtvarníka Ľubomíra Kellenbergera.

Svoje maľby a predovšetkým ilustrácie predstavil na množstve kolektívnych alebo individuálnych výstavách prakticky po celom svete. V roku 2001 získal Cenu Ľudovíta Fullu za svoju celoživotnú ilustrátorskú tvorbu. Viacero cien získal aj v súťažiach Najkrajšie knihy Československa a Najkrajšie knihy Slovenska, v roku 2006 bol nominovaný na najvýznamnejšie ocenenie pre tvorcov detských kníh – Cenu Hansa Christiana Andersena.

„Umenie musí byť slobodné, voľné“ povedal pred časom Kellenberger pre jeden denník a pokračoval „Umenie je ako záhrada, v ktorej kvitnú všetky druhy kvetov a stromov.“ V spomínanom rozhovore na otázku, čo prevažuje, či je známy maliar alebo ilustrátor, odpovedal „Hoci knižky milujem, ilustrácia mi nestačí. Potrebujem aj maľovať. Keď maľujem, je to iba moja výpoveď, moje nápady. Keď ilustrujem, musím ctiť text a jeho autora.“

Prezentáciu diel a práce významného maliara, grafika a ilustrátora Martina Kellenbergera budú mať možnosť spoznať nielen žiaci základných škôl, ale dokonca aj študenti grafického odboru strednej školy. Stretnutie sa uskutoční v stredu 18. septembra 2019 o 9:00 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 17

Zdroj :

http://www.martin-kellenberger.com/

https://kultura.pravda.sk/galeria/clanok/446993-martin-kellenberger-kazdy-by-mal-mat-svojho-pegasa/

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore