Tlačové správy

ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ: YOU DESERVE ART!

  • Miesto: Galéria umelcov Spiša – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk
  • Názov podujatia: ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ: YOU DESERVE ART!
  • Termín / čas podujatia: 25. 9. 2019, streda, 17.00 – 19.00 hod.
  • Kontakt pre médiá: Mgr. Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0948 882717
  • Na stiahnutie: www.gus.sk

Galéria umelcov Spiša uvádza v stredu 25. septembra  2019 o 17.00 hod. ďalšiu zo série umeleckých dialógov, reflektujúcich aktuálne výstavy pod názvom ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ. Tvorivý dialóg k aktuálnej výstave Paulína Halasová: You deserve art! predstaví tvorbu mladej autorky (mimochodom, jednej z finalistiek súťaže Nadácie VÚB ‒ Maľba 2019) a paralelný svet súčasného umenia ženských autoriek. Prezentácie budú spojené s komentovanou prehliadkou. Podujatie je realizované v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

PROGRAM:
• Lucia Benická: Nové mená – nové mýty / Riaditeľka galérie a kurátorka výstavy o projekte.
• Katarína Balúnová: Žena v hlavnej úlohe / Vstup do ženského sveta cez práce slovenských umelkýň, zaoberajúcich sa témami intimity a rodovými stereotypmi. Samotné autorky sa často objavujú v hlavnej úlohe stvárneného príbehu či situácie, kde prestupujú realitu s predstavou.
• Paulína Halasová: Čo je za obrazom? / Poodhalenie procesu tvorby, ako maľby vznikajú a čo podnecuje vznik fantazijného obrazu. Priama konfrontácia vo výstavnom priestore o význame symbolov, ukrytých v dielach.

Premiérová výstava malieb mladej výtvarníčky zo Spiša − Paulíny Halasovej, je uvedená v rámci dramaturgického cyklu Nové mená – Nové mýty. Prezentuje expresívne figurálne maľby zo sveta fiktívnych žien: autorka rafinovane spája realizmus s komiksovou štylizáciou a ironickým odkazom na pop-kultúrny fenomén.
Kurátorka výstavy a riaditeľka galérie Mgr. Lucia Benická uvádza projekt nasledovne:
„Názov výstavy vychádza z rovnomennej konceptuálnej maľby You Deserve Art!. Provokujúce „heslo“ sa stalo nosnou konotáciou projektu. Diela sú podľa autorky ‚ako vystrihnuté sekvencie z filmu, ktoré dokopy vytvárajú jeden ucelený príbeh a to v symbióze s novými formami umenia ako je film, či komiks.’ Najpočetnejšie je zastúpená séria malieb Mermaids Dust (2016 – 2018), kde Halasová interpretuje mýtus o dnešnej dobe a to imaginatívnym spojením živých bytostí s dušou prírody, spájajúc bizarné feérie o človeku a podivuhodných bytostiach. Nosný je koncept o cykle života, ktorý ‚nikdy nekončí… lebo život je fantazijný svet, ktorý nemusíme vymyslieť. ’“
PROFIL AUTORKY
Paulína Halasová (* 1992, Martin) od svojho ranného detstva žije v Spišskej Novej Vsi. V roku 2017 absolvo-vala Katedru maliarstva, Ateliér maľby u doc. Klaudie Kosziba na Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. V rokoch 2015 – 2016 bola na stáži v Ateliéri maliarstva III., Škola Michaela Rittsteina na Akadémii výtvarných umení v Prahe (CZ) a v rokoch 2012 – 2015 stážovala na Katedre scénografie Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Popri maľbe sa venuje scénografii a kostýmovým návrhom: realizovala projekty pre Spišské divadlo a Divadlo Hviezdoslava v Spišskej Novej Vsi (2017), pre divadelný festival UM UM v Starej Ľubovni (2018) a pre divadelné predstavenie EyeKontakt v kultúrnom centre Wave v Prešove (2019). Po štúdiách vystavovala v Galérii Miloša A. Bazovského v Trenčíne (2018) a v Šarišskej galérii v Prešove (2018).

Kontakt:

Mgr. Lucia Benická, riaditeľka GUS

0948 882 717, riaditel@gus.sk www.gus.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore