Tlačové správy

Autorské hry košického divadla Na peróne priťahujú pozornosť škôl

Dotýkajú sa ťažkých tém a občas provokujú. Napriek tomu, alebo práve preto, príťažlivosť košického divadla Na peróne rastie. Ich autorské inscenácie Slovenský raj a Na stáž! otvárajú tému extrémizmu na Slovensku, hovoria o konzumnej kultúre, občianskej i ľudskej slobode a zodpovednosti. Dostávajú ponuky na hosťovanie, čoraz viac rastie aj záujem škôl z celého Slovenska. Vďaka Fondu na podporu umenia sa budú môcť košickí divadelníci v novembri opäť rozcestovať za divákmi.

 „Záujem nás teší, viaceré školy sa ozvali s tým, že o našom predstavení Slovenský raj iba počuli, ale chceli by ho vidieť a ponúknuť svojim študentom. Je totiž priamo šité pre mladého diváka,“ uviedla spoluautorka a režisérka predstavenia Jana Wernerová. Spolu s Petrom Kočišom a Jozefom Palaščákom v ňom použili texty z diel povinného stredoškolského čítania, ktoré sú aj obsahom maturitných otázok. Mladej generácii zrozumiteľným spôsobom sprístupňujú napríklad Hájnikovu ženu a Krvavé sonety P. O. Hviezdoslava, dej novely Alfonza Bednára Kolíska, ktorý sa odohráva počas Slovenského národného povstania, či medzivojnový román Mila Urbana Živý bič. „Dominantnou témou je vojna a nenávisť v slovenskej literatúre. Chceme však hovoriť aj o nenávisti v nás. O tom, ako sme vystavovaní vplyvu vzrastajúceho extrémizmu s ktorým sa spoločnosť, ale aj každý jednotlivo, musíme vyrovnať,“ dodala.

Podľa scenáristu, herca a režiséra divadla Na peróne Petra Kočiša, počas dvoch sezón iba v Košiciach videlo Slovenský raj vyše 4000 žiakov: „Podľa reakcií sme ich zaujali, k čomu určite prispel netradičný priestor Tabačky Kulturfabrik a diskusia s tvorcami, ktorú ponúkame po predstavení. Verím, že si tak trochu otvárame dvierka k duši týchto mladých divákov a ukazujeme im nezvyčajnejšiu tvár divadla. Ak s nimi zarezonujeme, v budúcnosti si k nám sami nájdu cestu.“

Slovenský raj, ako plnokrvné divadlo s piatim hercami a kompletným technickým vybavením uvidia tento mesiac aj študenti v Stropkove, Trebišove a Žiline.

Kritický pohľad na slovenský extrémizmus prináša divadlo Na peróne aj vo večernom predstavení Na stáž! Opäť autorská inscenácia dvojice Wernerová ­- Kočiš hovorí o neznášanlivosti a tolerancii. O tom, kto je naozaj zodpovedný za naše problémy a ako ich (ne)vieme spoločne riešiť. „Áno, sú to ťažké témy. Vždy sa ich ale snažíme odľahčiť humorom a nadhľadom tak, aby ešte boli pre divákov stráviteľné. V Bratislave sa na nás môžu prísť pozrieť do profesionálneho komorného divadla Ticho a spol. a v Trnave do nezávislého kultúrneho centra Malý Berlín.“

Najbližšie termíny a miesta predstavení:

Na stáž!

  1. 11. Ticho a spol., Bratislava
  2. 11. Malý Berlín, Trnava

Slovenský raj

  1. 11. Trebišov
  2. 11. Košice
  3. 11. Košice
  4. 11. Žilina
  5. 11. Stropkov

Viac informácií a kontakt pre médiá:

Jana Wernerová

tel.:+421 948 158 023

e-mail: jana.wernerova@naperone.sk

web: http://www.naperone.sk/

Divadlo Na peróne je profesionálne nezávislé divadlo. V Košiciach pôsobí kontinuálne od roku 2005. Tvorí ho kolektív hercov, ktorí majú pri tvorbe inscenácií rovnocenné postavenie s režisérom a ďalšími prizvanými tvorcami. Tvorivý tím sa pri každej inscenácií mení a v predstaveniach kladie rovnaký dôraz na pohyb a text. Motívom vzniku inscenácií je potreba reagovať na citlivé témy, vyjadriť svoj názor či pocit. Provokatívnym spracovaním tém divadlo búra bariéru medzi javiskom a hľadiskom – divák si nikdy nie je istý, či je divákom alebo hercom.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore