Tlačové správy

Mesiac knihy vo Verejnej knižnici Jána Bocatia

Počas Týždňa slovenských knižníc, ktorý bude od 2. do 8. marca 2020, pripravili župné knižnice desiatky aktivít pod spoločným názvom Košická župa žije knihou – Týždeň knižníc v Košickom samosprávnom kraji.

V rámci tohto týždňa môžu čitatelia využiť zľavnené zápisné alebo zápisné zdarma, knižnice výnimočne zábudlivcom odpustia pokuty za vrátenie kníh po termíne.  Čitateľský preukaz zadarmo vám vystavia aj vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach (VKJB), v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5, v pobočkách knižnice a špecializovaných pracoviskách regionálneho a hudobného oddelenia na Hlavnej 48.

„Košický samosprávny kraj sa aj takýmto spôsobom snaží motivovať ľudí, aby siahli po knihách a navštívili naše knižnice. V rámci Týždňa slovenských knižníc sme pre čitateľov pripravili takmer 70 aktivít, pričom tento rok sme sa zamerali najmä na zviditeľnenie a podporu regionálnych autorov aj spisovateľov, ktorí stoja za atraktívnymi knižnými titulmi. Práve takí sa začiatkom marca predstavia aj vo Verejnej knižnici J. Bocatia v Košiciach,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka.

Počas Týždňa slovenských knižníc a v marci sa vo VKJB uskutoční niekoľko zaujímavých podujatí. Patrí k nim beseda so spisovateľkou Zdenkou Wenzlovou Švábekovou,  autorkou úspešných kníh Roztavené putá, Nesmieš povedať, Naposledy plačem a ďalších. Beseda bude v stredu 4. marca o 14:30 v pobočke VKJB na Jaltskej 2 na sídlisku Furča.

Beseda s Ondrejom Sokolom, autorom kníh Ako som vozil Nórov, bude vo štvrtok 5. marca o 17:00 v centrálnej požičovni VKJB na Hviezdoslavovej 5. Sokolove knihy aktuálne patria medzi najpredávanejšie na Slovensku. Čitatelia oceňujú jeho humor, pozorovateľský talent a nevšedné skúsenosti z práce v zahraničí. Druhým hosťom večera bude Tibor Šiška, jeden z publikujúcich autorov web stránky vedátor.sk, ktorá má za cieľ pútavo propagovať vedu aj medzi laikmi. Beseda je súčasťou cyklu 1+1, v ktorom si hlavný hosť večera prizýva kreatívnu osobnosť. Obľúbený formát besied bude obohatený o hudobnú produkciu skupiny Soren.

Knižnica Jána Bocatia pozýva v utorok 10. marca na koncert Gitarové talenty, ktorý bude o 17:00 v hudobnom salóniku na Hlavnej 48. Vystúpia úspešní účastníci celoslovenských i medzinárodných súťažných prehliadok mladých talentov z konzervatória Timonova a ZUŠ M. Hemerkovej v Košiciach. V žánrovo pestrom programe zaznejú gitarové klasiky, jazz, gitarové sóla i rôzne nástrojové kombinácie.

Na stretnutie s obľúbenou autorku Tinou Van Der Holland knižnica pozýva vo štvrtok 12. marca. Beseda bude o 16:30 v pobočke KVP na Hemerkovej 39.

Zvyky a slávnosti našich predkov a symbolika v ľudovej kultúre je téma prednášky etnografky Klaudie Buganovej. Uskutoční sa vo štvrtok 19. marca o 16:00 v pobočke knižnice Jána Bocatia na sídlisku Terasa na Triede SNP 48 (Biely dom).

Do série marcových podujatí knižnica zaradila otvorenie výstavy a tvorivú dielňu s názvom Plstenie. Lektorkou bude Irina Macková, ktorá je tiež autorkou vystavených diel. Tvorivá dielňa bude v utorok 24. marca o 16:00 v pobočke knižnice na sídlisku KVP na Hemerkovej 39.

V marci knižnica spúšťa novinku – pilotný cyklus neformálneho vzdelávania vo forme virtuálnej univerzity tretieho veku.   Verejná knižnica Jána Bocatia ako prvá knižnica na Slovensku zriadila konzultačné stredisko a ponúka svojim čitateľom možnosť štúdia na virtuálnej univerzite tretieho veku. Téma pilotného kurzu letného semestra je Cestovanie – čo ste možno nevedeli. Kurz obsahuje 6 skupinových prednášok, ktoré sa uskutočnia vo VKJB a spoločné testy. Učebné  materiály ako aj virtuálne prednášky ku kurzom sú poslucháčom kedykoľvek prístupné cez internet. Poslucháč kurz absolvuje účasťou na skupinových prednáškach,  vypracovaním samostatného testu po každej prednáške a celkového záverečného testu. Garantom študijného programu je Provozně ekonomická fakulta Českej zemědělskej univerzity v Prahe, ktorá je zmluvným partnerom VKJB. Knižnica plánuje záujemcom o štúdium ponúknuť aj ďalšie zaujímavé témy, ktorých garantmi sú renomovaní odborníci.

Kontaktná osoba:

Alena Zavocka

Manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí

zavocka@vkjb.sk, tel.: 62 232 31, 62 232 91.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore