Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 18. večer /19. júla 2012/

Hegemóniu slovinských básnikov  počas Mesiaca autorského čítania narušil vo štvrtok Marijan Pušavec. Najskôr do Brna a potom i do Košíc prišiel predstaviť svoju prozaickú a komiksovú tvorbu. Už takmer štvrťstoročie spolupracuje s výtvarníkom Zoranom Smiljanićom na komiksových seriáloch. Koncom 80. rokov vyšiel triptych politickej grotesky Hardfuckers  a zatiaľ tri z piatich častí seriálu Meksikajnarji. V druhom prípade ide o historický komiks, ktorý sa vracia do druhej polovice 19. storočia, keď si Maximilián I. z rodu Habsburgovcov, mexický cisár, vybudoval 6-tisícové vojsko z európskych dobrovoľníkov. Komiks sa zameriava na pôsobenie štyroch stovák Slovincov. Tradícia komiksov v Slovinsku siaha do obdobia spred 2. svetovej vojny. V súčasnosti už 15 rokov niekoľkokrát ročne vychádza revue, špecializujúca sa na tento žáner literatúry. Nemá núdzu ani o prispievateľov, na čele ktorých je asi osmička špičkových autorov.

Poslucháči autorského čítania si mohli vypočuť dve poviedky zo zbierky Zberatelia úsmevov. Vyšla ešte v roku 1992. Na lásku treba troch je príbeh plný erotiky s tragickým záverom. V druhom – Jeden z nás je Robert de Niro – sa zas očakávaný dramatický záver nekoná. Zbierka v čase vydania mala čitateľský úspech, najmä u žien, a autor, ako povedal, bol spokojný. Dokonca jedna z poviedok – More lásky – zaujala režiséra Filipa Robara Dorina tak, že ju sfilmoval. V roku 2003 vydal Marijan Pušavec novely pod názvom Niklas a Petra Bermudtzky.

Ako sa záujemcovia v besede mohli dozvedieť, štvrtkový hosť vyštudoval slovinčinu a  porovnávaciu literatúru. Písal knižné recenzie, pôsobil ako jazykový redaktor v Slovinskom ľudovom divadle v Celje. V súčasnosti v tomto treťom najväčšom slovinskom meste pracuje ako redaktor časopisu Mentor a knihovník. 15 rokov sa venuje zbieraniu lokálneho etnografického materiálu zo širšieho okolia Celje.  A pritom s veľkým zanietením a obdivom porozprával o jednej z najznámejších slovinských osobností, rodáčke z tohto mesta –  Alme Maximiliane Karlin. Precestovala svet, zarábala si pri tom učením jazykov. Sama ich ovládala desať. Druhým zdrojom príjmu boli reportáže z ciest.  Vydala asi 25 kníh – romány, novely, poéziu, neskôr objavili ďalšie rukopisy. Košický hosť sa touto osobnosťou zaoberá asi desať rokov. Píše o nej články a pripravuje aj jej virtuálne múzeum. Vo vlastnej autorskej tvorbe ho momentálne baví politická pornografia. Pripravuje vydanie ďalšej zbierky poviedok, vyjsť by mala na budúci rok.

Hudobnými hosťami štvrtkového čítania boli manželia Lýdia a Roman Orgovánovci. Zahrali Tri romance pre dva melodické nástroje od Antona Reicha. Tými nástrojmi boli flauta  a husle. Dvojica pôsobí v košických orchestroch – Lýdia v Štátnom divadle a Roman v Štátnej filarmónii.

Druhý hosť večera – česká spisovateľka Irena Dousková, pre chorobu neprišla.

V piatok medzi Košičanov prídu manželia – Slovenska Stanislava Chrobáková Repar a Slovinec Primož Repar.

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore