Tlačové správy

Košické reštaurácie sa rozhodli pomôcť hrdinom v prvej línii

Šírenie ochorenia COVID-19 všetkým z nás prinieslo obmedzenia, s ktorými sa musíme dennodenne popasovať. Výnimkou nie sú ani gastronomické prevádzky v Košiciach, ktoré môžu poskytovať svoje služby iba formou donášky alebo osobného odberu. Práve ony však nemyslia v týchto krušných časoch iba na seba, ale aj na tých, ktorí sa dennodenne ocitajú v prvej línii boja s chorobami. Vznikla tak iniciatíva Energia hrdinom. Jej cieľom je pomôcť všetkým, ktorí majú núdzu o kvalitné a teplé jedlo.

Autorom myšlienky Energia hrdinom je majiteľ spoločnosti EMER Servis a Bistra Tabačka, Richard Lacko. Už od začiatku mala však podporovateľov medzi tými najkvalitnejšími reštauráciami v Košiciach. Bez váhania sa pridali Med Malina, Rosto Steak House, Camelot, Hostinec, Carpano, Slávia, Zore, La Hacienda a iniciatívu doposiaľ podporilo ďalších 8 reštaurácií i prvé spoločnosti. Celú záštitu nad projektom prevzala oblastná organizácia cestovného ruchu Visit Košice.

Pre koho je pomoc určená?

Pre všetkých, ktorí nemôžu v dnešnej dobe zostať doma a sú každý deň vystavení riziku – pre lekárov, pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, nemocničný personál, políciu, armádu a silové zložky, hasičov, opatrovateľov či už v domácnostiach alebo v zariadeniach sociálnej pomoci, personál v maloobchode, kuriérov a šoférov, pracovníkov poštových služieb, ľudí v karanténe a na ulici.

Ako pomôcť?

Reštaurácie, ktoré sa na iniciatíve aktívne podieľajú, neodmysliteľne patria ku gastronomickému životu v Košiciach. Situácia, v ktorej sa ocitli, nie je ľahká, existuje však niekoľko spôsobov, akými im možno dopomôcť k prežitiu.

Prvou skupinou, ktorá môže gastronomické prevádzky podporiť a zároveň sa do iniciatívy Energia hrdinom zapojiť, sú podnikateľské subjekty. Od každej filmy, ktorá neváha na diaľku podať pomocnú ruku a dopriať všetkým, ktorí sa ocitli v núdzi, kvalitnú stravu, je vítaná akákoľvek finančná alebo materiálna pomoc. A to najmä od spoločností, ktoré distribuujú potraviny. Tie potom reštaurácie použijú buď na prípravu jedál alebo ich darujú sociálne slabším rodinám. Ak má ktokoľvek ochotu sa zapojiť, stačí osloviť autorov iniciatívy, ktorí už dodané prostriedky rozdistribuujú tam, kde to bude najviac potrebné.

Druhou skupinou sú samotní milovníci dobrého jedla. Na webovej stránke www.energiahrdinom.sk sa nachádza zoznam reštaurácií, ktoré sa do iniciatívy zapojili. Keď si od nich zákazníci objednajú jedlo, môžu už pri objednávke oznámiť, že by chceli prispieť na iniciatívu, alebo tak urobiť, keď im jedlo príde domov.

Tretím spôsobom, ako pomôcť, je prispieť na transparentný účet https://www.transparentneucty.sk/#/ucet/SK3409000000005169517294 dobrovoľnou sumou. Následne budú tieto príspevky použité na vyššie spomenuté účely.

„V tejto situácii sa musíme naučiť byť lepšími ľuďmi. Všetci si viac uvedomujeme, čo je skutočne dôležité – v osobnom aj v pracovnom živote,” hovorí Richard Lacko. „Naši hrdinovia si práve v tejto dobe zaslúžia viac našej pozornosti, pretože ich práca nie je samozrejmosťou. Zaslúžia si vďaku a úctu nás všetkých. Zároveň však na nich nesmieme zabudnúť ani potom, keď celú túto situáciu spoločne zvládneme,” dodáva.

Všetky potrebné informácie sú dostupné na webovej stránke www.energiahrdinom.sk a na Facebooku Energia hrdinom – Energy for heroes.

Kontakt pre organizácie, ktoré by chceli poskytnúť materiálnu pomoc: Richard Lacko, e-mail: richard.lacko@emerservis.sk

Kontakt pre médiá:

Martina Reváková

martina.revakova@visitkosice.org

0918 698 299

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore