Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 21. večer /22. júla 2012/

Literatúra a hudba sú dve veci, ktoré majú nedeľní hostia Mesiaca autorského čítania spoločné. Prvý – Marián Palla, Čech narodený v Košiciach, vyštudoval hru na kontrabase a potom hral v orchestri Janáčkovej opery v Brne, Slovinec Gregor Podlogar pôsobí ako DJ. V Košiciach však hovorili predovšetkým o literárnej tvorbe.

Pumpa tai-chi, Konceptuálne meranie vetra, Ako zmerať kruhy na vode – to je niekoľko z „textíkov“, ktoré prišiel prečítať Marian Palla. Publikum sa najlepšie bavilo na texte s nenápadným názvom Vzťah k prírode, v ktorom veľmi vtipne skĺbil Obamu a ropnú škvrnu a krtka vo svojej záhrade. Ponúkol aj pár básní. V tej O lenivosti vlastne píše list kurátorovi, prečo neprišiel na vernisáž, v inej Môj pes vystavuje vo Viedni predstavuje umelecký artefakt svojho psa. Najkratšou bola asi tá s názvom Prechádzka –  „Slunce svítí, půjdu po cigarety.“ Nateraz posledná kniha – experimentálna novela Njkpůúp kkléedc očarila najmä tým, ako z nej autor ukážku prečítal – potme len so svetlom na čele a veľmi emotívne. Malá ukážka z textu – „Kdabugiw fdugdk dakdk hjfkfif fdrd ddafa ůoyky k hkhá áhá gsad wdc xf dudshss yetera alssk mkss krri“. Marian Palla je totiž aj recesista. A ešte je výtvarník. Donedávna pôsobil ako docent na Fakulte výtvarných umení v Brne. Sám si ilustroval aj všetkých svojich jedenásť kníh, ktoré doteraz vydal. Debutoval v roku 1993 prózou V znamení hada.

Česká verejnosť si ho pamätá aj ako autora billboardov popri diaľnici medzi Brnom a Prahou s textom – CHCEM PENIAZE – a  číslom účtu. Po čase nasledoval billboard UŽ NECHCEM. Košičanom priznal, že celý tento vtip mu vyniesol zisk 50 halierov.

Štyri a pol knihy vydal slovinský hosť Gregor Podlogar. Prvú, keď mal 23 rokov, zatiaľ poslednú pred dvomi rokmi – Veselé nové uši. Ukážky, ktoré prečítal, boli prierezom celej jeho tvorby – od debutu Osídlenie v roku 1997 cez Závrat extázy až po Milión sekúnd bližšie. A ako vznikla polovica knihy? Spolupracoval na nej s ďalším básnikom Primožom Čučnikom a nazvali ju Óda na manhattanské avenue. Podľa výskumu je to jediná zbierka, ktorá je spoločným dielom dvoch autorov. A oni nielenže v nej obaja publikujú, ale dokonca aj spoločne písali niektoré básne.  Zrodili sa počas ich rezidenčného pobytu v New Yorku z obdivu k básnikom, ktorí tu pôsobili. Časť básnických vystúpení, nielen Gregora, ale aj ďalších autorov, je zaznamenaná na CD Kúsok hluku a štipka soli.

Gregor Podlogar sleduje dianie v literárnom živote Slovinska. V posledných rokoch vznikla na pôde časopisu Idiot nová generácia básnikov. Vydávajú knihy bez štátnej finančnej podpory, na recyklovanom papieri a každú autor podpíše. A keďže stoja len dve či dve a pol eura, hneď sú vypredané. Slovinský hosť pracuje v rádiu v programe Ars, ktorý sa venuje rôznym žánrom umenia. A ešte pôsobí ako DJ. Aj keď hráva na rôznych akciách, nie je profesionálny DJ. Pozývajú ho aj na literárne festivaly. A ponúka široké spektrum hudby – od etna až po rock.

Mnohostranné osobnosti – slovinský prozaik, básnik, dramatik, esejista, autor rozhlasových hier a kníh pre deti a prekladateľ Evald Flisar spolu s českým básnikom, prozaikom, prekladateľom a zberateľom česko-nemeckého folklóru Radkom Fridrichom umožnia nazrieť do svojej tvorby dnes – v pondelok večer.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore