Tlačové správy

Zamestnanci Úradu KSK darujú krv v kampani Olympijská kvapka krvi

Dlhoročná darcovská kampaň Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru a Národnej transfúznej služby SR štartuje už dnes. Zapojiť sa môže každý, a to do konca roka.

Aj v čase, keď svet ohrozuje šíriaci sa vírus COVID-19, potrebujú pacienti krv pri operáciách a predovšetkým pri záchrane životov po vážnych úrazoch. Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR (NTS) v závere roka upozorňujú Olympijskou kvapkou krvi na skutočnosť, že darovanej krvi nikdy nie je dosť. Do kampane sa rozhodol zapojiť aj Košický samosprávny kraj. „Hoci sa všetko točí okolo pandémie, svet sa nezastavil. Mnoho ľudí aj v našom kraji bojuje o život – zápasia s vážnymi chorobami alebo si liečia úrazy po nehodách. Preto sme sa s kolegami z Úradu Košického samosprávneho kraja rozhodli stať partnerom projektu a ešte pred Vianocami sa zapojíme do Olympijskej kvapky krvi. Krv chodím darovať pravidelne, preto môžem ubezpečiť všetkých, ktorí majú pred darcovstvom stále rešpekt, že to trvá len pár minút a nie je to o nič viac nepríjemné ako bežný odber krvi u lekára. Z jedného odberu krvi je možné zachrániť až tri ľudské životy, každá kvapka krvi sa počíta,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Ambasádormi celoslovenskej kampane Olympijská kvapka krvi sú Peter Sagan, Anstasia Kuzminová či Marián Gáborík. Východniarov na darcovstvo krvi vyzýva skejtbordista a rodák z Košíc Richard Tury. Pomôcť k šíreniu dobrej myšlienky môžu darcovia aj vlastnou fotografiou na sociálnych sieťach v stredisku NTS pri plagáte elitného športovca alebo pri darovaní krvi s hastagom #olympijskakvapkakrvi.

„Chcel by som vyzvať každého, kto môže, aby sa pridal k našim popredným športovcom a pomohol lekárom zachraňovať to, na čom najviac záleží, teda ľudské životy. Nezabúdajme na pacientov, ktorých život závisí od tej najvzácnejšej tekutiny na svete,“ vyzýva darovať krv prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a správca Nadácie SOŠV Anton Siekel. Vďaka pravidelným návštevám transfúznej stanice získa človek aj prehľad o svojom dobrom zdravotnom stave.

Olympijská kvapka krvi je dlhoročným spoločným projektom Nadácie SOŠV a Národnej transfúznej služby SR, ktorá momentálne zaznamenáva nedostatok krvných jednotiek na celom území krajiny. Darovať krv môžu všetci, ktorí sa objednajú na presný čas, vo veku od 18 do 60 rokov, v prípade pravidelných darcov krvi do veku 65 rokov, vážia aspoň 50 kilogramov a netrpia závažnou chronickou chorobou. Samotný odber krvi zaberie 5 až 10 minút, odoberá sa 450 ml. „Na všetkých pracoviskách Národnej transfúznej služby SR sú stále zavedené prísne hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu,“ ubezpečila všetkých darcov krvi projektová manažérka NTS Martina Frigová. Všetky aktuálne informácie o darovaní krvi a taktiež telefónne čísla na objednanie sa na presný čas sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.

Košický samosprávny kraj dlhodobo povzbudzuje svojich obyvateľov k darcovstvu krvi. Pre mnohonásobných darcov zaviedol vlani niekoľko benefitov. Držitelia zlatej, diamantovej plakety a tiež Kňazovického medaily majú v Košickom kraji po predložení dokladu nárok na zľavu z cestovného v prímestskej autobusovej doprave (platia len 20 centov za každých začatých 50 km). Bezplatne môžu využívať členstvo v župných knižniciach a navštevovať župné hvezdárne. Uplatniť si môžu 50% zľavu na predstavenia v divadlách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, pri návšteve múzeí a galérií majú rovnako zľavnené vstupné ako držitelia ŤZP preukazu. Pred pandémiou mali mnohonásobní darcovia bezplatný vstup na festivaly Abovské folklórne slávnosti, Tokajský festival, Dožinky, Spišské folklórne slávnosti alebo Gemerské folklórne slávnosti. Opatrenia v čase pandémie to síce v súčasnosti neumožňujú, ale držitelia Kňazovického medaily majú navyše raz ročne nárok na bezplatný relaxačný balíček v hydrocentre sociálneho zariadenia ARCUS- ŠZ a ZPS, Skladná 4, Košice alebo sociálneho zariadenia IDEA- DSS, Prakovce.

JUDr. Anna Terezková

Vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

Email: anna.terezkova@vucke.sk

Tel: +421 918 766 004

 

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore