Tlačové správy

Východoslovenská galéria otvára tri výstavy

 

Východoslovenská galéria v Košiciach, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pozýva na vernisáž troch výstav. Spoločná vernisáž sa bude konať 21. septembra o 18:00 na Hlavnej 27 v Košiciach. Vo výstavnom priestore Q bude uvedená výstava “Kvantové polia”, ku ktorej zároveň sprístupníme aj sprievodnú výstavu s rovnomenným názvom v experimentálnom pop-up priestore na Alžbetinej 22. Vo výstavnom priestore C bude uvedená výstava s názvom „Poézia o bunkách a semenách” umelkýň Moniky Pascoe Mikyškovej a Janji Prokić.

Kvantové polia
Trvanie výstavy: 22. 9. 2021 – 28. 11. 2021
Kurátorky: Tereza Záchová, Mariana Serranová
Miesto: VSG, Výstavný priestor Q, Hlavná 27, Košice

Vystavujúci umelci: Jakub Choma, Radovan Čerevka, Hikaru Fujii, Nicolas Grum, Petra Herotová, Juliana Höschlová, Karen Kramer, Veronika Lukášová, Agáta Marzecová a Hanna Husberg, Mykola Ridnyi, Susan Schuppli, Adéla Součková
Hosť: FAMU, Praha, ateliér Štěpánky Šimlové

Výstava reaguje na problematiku jadrovej fyziky v nadväznosti na aktuálny globálny vývoj. Rozporuplné emócie fascinácie a strachu, prevratné vymoženosti i totálna deštrukcia, sú stále prítomné, rovnako ako v prvopočiatkoch vedeckého rozvoja štiepenia jadra. Vedomie netušených dosahov siaha už do medzivojnovej éry. Skúsenosť testovania a jadrového útoku sa často stáva argumentom mierových misií i nátlakových taktík  avšak už nejde len o toxicitu samotnej jadrovej hrozby z dôb studenej vojny, ale predovšetkým dopad, ktorý historicky spoluurčujú faktory energetických nákladov. V dilematických diskusiách ako riešiť energetickú krízu sa bezradnosť okolo toxických odpadov v súčasnej dobe absurdne násobí.

Kurátorky vo výstave sledujú význam jadrového veku spotreby ako ultimátnej fázy antropocénu a hľadajú pre neho základnú topológiu v historicko-kultúrnej perspektíve. Nejde iba o neprístupnosť postihnutého miesta a adaptáciu krajiny na nové podmienky, ale aj k určitým pohrebiskám jednej ľudskej éry. Tieto prístupy budú zmapované cez rôzne pohľady umelcov  medzinárodnej scény sledujúcich lokálne i globálne úrovne. Pochopenie berú nie iba čisto z jadrovej energetiky, ale aj z pohľadu súčasného hospodárenia dnešných digitálnych technológií, ktoré začínajú vytvárať mŕtvu fosílnu pôdu.

Kvantové polia – ateliér fotografie pražskej FAMU
Trvanie výstavy: 22. 9. 2021 – 3. 10. 2021
Kurátorka: Ines Karčáková
Miesto: VSG, Experimentálny pop-up priestor, Alžbetina 22, Košice

Vystavujúci umelci: Veronika Čechmánková, Alexander Rossa, Eugene Martikainen, Adam Mička

Výber prác študentov magisterského programu Katedry fotografie na pražskej FAMU vychádza zo spoločného skúmania problematiky antropocénu. Inštalácia voľne nadväzuje na súbežne prebiehajúcu výstavu v hlavnej budove Východoslovenskej galérie s názvom Kvantové polia. V rámci výskumu mali študenti možnosť navštíviť miesta najviac postihnuté výbuchom atómovej elektrárne v Černobyle a zvážiť antropocén vo vzťahu k jadrovému veku. Dlhotrvajúce následky kontaminácie, ktorej rozsah je často skloňovaný s prívlastkami ako nemysliteľný, predstavujú antropocén tak ako ho popisuje Eva Horn – ako katastrofu bez konkrétnej udalosti, ako pomalý proces, na ktorý mierka našej každodennosti nestačí.

Poézia o bunkách a semenách
Trvanie výstavy: 22. 9. – 16. 1. 2022
Kurátorka: Alexandra Tamásová
Miesto: VSG, Výstavný priestor C, Hlavná 27, Košice

Vystavujúce umelkyne: Monika Pascoe Mikyšková, Janja Prokić

Spoločný výstavný projekt slovenskej umelkyne Moniky Pascoe Mikyškovej a významnej českej dizajnérky Janje Prokić predstavuje najnovšiu tvorbu oboch autoriek, ktoré sa spojili špeciálne pre túto príležitosť. Vystavené práce voľne prepája motív rastlín, lepšie povedané rastu. Akvarelové kresby menších formátov sú na prvý pohľad „len“ abstraktnou hrou farieb a foriem. Oválne motívy sú však inšpirované mikrosvetom – bunkami a ich organelami, o ktorých ľudstvo až do vynájdenia mikroskopu nemalo žiadnu predstavu. Obrazy väčších formátov, ako aj objekty oboch umelkýň, posúvajú mierku od mikrosveta k celým telám rastlín, k ich fantastickým a nekonečne variabilným formám.

 

Kontaktná osoba:
Dominika Čupková
PR a marketingová manažérka
dominika@vsg.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore