Tlačové správy

Zviera nie je vhodný vianočný darček

Zviera nie je vhodný vianočný darček. Po prvých dňoch spojených s nadšením a objavovaním milých a veselých vlastností zvieratka prichádzajú dni obyčajné, spojené s pravidelnými nevyhnutnými povinnosťami. Zviera sa nedá odložiť ako nezaujímavá knižka, nudná hra alebo nepotrebné ponožky. Zodpovedný majiteľ musí zabezpečiť viaceré potreby svojho domáceho miláčika po dlhé roky.

„Zviera patrí medzi časté želania menších detí, ktoré si ešte neuvedomujú, čo všetko si starostlivosť o zviera vyžaduje,“ hovorí MVDr. Martina Karasová z Kliniky malých zvierat Univerzitnej veterinárnej nemocnice v Košiciach. „V prvom rade odporúčame, aby sa rodiča vyhli unáhlenému rozhodnutiu a kúpu vlastného zvieraťa veľmi starostlivo zvážili a naplánovali. Dôležité je vybrať zviera, ktoré je vhodné pre konkrétny domov a životný štýl jeho obyvateľov. Je dobré, ak si deti pravidelnú starostlivosť najprv vyskúšajú a prihlásia sa ako dobrovoľníci v niektorom z útulkov. Tie radi privítajú pomocníkov, ktorí chodia zvieratá venčiť, starať sa o ne, prispievajú do rôznych zbierok nevyhnutných vecí a vybavenia, alebo ich aj sami vo svojom okolí organizujú. Ak dieťaťu vydrží záujem o takúto pomoc dlhodobo, dá sa predpokladať, že bude aj starostlivým vlastníkom zvieratka a nezbaví sa ho pri prvých problémoch. Vhodná je potom adopcia z útulku, čím sa uvoľní miesto pre ďalšie zviera v núdzi. Rodič ale nemôže prenechať kompletnú starostlivosť o zviera na dieťa. Musí si byť vedomý toho, že nie dieťa, ale dospelý na seba preberá zodpovednosť.“

Ak má prísť do domácnosti zviera, treba počítať s tým, že malý hlodavec môže žiť len niekoľko mesiacov či rokov, ale veľký papagáj aj viac ako sto rokov. Zviera je investícia – vyžaduje si čas ale aj peniaze na jedlo, zdravie, starostlivosť. Zviera v domácnosti je spoločenský tvor, vyžaduje si pozornosť členov domácnosti. Vlastník sa musí starať o jeho zdravotný stav a rešpektovať všetky povinnosti, ktoré si vyžaduje platná legislatíva v súvislosti so správnou identifikáciou, platením poplatkov za psa, pravidelnou vakcináciou a zdravotnými prehliadkami.

„Povinnosti, ktoré sú spojené so starostlivosťou o zviera, naučia deti zodpovednosti a samostatnosti. No nie každé dieťa je na ne pripravené. So zvieratkom sa pekne mazná, môže byť prostriedkom na to, ako sa popýšiť pred kamarátmi a získať si obdiv spolužiakov. Ale po zvieratku treba na vychádzke pozbierať exkrementy, naučiť ho, že nesmie bezdôvodne štekať a skákať na ľudí. Treba mu poskytnúť výcvik a vhodnú mentálnu stimuláciu. To všetko treba vedieť skôr, ako zviera príde do domácnosti. Je dobré, ak rodič ponúkne svojmu dieťaťu najprv alternatívu v podobe pravidelných návštev v útulku, ktoré sú spojené aj s menej príjemnými povinnosťami,“ odporúča Martina Karasová.

Po období vianočných sviatkov a prázdnin plných pohody nastane opäť obdobie povinností, ako práca, škola a záujmové krúžky. Väčšinou až vtedy precitnú rodičia do reality, že na zvieratko nemajú čas, nájdu doma nechcené mláčky po šteniatku, nezvládajú výchovu, dieťa o zviera stráca záujem a stáva sa príťažou. Osud týchto nepremyslených vianočných darčekov býva väčšinou veľmi smutný. Zviera sa ocitne na ulici alebo v útulku. Pre psa alebo mačku predstavuje odlúčenie od majiteľa obrovský stres a môže si z takejto traumy niesť následky po celý život.

* * *

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach je Zelená univerzita, pripojila sa ku globálnej kampani zameranej na podporu zdravej a odolnej obnovy s nulovými emisiami uhlíka Race to Zero. UVLF chce verejnosti prinášať  informácie, ktoré pomôžu zlepšiť život a zdravie ľudí a zvierat a tým skvalitniť životné prostredie v duchu stratégie Jeden svet – Jedna medicína – Jedno zdravie (One World – One Medicine – One Health).

Mgr. Zuzana Bobriková
​hovorkyňa
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Komenského 73, 041 81 Košice
zuzana.bobrikova@uvlf.sk
+421 917 869 914
www.uvlf.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore