Tlačové správy

Roman Patkoló uvedie Botessiniho koncert so Štátnou filharmóniou Košice

„Bottesini je Paganinim kontrabasu“, týmito slovami pozýva kontrabasista Roman Patkoló na koncert do košického Domu umenia vo štvrtok 3. februára 2022. Štátna filharmónie Košice pripravila koncert s výnimočným programom aj obsadením. Roman Patkoló, ktorý patrí k najlepším kontrabasistom sveta, bude sólistom v Bottesiniho Koncerte pre kontrabas a orchester č. 2. Štátnu filharmóniu povedie dirigent Maroš Potokár a v druhej polovici koncertu uvedú dramatickú Štvrtú symfóniu Petra Iljiča Čajkovského.

O prirodzenom veľkom talente Romana Patkolóa napovedá skutočnosť, že hru na kontrabase začal študovať v trinástich rokoch, o rok neskôr bol prijatý na Konzervatórium v Žiline a v tom istom roku zvíťazil na Súťaži študentov slovenských konzervatórií a začal študovať na Hudobnej univerzite v Mníchove. V rokoch 1999 – 2011 bol štipendistom nadácie na podporu mladých talentov svetoznámej huslistky Anne-Sophie Mutter. Na jej podnet mal možnosť hrať pre také hudobné osobnosti, akými sú sir A. Previn, D. Barenboim, K. Penderecki, J. Levine, Z. Mehta či K. Masur. Ako 24-ročný bol vymenovaný za profesora a začal učiť na univerzite v Mníchove. Aktuálne pedagogicky pôsobí na Hudobnej univerzite vo švajčiarskom Bazileji a vedie majstrovské kurzy v Európe a Ázii. Roman Patkoló získal mnoho ocenení doma aj v zahraničí, hráva s poprednými umelcami a hudobnými telesami na najvychytenejších koncertných pódiách. S Anne-Sophie Mutter absolvoval koncerty v Európe, Ázii a v Amerike. V oblasti komornej hudby spolupracoval so S. Chang, D. Trifonovom, so sesterským klavírnym duom K. a M. Marielle Labèque a ďalšími. Roman Patkoló hrá na kontrabase talianskeho majstra N. Gagliana z roku 1725, ktorý predtým patril legendárnemu dirigentovi S. Koussevitzkemu.

Okrem sólistu bude lákavý aj program koncertu. Otvorí ho elegantná predohra z Rossiniho opery Straka zlodejka a v závere zaznie Štvrtá symfónia Petra Iljiča Čajkovského. „Zvykne sa jej hovoriť aj ‚Osudová‛, nie však v rovnakom zmysle ako je to u Beethovena. Tu je osudový motív akýmsi Damoklovým mečom, ktorý sa počas celej symfónie neustále vracia, aby nekompromisne zmaril akékoľvek vyrastajúce emócie túžby, lásky, radosti či nádeje tak, aby nikdy nedosiahli naplnenie. Je to boj s neporaziteľnou silou, ktorú nie je možné prekonať i keď sa o to neprestávame snažiť…“, hovorí o symfónii dirigent Maroš Potokár. Symfónia vznikala v ťažkom období skladateľovho krátkeho a nevydareného manželstva a táto skúsenosť sa v nej odráža. Sám skladateľ ju však pokladal za jedno zo svojich najlepších diel.

Koncert Štátnej filharmónie Košice sa uskutoční vo štvrtok 3. februára 2022 o 19:00 hod. v Dome umenia v režime OP a 50% kapacite a patrí do abonentného A cyklu.

Viac info: https://www.sfk.sk/podujatie/rossini—bottesini—cajkovskij-

Vstupenky: https://www.navstevnik.sk/detail-podujatia?showId=1014133&eventId=1034698

 

 

dirigent Maroš Potokár                                                                             kontrabasista Roman Patkoló

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore