Tlačové správy

Sociálny podnik KSK zmenil život aj Adamovi a Kristiánovi

V dvoch divíziách Sociálneho podniku KSK – Stavba a Dom a záhrada – pracuje aktuálne 41 ľudí.

Už takmer dva roky mení Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja životy východniarom, ktorí sa pre zdravotné či iné dôvody dlhodobo nedokázali zamestnať. Patria medzi nich aj Adam Mišalko a Kristián Rostás, uplatnenie našli v divízii Stavba. Hoci sa v sociálnom podniku ráta s dvojročnou adaptáciou na pracovné prostredie, obaja na sebe tvrdo pracovali a už po roku urobili veľký pokrok. Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka sa rozhodol toto ich úsilie oceniť.

„Naši zamestnanci Adam aj  Kristián sú odchovancami detských domovov. Ich životná cesta doposiaľ nebola jednoduchá a hoci sa pred nimi zatvorilo už mnoho dvier, stále našli odvahu vstúpiť do tých, ktoré sme im otvorili v Sociálnom podniku Košického samosprávneho kraja. Za rok na sebe urobili kus práce a dosiahli výnimočné výsledky – za krátky čas postúpili z pozície pomocných stavebných robotníkov na pozíciu samostatní robotníci. Preto som sa im po prvý raz v histórii krajského sociálneho podniku rozhodol udeliť Ďakovné listy predsedu KSK, ktoré budú pripomínať ich vytrvalosť a zodpovednosť. Budeme veľmi vďační, ak sa Adam s Kristiánom stanú mentormi, pomôžu udržiavať Sociálny podnik KSK a svojím pozitívnym príkladom motivovať ďalších nových zamestnancov, keďže si sami prešli celým procesom a najlepšie vedia, v čom potrebujú noví zamestnanci pomôcť a povzbudiť,“ povedal župan Trnka.

 Adam Mišalko a Kristián Rostás získali počas roka v krajskom sociálnom podniku stavebné zručnosti – samostatne urobia vysprávky, vymaľujú, ovládajú prípravné stavebné práce aj dokončovacie stavebné práce.

„Keď som odišiel z detského domova, hľadal som si prácu, ale stále to boli len fušky, robota na dohodu. Toto je po prvý raz, čo mám skutočnú pracovnú zmluvu. Som za to veľmi vďačný, pretože mám manželku a deti a s pravidelnou výplatou sa o nich dokážem postarať. Okrem toho som sa za rok naučil mnoho prác, ktoré som predtým nerobil. Preto si toto ocenenie veľmi vážim,“ povedal Adam Mišalko. Napriek tomu, že od dvanástich rokov vyrastal v detskom domove a nemal vzor v rodine, svojim deťom chce ukázať, že so zamestnaním dokážu žiť dôstojne.

Sociálny podnik KSK zmenil život aj Kristiánovi Rostásovi, ktorého sa matka vzdala hneď po pôrode. Podobne ako Adam, aj on si po odchode z centra pre deti a rodiny ťažko hľadal stabilné zamestnanie. Do života mimo detského domova sa dokázal zaradiť vďaka ochote sociálnych pracovníkov. Tri roky pomáhal s údržbou trávnika vo futbalovom klube v Trebišove, no keď sa projekt podporovaný mestom a úradom práce skončil, musel sa zaradiť do evidencie medzi nezamestnaných. Keďže sa mu darilo získať len krátkodobé brigády, rozhodol sa presťahovať za pracovnými príležitosťami do Košíc. Kristián našiel oporu v zariadení DORKA, n.o. Domov na polceste, no aj v krajskom meste bol odkázaný len na príležitostné brigády. Počas pohovorov sa často stretával s urážkami, od zamestnávateľov počúval, že „cigánov neberú“, alebo že má málo pracovných skúseností, čo ho demotivovalo. Novú šancu našiel až v Sociálnom podniku KSK. Podľa vlastných slov je vďačný, že má prácu na zmluvu, môže sa zlepšovať a robiť to, čo ho baví.

Sociálny podnik KSK už od roku 2020 ponúka pracovné príležitosti ľuďom v zložitej životnej situácii. Aktuálne poskytuje služby v rámci dvoch divízií – Stavba a Dom a záhrada. Uplatnenie tu našli dlhodobo nezamestnaní, ktorí si pre zdravotné či iné znevýhodnenie ťažko hľadali prácu. Sociálny podnik KSK pomohol mnohým klientom získať manuálne zručnosti, pracovné návyky a pomohol zaradiť sa na trh práce. Aktuálne pracuje v Sociálnom podniku KSK dokopy 41 východniarov.

JUDr. Anna Terezková, vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

+ 421 918 766 004

anna.terezkova@vucke.sk

https://web.vucke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore