Tlačové správy

Dva výnimočné koncerty v Štátnej filharmónii Košice

Štátna filharmónia Košice pripravuje dva výnimočné koncerty. Raschèr Saxophone Quartet sa na Slovensku premiérovo predstavia s Ladislavom Fančovičom v utorok 8. marca 2022. Veľkým lákadlom na symfonický koncert RACHMANINOV – DVOŘÁK pod taktovkou Ondreja Lenárda je dychberúci klavírny talent Ryan Martin Bradshaw. Podujatiu bude vo štvrtok 10. marca 2022 predchádzať verejná generálka a predkoncertné stretnutie, ktoré sa rozhodne oplatí zažiť. 

Raschèr Saxophone Quartet & Ladislav Fančovič

Saxofónové kvarteto Raschèr sa od svojho založenia v roku 1969 pravidelne objavuje vo veľkých koncertných sálach v Európe, Ázii a USA. Súbor nadväzuje na tradíciu, ktorú založil v 30. rokoch priekopník klasického saxofónu a zakladajúci člen kvarteta Sigurd Raschèr. Podnietil mnohých skladateľov, aby písali hudbu špeciálne pre neho. V Košiciach sa kvarteto premiérovo predstaví s klaviristom Ladislavom Fančovičom, pre ktorého je podľa jeho slov spolupráca s RASCHÈR SAXOPHONE QUARTET splnením jedného z najväčších muzikantských snov. „Je nesmierne motivujúce a napĺňajúce hrať s hudobníkmi, čo sú na takejto vysokej úrovni po všetkých stránkach. Okrem toho ide o spojenie klavíra s môjmu srdcu najbližším hudobným nástrojom – saxofónu, v rámci ktorého Raschèrovci zosobňujú ten najvyšší stupeň majstrovstva. Som šťastný, že po vyše 50 rokoch koncertovania v tých najlepších koncertných sálach celého sveta prijalo toto výnimočné kvarteto pozvanie koncertovať aj na Slovensku,“ vyznal sa Fančovič.

Komorný koncert sa uskutoční v utorok 8. marca 2022 o 19:00 v Dome umenia.

Viac info: https://www.sfk.sk/podujatie/rasch%C3%A8r-saxophone-quartet–ladislav-fancovic

 

Raschèr Saxophone Quartet                                    klavirista Ladislav Fančovič

Ondrej Lenárd & Ryan Martin Bradshaw

Slovenskú dirigentskú legendu Ondreja Lenárda azda netreba bližšie predstavovať. Kritika vyzdvihuje jeho zmysel pre hudobné divadlo, muzikantskú intuíciu, temperament a originalitu. Na koncerte RACHMANINOV – DVOŘÁK sa ako sólista predstaví 15-ročný slovensko-austrálsky klavirista Ryan Martin Bradshaw. Napriek svojmu mladému veku je laureátom 18-tich medzinárodných klavírnych súťaží. Dirigent Ondrej Lenárd o klaviristovi prehlásil:  „Ryan Martin Bradshaw je absolútny talent, špičkový sólista. Chlapec je nielen fenomenálny muzikant, má úžasnú techniku, ale je aj veľmi milý a skromný. Dielo Rachmaninova je jedno z najkrajších diel klavírnej literatúry v dejinách klavírnej tvorby. Veľmi sa už na túto spoluprácu teším.“

Symfonický koncert A cyklu sa uskutoční vo štvrtok 10. marca 2022 o 19:00 v Dome umenia. Podujatiu bude predchádzať verejná generálka o 10:00 a predkoncertné stretnutie s umelcami a lektorom dramaturgie ŠFK Petrom Katinom o 18:00.

Viac info: https://www.sfk.sk/podujatie/rachmaninov—dvorak-

 

dirigent Ondrej Lenárd                                                                          klavirista Ryan Martin Bradshaw

Všetky podujatia prebehnú v režime základ. Povolená kapacita je 500 miest. Aj naďalej platí povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore