Tlačové správy

Jubilejný 40. ročník festivalu Cassovia Folkfest sa uskutoční v dňoch 23.6. – 26.6.2022 v Košiciach, vo Valalikoch, v Čani a v Trebišove

Podujatie tradične odštartuje vo štvrtok 23.6.2022 hromadným tancovaním Karičky na Hlavnej ulici pri súsoší Immaculata v Košiciach. Široká verejnosť pod vedením legiend slovenského folklóru Vlada Urbana (FS ŽELEZIAR) a Jozefa Topoľovského (FSk PARCHOVIANKA) si bude môcť tohto roku zatancovať výnimočnú Parchoviansku Karičku, ktorá bola v roku 2021 zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Tohto roku sa organizátori a tancujúci pokúsia o ôsmy slovenský rekord, v počte ľudí tancujúcich karičku z Parchovian, ktorí vytvorili xy elipsových karičiek.

Viac o  Parchovianskej karičke: https://www.ludovakultura.sk/zoznam-nkd/karicka-z-parchovian/

Pre účastníkov „hromadnej tancovačky“ bude pripravený bohatý program s možnosťou naučiť sa Parchoviansky čardáš pod vedením tanečného páru Martina a Ivany Topoľovských. Okrem toho vystúpi FSk PARCHOVIANKA, FS ŽELEZIAR a predstavia sa aj zahraniční hostia festivalu: FORGÓRÓZSA TÁNCEGYÜTTES z Debrecénu v Maďarsku, FS SUSZANIE (Sušané) z Horní Suché v Česku a MALI ŚWARNI z Noweho Targu v Poľsku. Prvý deň festivalu vyvrcholí večernou Tanečnou šou v štýle hip-hop, disco, pole dance, breakdance a ďalších štýlov, a to všetko pod vedením Martiny Gašajovej.

23.6. a 24.6.2022 pri Urbanovej veži bude už tradične prebiehať JARMOK REMESIEL, kde na Vás čaká množstvo predajcov tradičných kúskov: prútené košíky, výrobky z dreva, sladký slovenský med, šperky, či zdobené lyžičky.

V piatok a sobotu sa festival presunie do okolitých obcí. V piatok sa premiestni do kultúrneho domu vo Valalikoch a v sobotu na amfiteáter v Čani.

Program vo Valalikoch (24.6.2022) bude pozostávať s predstavenia detských i dospelých domácich folklórnych zoskupení: FSk KADLUBEK, ženská spevácka skupina PARADNE ŇEVESTI, detská FSk KADLUBČEK a ďalší. Následne sa s celovečerným programom predstavia už spomínané zahraničné súbory z Maďarska, Poľska a Česka.

 V Čani (25.6.2022) sa môžete tešiť na vystúpenie domácich folklórnych zoskupení z Čane a okolia, FSk PARCHOVIANKA z Parchovian a FS RAKOVČAN s Rakovca nad Ondavou a zahraničných hostí festivalu.

Dňa 24.6.2022 bude festival prebiehať zároveň aj v Košiciach, v Divadle GRAND.

17:30 NOVÁ GENERÁCIA, program detských a mládežníckych spevákov a tanečníkov zo súborov HANIČKA I, HANIČKA II, VIGANČEK, JAZIERKO, ŽELEZIARIK, ŽELIEZKO.

Lístky sú v predaji na ticketportal.sk.

Moderuje: Zuzana Bobriková

19:30 OCHRANCOVIA DEDIČSTVA, program folklórnych súborov: OMLADINA  z Košíc, OPRÁŠENÉ KRPCE zo Žiliny, ŽELEZIAR z Košíc a spevácka skupina KOŠICKÍ ŠPIVACI

Lístky sú v predaji na ticketportal.sk.

Moderuje: Zuzana Bobriková

Festival tentokrát vyvrcholí v Trebišove (26.6.2022), kde sa pod moderátorskou taktovkou Zuzany Bobrikovej predstavia:

  • domáce súbory z Trebišova (folklórny súbor ĽEĽIJA, detský folklórny súbor TREBIŠOVČAN, spevácke súbory TREBIŠOVČAN, ORGOŇINA, FURMAŇE, PARIČOVČAN),
  • „PARCHOVIANSKA KARIČKA“ v podaní folklórnej skupiny PARCHOVIANKA,
  • hostia Cassovia folkfestu: FORGÓRÓZSA TÁNCEGYÜTTES z Debrecénu v Maďarsku, FS SUSZANIE (Sušané) z Horní Suché v Česku a MALI ŚWARNI z Noweho Targu v Poľsku,
  • TAKA TOTA NAŠA NOUTA – súbor ŽELEZIAR z Košíc

Cassovia folkfest nadväzuje na dlhoročnú tradíciu konania folklórnych podujatí v metropole východného Slovenska v meste Košice. Je zameraný na prezentáciu tradičnej kultúry regiónov Košického samosprávneho kraja, Slovenska a európskych krajín. Hlavným cieľom festivalu je prezentovať tradičnú ľudovú kultúru Slovenska a iných národov širokej verejnosti.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Košický samosprávny kraj a Mesto Košice.

Viac o programe festivalu nájdete na stránke www.folkfest.sk a FB: Dom ľudového tanca

Kontakt: 

Ing. Vladimír Urban – riaditeľ festivalu – 0908 993 105

Mgr. Lýdia Vargová – manažér podujatia – 0905 241 030 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore