Tlačové správy

V Galérii umelcov Spiša Dlhý deň s umením a Imaginárny svet Roba Kočana

  • Produkcia/kontakt: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, 052 01 Spišská Nová Ves
  • Názov podujatia: Dlhý deň s umením + ORBIS PICTUS/ ROZHOVORY O UMENÍ: Imaginárny svet Roba Kočana
  • Termín / čas podujatia: streda 12. 10. 2022 v čase 10.00 – 19.00 a 17.00 – 19.00
  • Kontakt pre médiá: Mgr. Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0948 882 717

DLHÝ DEŇ S UMENÍM v čase 10.00 – 19.00 realizuje Galéria umelcov Spiša, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, pravidelne s cieľom sprístupniť stále expozície a aktuálne výstavy verejnosti do neskorých večerných hodín.

V rámci Dlhého dňa s umením sa v stredu 12. októbra zrealizuje podujatie Orbis Pictus / Rozhovory o umení, ktoré tvorí časť sprievodných programov k aktuálnej výstave Robo Kočan: Príbehy v depozitároch. Monotematická výstava fotografií otvára „trináste komnaty“ vo vybraných slovenských galériách: v obrazových príbehoch hľadá tajomstvá a súvislosti v depozitároch, ktoré sú nosnou tepnou pamäťových inštitúcií. Fotografie snímal počas projektu Digitálna galéria v rokoch 2013 – 2015, fascinovaný bizarnými zátišiami z uložených a navrstvených výtvarných diel.

Výstava je súčasťou projektov k 35. výročiu vzniku Galérie umelcov Spiša a je uvedená v rámci cyklu výstav Téma. Viac info k výstave: http://gus.sk/index.php/vystavy/aktualne/vystava/robo-kocan-pribehy-v-depozitaroch

Streda 12. 10. 2022 v čase 17.00 – 19.00: ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ: IMAGINÁRNY SVET ROBA KOČANA

Autorská prezentácia tvorby za hranicami klasického média a beseda o tajomstvách fotografických techník a postupov. Spojené s komentovanou prehliadkou výstavy Príbehy v depozitároch. Uvádza kurátorka výstavy a riaditeľka GUS Lucia Benická.

Vstupné: dobrovoľné.

Profil autora

Robo Kočan (*1968, Poprad, SK) študoval fotografiu na Strednej umeleckej škole v Košiciach (odbor fotografia) a v r. 1996 absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (Katedra vizuálnych médií, odbor fotografia). Študoval tiež na Nottingham Trent University (1993, V. Británia) a na Ecole Nationale des Beaux Arts in Dijon (1993, Francúzsko). Zúčastnil sa viacerých umeleckých stáží, ako SPACES (2003, Cleveland, USA), Križovatky nápadov (2004, Glamorgan, Wales, V. Británia), Hájovňa (2021, Banská Štiavnica). Vystavoval na mnohých individuálnych a kolektívnych výstavách doma i v zahraničí (CZ, FR, PL, DE, AT, NL, USA, HUN, GR, NO, DK, RO, IE, GB). Kočanove diel sú v mnohých verejných (Galéria umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi, SK: Slovenská národná galéria v Bratislave, SK; Tatranská galéria v Poprade, SK; Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici, SK; Národná galéria v Prahe, CZ; Múzeum umenia v Houstone, USA; Európska centrálna banka vo Frankfurte, DE) a súkromných zbierkach doma a v zahraničí CZ, PL, AT, NL, FR, USA, CAN, AU a iné). Autor žije a tvorí v Poprade.

Na webe / na stiahnutie plagát, pozvánka, tlačová správa:

http://gus.sk/index.php/programy/aktualne/program/orbis-pictus-rozhovory-o-umeni-imaginarny-svet-roba-kocana

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore