Tlačové správy

V Bábkovom divadle v Košiciach zakotví loď doktora Dúlitla

V kalendárnom roku 2022 siahla dramaturgia Bábkového divadla v Košiciach, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, po dvoch dielach z klenotnice svetovej literatúry. V máji divadlo uviedlo Andersenovho Statočného cínového vojačika v adaptácii režiséra Petra Palika a v októbri bude mať premiéru ďalší titul, ktorým sa v minulosti inšpirovali nielen divadelní, ale aj filmoví režiséri. Bábkové divadlo v Košiciach tentoraz predstaví slávne dielo britského spisovateľa Hugha J. Loftinga Doktor Dolittle, ktoré do javiskovej podoby upravil autor a režisér Gejza Dezorz. Názov divadelnej bábkovej inscenácie sa inšpiruje pôvodným názvom literárneho diela z roku 1920 a znie Doktor Dúlitl alebo história jeho života doma, ako aj v ďalekej cudzine.

Britský spisovateľ Hugh J. Lofting napísal knihu o dobráckom, no trochu trafenom doktorovi Dúlitlovi, ktorý radšej ako ľudských pacientov lieči zvieratká. Z toho dôvodu sa vo svojej ordinácii neustále trápi s finančnými problémami, ubúdajú mu pacienti, až sa ocitne takmer na mizine. Vtedy sa však od svojej papagájice Polynézie naučí tajnej reči všetkých zvierat a úplne sa preorientuje na veterinárneho lekára. Zastihne ho správa, že v ďalekej africkej krajine vypukla záhadná epidémia opíc a rozhodne sa opiciam pomôcť. Vypraví sa loďou do Afriky, no liečenie opíc vonkoncom nebude to jediné, čo na tomto kontinente zažije. Stretne nebezpečných kanibalov, ohrozujú ho zlí piráti, no ani to mu nezabráni v jeho poslaní – vyliečení opíc a zastavení epidémie.

Autor a režisér inscenácie Gejza Dezorz sa knihou voľne inšpiroval a dobrodružstvá doktora Dúlitla sa snažil previesť do javiskovej podoby. Aj v inscenácii Bábkového divadla v Košiciach sa diváci môžu tešiť na všetky doktorove zvieratká, na kanibalov i na pirátov. Dezorz spolu so scénografom Von Dubravayom vymysleli zaujímavé plošné bábky rôznych veľkostí, takže návštevník predstavenia si doktora Dúlitla vychutná doslova v mnohých podobách. Režijnou koncepciou bolo, aby divák videl hercov na javisku len v minimálnej miere. Takýto typ inscenácie v súčasnom repertoári Bábkového divadla v Košiciach absentoval.

V inscenačnom tíme Gejzu Dezorza je okrem scénografa von Dubravaya aj dramaturg Ivan Sogel, hudobník Martin Hasák a autorka textov piesní Lucia Ditte. V hre Doktor Dúlitl alebo história jeho života doma, ako aj v ďalekej cudzine sa predstavia členovia umeleckého súboru BDK Kristína Medvecká-Heretiková, Viktória Sedláková, Jana Štafurová, Juraj Fotul a Peter Creek Orgován. Inscenácia je vhodná pre rodiny s deťmi od 5 rokov.

Premiéra prvej bábkovej hry v sezóne 2022/2023 sa uskutoční v piatok 28. októbra 2022 o 19:00 v sále divadla na Alžbetinej 38 v Košiciach. Lístky sú v predaji v pokladni divadla na Vrátnej 58 alebo on-line na www.predpredaj.sk.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore