Tlačové správy

Historicky poučená interpretácia pod taktovkou Vojtěcha Spurného

Koncert Štátnej filharmónie Košice s názvom VAŇHAL – DITTERS – MOZART sa programovo vymyká spomedzi ostatnej produkcie v aktuálnej sezóne. Do Košíc totiž prichádza dirigent Vojtěch Spurný – odborník na historicky poučenú interpretáciu. Orchester ŠFK tak čaká netradičná výzva a návštevníkov nevšedný zážitok. Na koncerte odznie Symfónia C dur známa ako „Jupiterská“ od Wolfganga Amadea Mozarta a Symfónia A dur od Jana Křitela Vaňhala. Sólistom večera bude mladý hudobník, skladateľ a dirigent Indi Stivín. Uvedie Koncert pre kontrabas a orchester č. 2 Es dur od Karla Dittersa von Dittersdorf. Koncert B cyklu sa uskutoční 2. februára 2023 o 19:00 v Dome umenia. Podujatiu budú predchádzať verejná generálka o 10:00 a predkoncertné stretnutie s lektorom dramaturgie Petrom Katinom a hosťami o 18:00 v Malej sále.

 Odbočka z koncertnej rutiny

Štátna filharmónia Košice sa snaží na jednotlivé projekty vyberať odborníkov v danej oblasti, pretože si stále kladie za cieľ zvyšovať aj kvalitu orchestra. Dirigent Vojtěch Spurný je špecialista na historicky poučenú interpretáciu. A práve týmto štýlom odohrá orchester ŠFK koncert VAŇHAL – DITTERS – MOZART začiatkom februára v Dome umenia.

Viac približuje Vojtěch Spurný: „Je vždy zajímavou výzvou uplatnit při nastudování programu některé principy tzv. historicky poučené interpretace, zvláště jedná-li se o těleso, které se tomuto interpretačnímu stylu dlouhodobě nevěnuje. Jde vlastně v prvé řadě o to, zda hudebníci mají chuť opustit „vyšlapané cestičky“ a třeba i trochu experimentovat a zkusit něco, nač vůbec nejsou zvyklí. Rozhodně se to neobejde bez dobré vůle a výsledek může být v pozitivním smyslu překvapivý a často velmi osvěžující. Po zkušenosti z minulého hostování, které proběhlo ve velmi vstřícné atmosféře, se na tento koncert těším. Státní filharmonie Košice je vynikající orchestr a program z období vídeňského klasicismu je pro velký symfonický orchestr vždy tak trochu vybočením z ustáleného repertoáru a tedy i z běžné koncertní rutiny.“

 

dirigent Vojtěch Spurný – snímka Jaroslav Ľaš

Nešetrí nápadmi

Mladý mimoriadne nadaný hudobník, skladateľ a dirigent Indi Stivín je držiteľom Výročnej ceny OSA pre najúspešnejšieho českého hudobného skladateľa do 30 rokov. V šestnástich rokoch ako prvý kontrabasista vystúpil so svojím sólovým recitálom na festivale Pražská jar. Svoj koncert v Košiciach približuje nasledovne: „Dittersův koncert pro kontrabas mám moc rád, patří mezi to nejkrásnější, co kdy pro kontrabas vzniklo. Je to velmi výjimečné dílo, jedno vůbec z prvních pro sólový kontrabas. Autor do něj vložil jak virtuózní pasáže, tak zpěvné melodické linky, takže si v něm každý posluchač může najít to své. Já osobně mám na Dittersovi nejradši, že nešetří nápady, rozhazuje je plnými hrstmi a ani chvilku nenechá mě ani posluchače se nudit. Je to zábavné a zároveň geniální.“

Abonentný koncert B cyklu VAŇHAL – DITTERS – MOZART sa uskutoční vo štvrtok 2. februára 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 10/9/8 €, zľavnené: 7/6/5 €, lóža: 14 €. Verejná generálka sa začína o 10:00 a predkoncertné stretnutie s lektorom dramaturgie Petrom Katinom a hosťami o 18:00 v Malej sále. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. ŠFK spustila predaj vstupeniek na svoje koncerty cez nový predajný systém, pričom zľavy je už možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore