Tlačové správy

Môže byť moja galéria mojím domovom? – pýta sa Východoslovenská galéria na otváracom podujatí nového projektu House of Mine

Dátum konania podujatia: 21. 2. 2023 od 15:00 – 19:00

Východoslovenská galéria, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pozýva na otváracie podujatie projektu House of Mine s podtitulom Moja galéria – Môj dom, ktoré sa uskutoční dňa 21. 2. 2023 o 15:00 vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej 27 a Alžbetinej 22 v Košiciach. Celé podujatie bude tlmočené do posunkového jazyka.

Umenie ako katalyzátor spoločenskej zmeny

Vo Východoslovenskej galérii veríme, že umenie má silu provokovať, otvárať pálčivé otázky, kritizovať stav vecí, ale aj spájať a odľahčovať. V našom najnovšom projekte House of Mine (Môj dom) skúmame rôzne podoby myšlienky domu a domova. Čo je domov? Čo pre nás znamená? Ako nás formuje, ovplyvňuje naše rozhodnutia a našu budúcnosť? Môže byť galéria domovom? Aj na tieto otázky sa pokúsime hľadať odpovede počas otváracieho podujatia, ktoré pozostáva z troch častí – workshop pre verejnosť, komentovaná prehliadka a diskusia so známymi osobnosťami kultúry nielen zo Slovenska, ale aj Česka a Nórska. Podujatie je zdarma a pridať sa môžete v akomkoľvek bode dňa.

Program

15:00 – 17:00

Aká by mala byť tvoja galéria? – workshop

Počas workshopu pre verejnosť a zraniteľné skupiny budú galerijné pedagogičky spolu s facilitátorkou Zuzanou Kupcovou skúmať reálne potreby návštevníkov a návštevníčok Východoslovenskej galérie. Cez neformálne rozhovory budú zisťovať, akým prekážkam čelia návštevníci a návštevníčky galérie a ako by mala vyzerať galéria, do ktorej by radi a často chodili. Účasť je bezplatná, no na workshop je potrebné sa zaregistrovať online.

17:00 – 18:00

Spolupráca – moderovaná diskusia

Hostia: Daniela Krajčová, Ondřej Horák, Natália Centková a Dorota Kenderová
Čestná hostka: Monica Holmen (Nitja Centre for Contemporary Arts)
Moderuje: Štefánia Ďuricová

Diskusia sa bude venovať komunitnému a sociálnemu obratu v umeleckej a kreatívnej praxi. Výstupmi takýchto iniciatív sú sympatické projekty, v ktorých sú zapojené komunity a aktívnu úlohu preberajú všetci, nielen autori. S hostkami a hosťami sa porozprávame o aktivitách, ktoré boli úspešné, naštartovali zmeny, či sa vďaka nim vytvorili dlhodobé priateľstvá. Diskusia ako aj celé podujatie bude tlmočené do posunkového jazyka.

18:30 – 19:00

Komentovaná prehliadka s Otom Hudecom k výstave Earthrise!

Nechajte sa previesť výstavou priamo s umelcom. Earthrise! je umeleckým komentárom ku vzťahu človeka so životným prostredím a zároveň apelom na zmenu. Košický umelec Oto Hudec, ako obyvateľ planéty Zem, vo výstave predstavuje diela, ktoré vznikli počas posledných piatich rokov na Slovensku, no i v Gruzínsku, Nemecku, Českej republike, či na Kapverdských ostrovoch.

House of Mine
Toto otváracie podujatie je súčasťou projektu House of Mine, ktorého cieľom je prostredníctvom výstav, prednášok a workshopov skúmať rôzne úrovne základného konceptu domu a domova – od vnútorného sveta, cez fyzickú formu domova až po náš spôsob správania sa v spoločnosti. VSG sa stane domovom pre rôzne typy aktivít, pri ktorých budeme prepájať majoritnú spoločnosť so zraniteľnými skupinami. Projekt je podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom v programe „Podnikanie v oblasti kultúry, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca“ v celkovej sume 106 490 eur prostredníctvom Grantov EHP, z toho 90 516,5 eur je podporených Finančným mechanizmom EHP a spolufinancovaný v sume 15 973,5 eur z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Kontaktná osoba:
Dominika Čupková
PR a marketingová manažérka
dominika@vsg.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore