Tlačové správy

Šeherezáda v košickej filharmónii

Tematický orientálny večer v znamení rozprávok z Tisíc a jednej noci pripravila návštevníkom Štátna filharmónia Košice. Krásna a záhadná Šeherezáda je leitmotívom celého koncertu, a to hneď v dvoch verziách. V Ravelovom cykle piesní sa predstaví slovenská sopránová hviezda – Slávka Zámečníková. Druhej polovici koncertu bude vládnuť poslucháčsky obľúbená symfonická suita Rimského-Korsakova. Obe diela nesú totožný názov Šeherezáda. Podujatie otvorí raritne uvádzaná koncertná predohra k opere Aladdin od Christiana Hornemana. Príťažlivý program v interpretácii orchestra ŠFK povedie šéfdirigent Robert Jindra. Koncert s názvom HORNEMAN – RAVEL – RIMSKIJ-KORSAKOV sa uskutoční vo štvrtok 23. marca 2023 o 19:00 v Dome umenia.

Orientálna harmónia a farebnosť

Dramaturgický zámer večera približuje šéfdirigent ŠFK Robert Jindra: „Dlho som chcel uviesť Ravelovu Šeherezádu, ktorá je krásnym impresionistickým obrazom so zvukmi orientu. A potom sa už spojnica s Korsakovovou Šeherezádou priamo ponúkala. Kombinácia zvuku, v ktorom je krásna impresionistická farebnosť, sa nádherne snúbi s orientálne farebným zvukom a musím povedať, že obe tieto diela sú mi veľmi blízke. Takže dramaturgicky sme pripravili večer na tému orientu. Je to aj divácky atraktívne, pretože Korsakovova Šeherezáda patrí medzi divácky najobľúbenejšie tituly. K tomu môžu spoznať naši diváci aj dielo, ktoré je paralelou, ale v inom štýle, z iného obdobia, a to Ravelovu Šeherezádu. Impresionizmus a romantizmus – dva iné svety – spája orientálna harmónia a farebnosť. Skladby majú k sebe blízko, aj keď sú si vzdialené.“

Poslucháči si pod pojmom orientálny zvuk môžu predstaviť zvuk hoboja, anglického rohu, flauty a samozrejme harfy, ktorá neodmysliteľne patrí do sveta Blízkeho východu. Anglický roh svojím tónom jemne pripomína šalmaj, čo je historický hudobný nástroj typický pre orient.

Slávka Zámečníková
„Vzácnym hosťom večera bude Slávka Zámečníková, svetová hviezda pôsobiaca predovšetkým v zahraničí. Som veľmi rád, že príde aj k nám do Košíc. Som presvedčený, že Ravelova Šeherezáda je akoby šitá na mieru jej hlasu a naturelu,“ uviedol šéfdirigent ŠFK Robert Jindra.

Mladá slovenská sopranistka Slávka Zámečníková zaznamenala raketový štart na svetové operné i koncertné pódiá a momentálne patrí medzi najväčšie operné nádeje. Je členkou stáleho ansámblu Viedenskej štátnej opery, kde sa s obrovským úspechom predstavila ako Norina (Don Pasquale), Frasquita (Carmen) a Poppea v premiére Monteverdiho opery L’incoronazione di Poppea pod taktovkou Pabla Heras-Casado a Concentus Musicus Wien. Vo Viedni stvárnila Nanettu (Falstaff), Musettu (La Bohème), Sophie (Werther) a predstavila sa v premiére ďalšej opery z Monteverdiho trilógie – L’Orfeo, kde stvárnila Euridice. V Berlínskej Staatsoper v sezóne 2021/2022 s veľkým úspechom debutovala ako Donna Anna v premiére Donna Giovanniho pod vedením Daniela Barenboima a tiež sa tu predstavila ako Nanetta (Falstaff) a Dircé v Cherubiniho opere Médée. Slávka Zámečníková vystúpila na mnohých medzinárodných operných a koncertných pódiách a na prestížnych festivaloch. Sopranistka je laureátkou a absolútnou víťazkou viacerých významných medzinárodných súťaží.

Slávka Zámečníková – © Alfheidur-Erla

Ravel & Rimskij-Korsakov

V roku 1903 napísal Maurice Ravel, inšpirovaný Korsakovom, dielo Šeherezáda pre soprán a orchester. U publika i kritiky s ním zožal veľký úspech. Skladba má tri časti: Ázia, so zaujímavou zvukovou atmosférou dominujúceho, takmer symfonicky znejúceho orchestra. V druhej časti Čarovná flauta získava sólový hlas na dôraze a v tretej časti pod názvom Ľahostajný už stojí vokálny part v popredí a sprievod sa pohybuje akoby nezávisle, pričom text a hudba tu dosahujú vášnivé a dramatické akcenty.

Symfonická suita Šeherezáda je inšpirovaná príbehmi Tisíc a jednej noci. Nikolaj Rimskij-Korsakov ju koncipoval ako symfonickú hudbu s orientálnymi motívmi. Jediný programový rámec tvorí príbeh Šeherezády a sultána Šahrijára, ktorý po svadobnej noci necháva sťať každú zo svojich manželiek. Múdrej Šeherezáde sa však podarí zachrániť tým, že sultánovi každú noc rozpovie pútavý príbeh, no dokončí ho až nasledujúcu noc. Suita je príkladom majstrovského využitia možností veľkého symfonického orchestra. V úchvatnej farebnosti nástrojových kombinácií vytvára exoticky čarovnú atmosféru orientálnej legendy a tajomných rozprávok.

Abonentný koncert A cyklu HORNEMAN – RAVEL – RIMSKIJ-KORSAKOV sa uskutoční vo štvrtok 23. marca 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené: 9/8/7 €, lóža: 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. ŠFK spustila predaj vstupeniek na svoje koncerty cez nový predajný systém, pričom zľavy je už možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

ŠfK – foto Jakub Šimoňák

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore