Aktuality

Sezónu letných festivalov opäť odštartuje bábkový Virvar

Leto v Košiciach začína Virvarom už dlhých jedenásť rokov a inak tomu nebude ani v roku 2023. Obľúbený festival Virvar – Dni bábkového divadla a hier pre rodiny sa tentoraz uskutoční v dňoch 1. – 4. jún 2023 na rôznych miestach v metropole východu. Podujatie organizuje Občianske združenie pri Bábkovom divadle v Košiciach spolu s Bábkovým divadlom v Košiciach, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja. Festival sa koná už tradične pri príležitosti Medzinárodného dňa detí a je akýmsi poďakovaním všetkým deťom i rodičom za priazeň počas dlhej divadelnej sezóny.

Energetická kríza v kombinácii s vysokou infláciou a neistotou na finančných trhoch sa podpísali aj na organizovaní kultúrnych podujatí, a to nielen v Košiciach, ale na celom Slovensku. Virvar stratil dlhoročného hlavného partnera a niekoľko menších partnerov práve z dôvodu ťažkej finančnej situácie a neistoty tentoraz nemohlo podujatie podporiť. Situácia bola veľmi zložitá, keďže bez dostatočných finančných prostriedkov nie je možné medzinárodné podujatie tohto druhu a tejto kvality uskutočniť. Za organizátorov sa však postavil zriaďovateľ Košický samosprávny kraj, ktorého prioritou bolo festival v Košiciach udržať a nedopustiť vynechať ročník.

Práve ťažká finančná situácia spôsobila, že vôbec po prvýkrát bude niekoľko predstavení na festivale pre divákov spoplatnených. Doteraz bol Virvar pre všetkých zadarmo a hoci sa organizátori snažili v dobrej tradícii pokračovať, nedokázali by do Košíc pozvať všetky vybrané umelecké súbory. Vedenie festivalu preto určilo presne päť predstavení, ktoré pre divákov spoplatnilo. Vstupenka bude stáť 5 eur/osoba, presne podľa cenníka Bábkového divadla v Košiciach. Iba na bábkové divadlo z poľskej Varšavy, ktoré je headlinerom podujatia, bude stáť vstupenka 7 eur. Spoplatnené predstavenia sa uskutočnia v priestoroch Bábkového divadla v Košiciach, Kasární/Kulturpark a divadla Thália.

Ceny vstupeniek na predstavenia boli zvolené symbolicky, v žiadnom prípade tržba nepokryje celkové náklady na usporiadanie podujatia podobného rozsahu. Spoluúčasť divákov a fanúšikov festivalu však bude nevyhnutná, inak podujatie nemá šancu v aktuálnej neistej ekonomickej situácii prežiť. Na festival však chodia rodiny z rôzneho sociálneho prostredia, preto bol tento aspekt zohľadnený nielen v cene vstupeniek, ale aj v tom, že väčšinu predstavení si záujemcovia budú môcť vychutnať zadarmo. Na všetky aktivity v exteriéri – žongléri, klauni, flašinetári, workshopy a mnoho ďalšieho bude opäť vstup voľný.

Organizátori veria, že priaznivci divadla túto skutočnosť pochopia a prídu na festival, aj keď už nebude úplne zadarmo, ako tomu bolo od jeho založenia. Podpora od milovníkov kultúry je však potrebná, aby mohol jediný festival bábkových divadiel na východnom Slovensku pokračovať aj naďalej. Kompletný program festivalu je možné nájsť na webovej stránke divadla www.bdke.sk, na sociálnych sieťach BDK, v infocentrách mesta Košice a v partnerských kultúrnych inštitúciách.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

konecnybdke@gmail.com

www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore