Tlačové správy

Manifest vzdorovitého dieťaťa na scéne Bábkového divadla v Košiciach

Bábkové divadlo v Košiciach, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, nadviazalo v roku 2020 spoluprácu s režisérom, autorom a pedagógom Braňom Mazúchom, aktuálne pôsobiacim na DAMU v Prahe. Výsledkom tvorivého procesu s režisérom Mazúchom bolo uvedenie dvoch inscenácií na scéne BDK: O psíčkovi a mačičke (2020) a Chaplin (2021). Tretím projektom je divadelná hra s názvom NIE!, ktorá bude mať premiéru dňa 23. mája 2023 (utorok) o 18:00 v bábkovej sále divadla na Alžbetinej 38.

Braňo Mazúch je známy inovátorstvom v scénickom umení a experimentovaním. Svojskú pečať vtisol aj najnovšiemu dielu, ktoré sám označil ako objektová esej. V nej sa zameral na predstavenie obdobia vzdoru u detí, ktoré nastáva medzi tretím a šiestym rokom života. Inscenácia preto nesie podnázov Manifest vzdorovitého dieťaťa. Je určená deťom od 4 rokov, ale rozhodne sa na nej zabavia aj staršie deti. Prináša totiž množstvo situácií a momentov, ktoré vyvolajú úsmev na tvári detského i dospelého diváka.

Dominantou objektovej eseje je scénický prvok z kovu zaujímavého tvaru, ktorý navrhla scénografka hry Poľka Olga Ziębińska. Táto konštrukcia je základom pre všetky obrazy hry, v ktorých diváci uvidia vzdorovité správanie malých detí. Režisér sa zameral na zobrazenie rôznych situácií z všedného dňa rodiny s malými deťmi, ktoré predstavil netradičnou a pútavou formou. V jednotlivých scénach sledujeme vzdorovité správanie detí pri upratovaní detskej izby, umývaní zúbkov, česaní vlasov alebo jedení ovocia či zeleniny.

Herci počas predstavenia vystriedajú niekoľko rôznych masiek, kostýmov a využijú množstvo rekvizít, takže udržia diváka v pozornosti a napätí. Dielo je interaktívne a herci cielene zapájajú detského diváka do deja, napríklad pri čítaní myšlienok pomocou nasadenia čarovnej prilby na hlavu. Inscenácia je ozvláštnená zaujímavou hudbou, ktorej autorom je český hudobník Michal Cáb. Celkové vyznenie manifestu vzdorovitého dieťaťa je veľmi pútavé.

Rozhodne môžeme konštatovať, že nič podobné Bábkové divadlo v Košiciach vo svojom aktuálnom repertoári nemá.

V novinke NIE! účinkujú členovia umeleckého súboru BDK Viktória Sedláková, Juraj Fotul, Miroslav Kolbašský a Peter Creek Orgován. Premiéra poslednej inscenácie v divadelnej sezóne 2022/2023 sa uskutoční dňa 23. mája 2023 (utorok) o 18:00 v sále divadla na Alžbetinej 38 v Košiciach. Vstupenky sú v predaji v pokladni divadla na Vrátnej 58 alebo on-line na www.predpredaj.sk. Inscenácia je vhodná pre deti od 4 rokov. Toto predstavenie uvedie BDK aj na pripravovanom festivale Virvar – Dni bábkového divadla a hier pre rodiny, ktorý sa uskutoční v termíne 1. – 4. jún 2023.

Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mgr. Martin Konečný, PhD.

Manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore