Tlačové správy

Cassovia Folkfest 2023

Pre všetkých milovníkoch folklóru prinášame opäť do Košíc a okolia ukážku domáceho i zahraničného folklóru. 41. ročník festivalu Cassovia Folkfest sa uskutoční v dňoch 22.6. – 25.6.2023 v Košiciach, vo Valalikoch a v Kechneci.

Cassovia Folkfest nadväzuje na dlhoročnú tradíciu konania folklórnych podujatí v metropole východného Slovenska v meste Košice. Je zameraný na prezentáciu tradičnej kultúry regiónov Košického samosprávneho kraja, Slovenska a európskych krajín. Hlavným cieľom festivalu je prezentovať tradičnú ľudovú kultúru Slovenska a iných národov širokej verejnosti.

Tento rok privítame temperamentné folklórne skupiny z Turecka (Ankara DESEN GSK), Sicílie (FABARIA FOLK), Ukrajiny (Vesnyanka) a Izraela (Hora Hod Hasharon).

Ankara DESEN GSK – Turecko

Vesnyanka – Ukrajina

Vesnyanka – Ukrajina

Vesnyanka – Ukrajina

FABARIA FOLK – Sicília

Nebude chýbať obľúbený JARMOK REMESIEL 22. a 23.6.2023,  kde na Vás čaká mnoho predajcov tradičných kúskov: prútené košíky, maľované hrnčeky, výrobky z dreva, sladký slovenský med, šperky, či zdobené lyžičky. Plánujeme umiestniť 60 – 80 stánkov. Sortiment bude široký, určite každého niečo osloví“,  prezradila Zuzana Krajňáková, manažérka jarmoku.

Cieľom festivalu je rozširovať festival do okolitých obcí Košíc, preto aj tento ročník festival vycestuje do Valalík a Kechneca.

V Kechneci na pódiu pri športovom areáli v piatok 23.6.2023 o 20:00 hod. odštartuje festivalový program ľudový zabávač Jožko Jožka. Zahraničné súbory odprezentujú svoju bohatú kultúru spevom i tancom. Moderátorkou programu bude tradične Zuzka Bobriková.

Spojenie domáceho a zahraničného folklóru prinesie festival vo Valalikoch. V nedeľu 25.6.2023 o 15:00 sa predstavia detské i dospelé domáce folklórne zoskupenia: FSk KADLUBEK, ženská spevácka skupina PARÁDNE ŇEVESTI, detská FSk KADLUBČEK a ďalší. Následne Vás s celovečerným programom zabavia už spomínané zahraničné súbory z Turecka, Sicílie, Izraela a Ukrajiny.

 V sobotu 24.6.2023 sa môžete tešiť na galaprogram v Košiciach, v Historickej radnici:

  • 17:30 HRY A TANCE Z DOMOVA I ZO SVETA I.  Program košických detských a mládežníckych spevákov a tanečníkov zo súborov HANIČKA I, VIGANČEK, ČARNIČKA a súborov  Vesnyanka  z Ukrajiny a  Hora Hod Hasharon z Izraela.
  • 20:00 HRY A TANCE Z DOMOVA I ZO SVETA II. Program košických detských folklórnych súborov Železiarik , Hanička II, MFS Želiezko a súborov Fabaria folk z Talianska a Ankara DESEN GSK  z Turecka.

Programy moderuje už tradične Zuzka Bobriková. Lístky na podujatie si môžu návštevníci zakúpiť na https://www.ticketportal.sk/event/NASE-HRY-A-TANCE.

Veľkou osobitosťou festivalu je spolupráca s Rádiom Regina Východ a koncert v priamom prenose rozhlasového vysielania. Poslucháči rádia si budú môcť vypočuť spevácke a hudobné čísla domácich i zahraničných súborov priamo v rozhlasovom štúdiu vo štvrtok 22.6.2023 od 19:30 alebo vo vysielaní Rádia Regina Východ 8.7.2023 o 15:05 hod. v rámci relácie Klenotnica ľudovej hudby.

Sprievodným podujatím bude ako každý rok výstava v Knižnici Jána Bocatia s názvom Folklór v Košiciach vo fotografii Michala Kristeka. Michal Kristek je dlhoročným priaznivcom a fotografom FS Železiar a iných folklórnych podujatí. Výstava potrvá od 31.5.2023 do 30.6.2023.

Tohto roku sme, žiaľ, nemohli z viacerých dôvodov zorganizovať obľúbenú Karičku na Hlavnej. Budeme ju organizovať raz za dva roky. Takže najbližšie sa na ňu môžete tešiť v roku 2024.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Mesto Košice. Záštitu nad podujatím prevzali predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka a primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Viac o programe festivalu nájdete na stránke www.folkfest.sk a FB: Cassovia folkfest

Kontakt: 

Ing. Vladimír Urban – riaditeľ festivalu – 0908 993 105

Mgr. Lýdia Vargová – manažér podujatia – 0905 241 030 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore