Tlačové správy

Minister Jozef Bíreš schvaľuje nové GMO v rozpore so stanoviskom jeho rezortu. Čomu má verejnosť veriť?

Trnava, 2.8.2023. Európska komisia dňa 5.7. 2023 oficiálne zverejnila šokujúci návrh, ktorým chce deregulovať nové GMO, vyrobené novými genomickými technikami (NGT) a uvoľniť ich zo súčasnej EÚ legislatívy o geneticky modifikovaných organizmoch (GMO). K návrhu už  prebehla diskusia na Rade ministrov pre poľnohospodárstvo a rybárstvo EÚ. Tam minister Jozef Bíreš schvaľoval a vychválil nové GMO v rozpore s medializovaným stanoviskom MPRV (Euractive; TASR), ktoré je naopak zamerané proti GMO. Čomu má teraz verejnosť veriť?

Na Rade ministrov Jozef Bíreš prehlásil: „Slovensko zaujíma súhlasné stanovisko k aplikácii nových technológií v poľnohospodárstve“. Vyzdvihol síce potrebu dostatočného preverenia bezpečnosti, no bez akýchkoľvek dôkazov pokračoval ospevným tvrdením: „NGT určite umožnia a umožňujú už v súčastnosti agropotravinárskemu odvetviu EÚ prispievať k inováciám a cieľom trvalej udržateľnosti v rámci Európskej zelenej dohody, stratégie Biodiverzity a zvyšuje konkurencieschopnosť odvetvia pri zachovaní vysokej úrovne zdravia človeka a ŽP.“ Toto tvrdenie je nepravdivé, nové GMO (NGT) v súčasnosti neumožňujú nič, lebo ešte nie sú schválené v EÚ. Rovnako je veľkou lžou hraničiacou s propagandou bez dôkazov tvrdiť, že prispejú k trvalej udržateľnosti, biodiverzite a konkurencieschopnosti bez vplyvu na zdravie človeka a ŽP. Toto a všetko ostatné vyvracajú fakty napríklad v podkladoch, ktoré mu pred stretnutím ministrov zaslala Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO a Slovenský zväz včelárov.

Správny postoj, ktorý by odzrkadľoval všetky fakty, by odmietol dereguláciu a žiadal prísnu reguláciu nových GMO podľa súčasnej GMO legislatívy a jej bezpečnostných pravidiel. Nie je možné velebiť a uvoľňovať niečo, čo nemá preskúmanú funkčnosť a riziká. Kontroverzným stanoviskom minister Jozef Bíreš fúkol vietor do plachiet Komisie a GMO priemyslu. Namiesto hájenie záujmov Slovenska urobil dokonalú reklamu GMO priemyslu a odignoroval odmietavý postoj občianskej spoločnosti a občanov SR, ktorí stále podpisujú petíciu.

NGT sú nepresné, spôsobujú neželané zmeny DNA, nemajú dostatočne preskúmanú funkčnosť a bezpečnosť pre zdravie a ŽP. Súd rozhodol, že sú tiež GMO a mali by preto spadať pod súčasnú GMO legislatívu. Napriek tomu Komisia navrhla ich dereguláciu, aby značná časť nových GMO nemala hodnotené riziká a označenie „GMO“, čím sa nebadane dostanú na naše polia a taniere. Vďaka patentom bude z nich prosperovať len GMO priemysel.

Ing. Peter Sudovský; Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO; info@vsetkoogmo.sk; tel. č.: 0915115084; www.slovenskobezgmo.org.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore