Aktuality

Maliarka Karin Mikulášová darovala svoj obraz „Ráno v Botanickej záhrade“ Nemocnici AGEL Košice – Šaca

Obraz si prevzala námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Mgr. Mária Vinterová, dipl. s., ktorá sa na stretnutí poďakovala, že si maliarka Karin Mikulášová vybrala práve Nemocnicu AGEL Košice – Šaca a jej veselý a farebný obraz spestrí niektorú zo stien nemocnice. „Ešte sa rozhodneme, kde obraz zavesíme. Svoje miesto si určite nájde“, povedala pri šálke kávy Mária Vinterová.

Ako vznikla myšlienka darovať obraz nemocnici?

V dňoch 3. –až 20. júla 2023 vystavovala Karin Mikulášová svoje obrazy vo Výmeníku Štítová v Košiciach. Výstava nazvaná Kaleidoskop I mala netradičnú a kreatívnu vernisáž. Jej súčasťou bola tombola, do ktorej sa zapojilo všetkých, približne 60 pozvaných hostí. Za výťažok kúpila Karin Mikulášová veľké plátno, farby, štetce a namaľovala obraz, ktorý sa rozhodla darovať Nemocnici AGEL Košice – Šaca. „Pomôžeme tak spolu skrášliť prostredie, v ktorom sa liečia chorí  ľudia. Dáme stenám veselý život“, priblížila hosťom vernisáže svoju predstavu autorka.

O autorke 

 Krédo maliarky Karin Mikulášovej je: Tvorenie je radosť! Baví ju tvorivé seba vyjadrovanie, maľovanie, tvorenie koláží. Pracuje s textilom a textilnými materiálmi. Od maľovania na hodváb sa posunula k maľovaniu akrylom. Hodváb neopustia, akryl a plátno „objavila“ pred dvoma rokmi, keď chodila do svojho prázdneho ateliéru, bez ľudí. Z hodvábu si priniesla techniku orámovania plôch maľby. Vytvára obrazy v obraze. Ponúka pestrý kaleidoskop a farebnú fantáziu hýrivých farieb. S technikou maľby akrylom Karin zoznámili akademické maliarky  Iveta Slobodníková a Darina Kopková.  

 K. Mikulášová sa zúčastnila na súťaži talentov Košického samosprávneho kraja v oblasti vizuálneho umenia a literárnej tvorby pod názvom SLOVOM A OBRAZOM. Bola tiež jednou z autoriek výstavy obrazov v Dolnej bráne – Košický Montmartr v rámci festivalu USE THE CITY 2022. Na minuloročnom krajskom kole Výtvarné spektrum Košického samosprávneho kraja získala 2. miesto za obraz s názvom „Tajomstvo stromu“. Obraz nazvaný „Krajina s červeným domom“ bol v krajskom kole súťaže aj v tomto ročníku vystavený vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Začiatkom jari sa z pohľadu na jej kreatívne a farbami hýriace obrazy tešili hostia košickej kaviarne Glory Cafe a neskôr čitatelia Verejnej knižnice Jána Bocatia, kde mala výstavu obrazov pod názvom Umenie v čitárni.

 Po úspešnej výstave vo Výmeníku Štítová bude v závere leta nasledovať ďalšia výstava Kaleidoskop II, ktorá sa uskutoční v Zemplínskej galérii v maďarskom mestečku  Satoraljaujhely.

 Živelnosť a radosť zo života pretavená a prerozprávaná na plátnach autorky oslovila viacerých záujemcov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Jej obrazy tak zdobia priestory obývačiek ale aj kancelárií na Slovensku, v Čechách a Nemecku.

– mk –

 Na ilustračnej snímke Karin Mikulášová (zľava) a námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Mgr. Mária Vinterová pri hľadaní vhodného miesta pre obraz „Ráno v Botanickej záhrade“.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore