Tlačové správy

Deň soli v Solivare

  • Termín: 2. september 2023 od 11.00 hod.
  • Usporiadatelia: STM-Múzeum Solivar v Prešove, OOCR Región Šariš
  • Miesto konania: STM-Múzeum Solivar v Prešove, Námestie osloboditeľov 4, 080 05 Prešov-Solivar                                                                             

 Tradičné kultúrne podujatie DEŇ SOLI V SOLIVARE sa uskutoční v sobotu 2. septembra 2023 v národnej kultúrnej pamiatke Solivar v Prešove v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Šariš. Najväčší sviatok soli sa koná v areáli múzea už piatykrát. Podujatie chce tradičnými remeslami poukázať na stálu tradíciu konania remeselných trhov a tvorivých dielní na Slovensku i v Poľsku. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na bohatý program spojený nielen s históriou ťažby a varenia soli v Prešove, ale aj na živé múzeum, komentované prehliadky objektov Starého solivaru, dobovú kuchyňu s aktivitami pre deti, historický šerm, hasičskú či vojenskú techniku, vystúpenia niekoľkých hudobných zoskupení. Súčasťou sprievodných aktivít je taktiež tombola so zaujímavými cenami, kolotoče, strelnica a mnoho ďalších.

,,Nebudú chýbať tradičné ukážky remesiel, workshopy a vystúpenia. Varenie soli predstaví naše partnerské múzeum Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. Tešíme sa na všetkých návštevníkov  v sobotu 2. septembra 2023,“ dodal Marek Duchoň, riaditeľ STM-Múzea Solivar v Prešove.

Príďte s nami osláviť tento sviatok, ktorým vzdávame hold našim predkom, ktorí sa starali o to, aby mali ľudia v minulosti čím soliť.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

https://stm-ke.sk/sk/aktualne/den-soli/detail/121

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore