Tlačové správy

Medzinárodný jazzový festival v Košiciach vstúpi začiatkom októbra do 27. ročníka

Tomáš Szabados: „Pokračovať v tradícii nie je v dnešnej dobe jednoduché.“

Už takmer tri desaťročia košickí fanúšikovia kvalitnej muziky rátajú na jeseň s bohatou nádielkou jazzových koncertov. Nebude tomu inak ani tohto roku. Agentúra GeS pripravuje 27. ročník Medzinárodného jazzového festivalu. Podujatie sa uskutoční od 3. do 5. októbra 2023 v priestoroch GeS Klubu a Gesto cafe&brunch na Ulici L. Novomeského.

Po minulom roku, kedy podujatie vstúpilo do druhej štvrť storočnice, si festival naďalej udržuje moderný vizuál, ponúka zaujímavé novinky, snaží sa napredovať s dobou a ustálil sa v týždni, ktorý nasleduje po Medzinárodnom maratóne mieru. „Musím úprimne priznať, že pokračovať v tradícii nie je v dnešnej dobe jednoduché,“ uviedol Tomáš Szabados z agentúry GeS. „Dnes ľudia uprednostňujú rýchly život, ´rýchlokvasené´ podujatia, ktoré ponúkajú prvoplánovú zábavu. Robím všetko preto, aby som pri živote udržal kvalitný festival, okrem iného aj preto, aby sa nezmazala stopa, ktorú v ňom zanechal môj otec, známy košický hudobník Gejza Szabados. Je dôležité zastaviť sa, spomaliť, vychutnávať si príjemné veci – medzi nimi i kvalitnú muziku,“ nazdáva sa T. Szabados.

Prvý festivalový deň bude patriť košickým muzikantom. „Osvedčilo sa nám ponúknuť v prvý deň divákom vstup zdarma na koncerty hudobníkov, ktorí zatiaľ nie sú veľmi známi, no sú tunajší a majú veľký potenciál,“ vysvetlil Tomáš Szabados z Agentúry GeS. V utorok 3. októbra 2023 sa v Gesto cafe&brunch predstaví najprv klavirista Oliver Palko, neskôr to bude formácia The Bureau. Pätica košických hudobníkov vo svojej tvorbe prechádza širokým výberom jazzových žánrov ako post bop, modal jazz, hard bop alebo new jazz, v ktorých prepájajú tradíciu s modernými prvkami.

Stredajší program (4. októbra 2023) otvorí v GeS Klube slovenská formácia  AMC Trio PLUS spolu s americkým saxofonistom Andym Middletonom. Zaujímavý večer bude pokračovať koncertom anglického gitaristu Dana Owena. „Začínal s hraním v krčmách, našiel sa aj v práci s drevom. Chcel pracovať pre svetoznámeho výrobcu gitár, no pri práci v dielni prišiel o jedno oko. Jeho piesne sú plné príbehov – o priateľoch, ktorí prepadli drogám, o domácom zneužívaní, ale medzi jeho skladbami nájdeme napríklad aj ódu na starého otca.“ Druhý festivalový deň uzatvorí koncert známeho českého muzikanta Dana Bártu, ktorý vystúpi spolu s českou jazzovou formáciou Robert Balzar Trio.

Program festivalu vyvrcholí vo štvrtok 5. októbra 2023 trojicou koncertov v GeS Klube. Ako prvá sa na pódium postaví česká zostava Nikol Bóková Trio. „Pianistka a skladateľka Nikol Bóková patrí medzi najväčšie objavy českej hudobnej scény. V roku 2021 získala za album Prometheus cenu Anděl v kategórii Jazz. V tom istom roku založila vlastné hudobné vydavateľstvo Soleil et Pluie.“ Z Talianska zavíta na košický festival aj zoskupenie Ruggero Robin Trio. Jeho lídrom je gitarista Ruggero Robin, ktorý počas svojej bohatej kariéry spolupracoval s takými zvučnými menami ako Andrea Bocelli, Zucchero, Luciano Pavarotti, Paul Young, či B.B. King. „Festival uzatvorí koncert britskej kapely Citrus Sun. Na prvý pohľad môže ísť o menej známe zoskupenie, kým si neuvedomíme, že jeho zostavu tvoria muzikanti zo svetoznámej skupiny Incognito. Je to zostava, ktorú ocenia skutoční jazzoví fajnšmekri ale aj tí, ktorých láka kvalitná  muzika bez ohľadu na žáner. Nie je jednoduché zostaviť ideálnu dramaturgiu, predsa len – žáner jazzu ponúka veľmi široký rozsah. Snažíme sa však siahať po moderných a sviežich formách jazzovej muziky, zároveň chceme ponúknuť hosťom festivalu pestrý program tak, aby si v ňom to svoje našiel každý priaznivec tejto hudby,“ dodal T. Szabados.

Kontakt:

Tomas Szabados, AGENTÚRA GES, spol. s r.o.

mob.: + 421 903 903 484

tel./fax : + 421 55 622 43 03

ges@ges.sk

www.ges.sk

PROGRAM XXVII. INTERNATIONAL JAZZ FESTVIAL 2023

  • 3.10.2023 / 19.00

OLIVER PALKO /SK/

THE BUREAU /SK/
Miesto: GESTO cafe&brunch / vstup voľný

  • 4.10.2023 / 19.00

AMC TRIO PLUS & ANDY MIDDLETON /SK,USA/

www.amctrio.sk

DAN OWEN /UK/

www.danowenmusic.com

DAN BARTA & ROBERT BALZAR TRIO /CZ/

danbarta.cz

  • 5.10.2023 / 19.00

NIKOL BÓKOVÁ TRIO /CZ/

www.nikolbokova.com

RUGGERO ROBIN TRIO /ITA/

CITRUS SUN /UK/

presented by Bluey from INCOGNITO

www.citrussun.mu

Viac info na www.ijf.sk

Predpredaj: GES Club a v sieti TICKETPORTAL

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore