Tlačové správy

Symfonický koncert s Pavel Bořkovec Quartet

V poradí druhý abonentný koncert 55. sezóny prinesie návštevníkom zaujímavú a netradičnú kombináciu. Štátna filharmónia Košice totiž do úlohy sólistov tentoraz obsadila štvorčlenné inštrumentálne teleso. Na koncerte KVARTETO & FILHARMONICI vystúpi Pavel Bořkovec Quartet. Pod taktovkou šéfdirigenta Roberta Jindru odznejú diela Jána Cikkera, Bohuslava Martinů a Johannesa Brahmsa. Koncert A cyklu sa uskutoční vo štvrtok 19. októbra 2023 o 19:00 v Dome umenia.

Pavel Bořkovec Quartet

Kvarteto nesúce meno českého hudobného skladateľa vzniklo v roku 2011 a pozornosť púta najmä nevšednou dramaturgiou. Hudobné teleso sa systematicky venuje aj súčasnej hudbe. Vďaka repertoárovej pestrosti a bezchybnému interpretačnému prevedeniu získava aj moderná hudba v podaní Pavel Bořkovec Quartet svojich priaznivcov. K projektu s košickou filharmóniou prišlo vďaka predošlej spolupráci so šéfdirigentom ŠFK Robertom Jindrom. „Sme podobného hudobného razenia,“ uviedol Ondřej Hás, primárius kvarteta. Pavel Bořkovec Quartet v Košiciach odohrá Koncert pre sláčikové kvarteto a orchester od Bohuslava Martinů. Viac približuje Ondřej Hás: „Hudba Bohuslava Martinů nachádza nadšených priaznivcov po celom svete. Naše kvarteto sa na toto obdobie zameriava. Veď Martinů a Bořkovec si korešpondovali. Koncert pre sláčikové kvarteto a orchester je nevšedné dielo plné príkrych rytmov a bohatého, moderného kontrapunktu. Veríme, že dielo strhne publikum tak ako nás. Je to hudba, ktorá má šmrnc!“

Cikker – Martinů – Brahms

Robert Jindra je doma najmä v opernom repertoári a v každom diele hľadá príbeh. Koncert KVARTETO & FILHARMONICI je však z celkom iného cesta. Šéfdirigent ŠFK naň pozýva úprimnými slovami: „Tento koncert je pre mňa obrovskou osobnou výzvou a zároveň dramaturgickou radosťou.“

Cikkerovo dielo Symfonietta je plné nadšenia, životného elánu, optimizmu, radosti a prináša prvky ľudovej hudby a melodiky. Melancholické úseky sa striedajú so živým a tanečným rytmom slovenského folklóru, v ktorom Cikker často nachádzal inšpiráciu.

V priebehu celého Koncertu pre sláčikové kvarteto a orchester od Bohuslava Martinů sa skladateľ snaží o to, aby sláčikové kvarteto stálo v popredí a aby jeho osobité hlasy zneli nad orchestrálnym zvukom. Odvážny úvod prináša dialógy medzi komplikovanými témami kvarteta a výraznými textúrami orchestra.

Brahmsova Symfónia č. 4 e mol je mohutné dielo, plné smútku. Melanchólia, ktorá sa vinie celou Brahmsovou tvorbou, tu našla svoje najúplnejšie vyjadrenie. Novou črtou v skladateľovej tvorbe sú archaizujúce prvky. Štvrtá symfónia je považovaná za skladateľov „opus magnum“ a patrí medzi najváženejšie diela svetovej symfonickej tvorby.

Koncert z abonentného cyklu A s názvom KVARTETO & FILHARMONICI sa uskutoční vo štvrtok 19. októbra 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/12/10 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Koncert je realizovaný v spolupráci s Českým spolkom v Košiciach a je súčasťou Dní českej kultúry 2023.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore