Tlačové správy

FS Hornád sa pozrel do minulosti, aby pripomenul niekoľko kľúčových momentov 20. storočia, ktoré poznačili osudy našich predkov a rodín

Veci čo sa dejú: folklórny muzikál Štefana Šteca

Za výberom témy stojí autor a choreograf muzikálu Štefan Štec. „Každá rodina si so sebou nesie svoj vlastný príbeh 20. storočia. V mojom okolí sa mnohé rodiny museli vysporiadať s optáciou, teda s vysídľovaním, ktoré prišlo po 2.svetovej vojne. Optácia rozdelila príbuzných a namiesto sľubovanej černozeme často priniesla len utrpenie.“ Inšpiráciu Štefan Štec hľadal tradične v rusínskej kultúre, ktorá mu je najbližšia. Folklórny muzikál Veci čo sa dejú preto prinesie pôvabný rusínsky spevácky, hudobný, ale aj tanečný repertoár.

Toto predstavenie je výnimočné nielen témou, ale aj svojou technickou výpravou, ktorá je na poli folklórnych súborov absolútne unikátna. Tento muzikál bol pre nás veľké sústo, ale myslím, že výsledok stojí za to. Nielen folkloristom má táto téma čo povedať “, dodáva Martin Bača z FS Hornád.

V hlavnej roli uvidíte speváčku Máriu Mamrillovú zo Stolyčnoho Dživok, ktorá sa predstaví ako Betka. „Príbeh Betky je príbehom mladej ženy, ktorá sa pokúša nájsť si miesto v živote, ale nakoniec skôr život hľadá miesto pre ňu. Snažila som sa s Betkou stotožniť ako to len šlo, musela v mojom veku prežívať naozaj ťažké chvíle, ale zvládala to famózne. Myslím, že sme si navzájom s touto rolou sadli“, dodáva Mária.

 Muzikál Veci čo sa dejú vznikol v roku 2018 pri príležitosti 55. výročia Folklórneho súboru Hornád. „Jedna z vecí, ktorá mi pri tvorbe veľmi pomáhala, bol fakt, že mnohí naši členovia a členky v príbehu Betky spoznali príbehy členov vlastnej rodiny. Pýtali sa doma rodičov a na sálu prinášali svoje vlastné verzie Betkinho príbehu. Aj takto sa dajú spoznávať svoje korene“, uzatvára autor muzikálu, Štefan Štec.

Reprízu folklórneho muzikálu Veci čo sa dejú uvedie Folklórny súbor Hornád na doskách Divadla Grand v Košiciach, 12.11.2023.

Videopozvánka: www.ersor.sk/data/VCSD_edit.mp4

Kontakt:

Martin Horváth, manažér FS Hornád

+421 948 78 66 78

fshornad@fshornad.com

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore