Tlačové správy

Galéria umelcov Spiša uvedie posledné tohtoročné hudobné vystúpenie v rámci projektu X-ART / Koncert v galérii

Galéria umelcov Spiša uvedie v stredu, 29. novembra 2023 posledné tohtoročné hudobné vystúpenie v rámci projektu X-ART / Koncert v galérii: vystúpi člen Slovenského komorného orchestra Peter Zwiebel

  • Miesto / kontakt: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk

Mgr. Lucia Benická, riaditeľka, 0948 882717, riaditel@gus.sk

  • Názov podujatia: X-ART / KONCERT V GALÉRII: PETER ZWIEBEL – VIOLA SÓLO!
  • Termín podujatia: 29. 11. 2023, streda o 19.00
  • Kontakt pre médiá: Peter Machajdík, kurátor projektu, tel. 0910 476544

Galéria umelcov Spiša, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, uvedie v stredu, 29. 11. o 19.00 hod.  poslednú z tohtoročnej  série multimediálnych a hudobných konfrontácií v rámci projektu X-ART / KONCERT V GALÉRII. Večer sa bude niesť v znamení sólového sláčikového vystúpenia Petra Zwiebela, ktorý je vedúcim violovej skupiny a členom Slovenského komorného orchestra v Bratislave.

Cieľom 3. ročníka projektu X-ART je prezentovať klasickú a experimentálnu hudbu v prepojení na umelecké médiá ako hudba, tanec, výtvarné umenie a performancia, v koncepcii renomovaného hudobníka a skladateľa Petra Machajdíka. V roku 2023 galéria postupne odprezentuje sedem výnimočných produkcií hudobných telies a sólových vystúpení slovenských a zahraničných interpretov. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 Na stiahnutie program, plagát, TS:  

https://www.gus.sk/x-art-koncert-v-galerii-peter-zwiebel-viola-solo-2/

PROFIL INTERPRETA

Peter Zwiebel študoval violu na Konzervatóriu v Košiciach, na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, a neskôr na Akademie für Musik der Stadt Basel vo Švajčiarsku ako poslucháč v triede prof. Christopha Schillera. Počas štúdia pôsobil ako aktívny muzikant – v roku 2001 sa stal vedúcim violovej skupiny European Philharmonic Orchestra na jeho európskom turné, v tom istom roku na jeseň založil spolu s bratom Marekom Zwiebelom, Petrom Mosorjakom a Andrejom Gálom Zwiebelovo kvarteto. Ako sólista vystúpil so Slovenskou filharmóniou a Štátnou filharmóniou Košice. Od roku 2004 je členom Slovenského komorného orchestra, kde pôsobí ako vedúci violovej skupiny.

Ako člen Zwiebelovho kvarteta sa zúčastnil letných kurzov sláčikových kvartet Prague-Wien-Budapest v rakúskom Reichnau (Alban Berg Quartet, Amadeus Quartet, Smetana Quartet, Hagen Quartet, Quatuor Mosäique, Janáček Quartet, Bartók Quartet), kde bola Zwiebelovmu kvartetu udelená cena Thomastik Infeld Preis. Kvarteto navštevovalo tiež kurzy komornej hudby v Bazileji u W. Levina (La Salle Quartet) a R. Schmidta (Hagen Quartet). V rokoch 2008 – 2016 pôsobil v Quasars Ensemble, s ktorým sa zúčastňoval prestížnych festivalov v celej Európe. V roku 2014 súbor získal ocenenie Krištáľové krídlo za vydanie CD s dielami A. Schonberga, A. Albrechta a P. Hindemitha. V súčasnosti sa venuje predovšetkým komornej hudbe v súboroch Trio Serioso, Varga Quartet a v Slovenskom komornom orchestri. Peter sa v rámci všetkých svojich aktivít zúčastňuje mnohých nahrávaní, turné a festivalov doma i v zahraničí. https://www.artisfestival.sk/profil-peter-zwiebel/

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne (založená v roku 1987). Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región.

V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond tvorí 2 529  výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách –  Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia. Galéria realizuje množstvo sprievodných a edukačných programov v dialógu s aktuálnymi výstavnými konceptmi.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore