Aktuality

Čajkovského Onegin v košickej filharmónii

Príbehy o nenaplnej láske a temnom hrdinstve ukotvené v podmanivej dychberúcej hudbe Čajkovského a Janáčka. Štátna filharmónia Košice pozýva na silné diela Eugen Onegin a Taras Bulba. Pôvodne plánovaného britského dirigenta Finnegana Downie Deara pre náhle ochorenie nahradí český dirigent Jaroslav Kyzlink. Sólovo sa predstavia sopranistka Linda Ballová a barytonista Svatopluk Sem. Koncert z abonentného cyklu A s názvom Čajkovského Onegin sa uskutoční vo štvrtok 25. januára 2024 o 19:00 v Dome umenia.

Spomedzi takmer tucta Čajkovského opier je Eugen Onegin bezpochyby tou najznámejšou a najkrajšou. Dielo je skvelým príkladom lyrickej opery, pričom autor ju obohatil o dramatické momenty. Jej libreto verne nasleduje Puškinove poetické texty. Dej opery zobrazuje dojemný a emocionálny príbeh lásky a vnútornej drámy a prináša uchvacujúcu hudbu. Skladateľ tu využíva symfonické elementy, bohatú orchestrálnu inštrumentáciu a nádherné melodické línie, vďaka ktorým dosiahla opera trvalú svetovú popularitu.

Slovenská sopranistka Linda Ballová úspešne debutovala v inscenácii Eugena Onegina v Národním divadle Brno ako Tatiana. Premiéra bola vysielaná v roku 2020 ako live stream na ČT art. V role Eugena Onegina sa v Košiciach predstaví český barytonista Svatopluk Sem, pre ktorého je táto opera srdcovou záležitosťou: „Už při studiích bylo mým snem si operu Eugen Onegin jednou zazpívat. Díky bohu se mi to splnilo a teprve nedávno jsem ji v inscenaci Národního divadla v Brně mohl nastudovat. Je úžasné, jak hudba vykresluje nálady a dramatické zvraty, které se každou chvíli v opeře mění. Opera Eugen Onegin je z mého pohledu o lásce, zklamání a o nenaplněné touze. Sám námět a děj je možný vsadit nejenom do časů, kdy Puškin psal toto vrcholné dílo. Pocity lásky a zklamání prožívají lidé i dnes a bude to vždy tématem velmi silným. Proto mě tak tato role baví, jelikož se do toho reálného stavu během opery můžu naplno vcítit. Ano, je to i proto, že každý z nás nějaké to zklamání v lásce asi v životě zažil.“

V druhej časti večera odznie orchestrálna rapsódia Taras Bulba v interpretácii košickej filharmónie pod vedením Jaroslava Kyzlinka. Ide o známu a často uvádzanú skladbu Leoša Janáčka, ktorú vytvoril na samom začiatku prvej svetovej vojny podľa poviedky Nikolaja Vasiljeviča Gogoľa. Taras Bulba patrí medzi Janáčkove emocionálne najsilnejšie diela. Skladba plynie veľmi voľným a prirodzeným spádom a výrazne sa pohybuje v mnohých náladách, farbách a odtieňoch. Prináša množstvo Janáčkových charakteristických drobných motívov, fragmentov a prvkov tanečnej i ľudovej hudby či ľúbostnej témy. Jeho hudba je naplnená viacerými dojímavými a krásnymi melodickými líniami a patrí jej osobité miesto v rámci celej českej symfonickej hudby. Zároveň však dokonale reprezentuje Janáčkov unikátny zvukový svet a podľa autora hudobne stelesňuje doslova celý ľudský život so všetkými jeho stránkami.

Koncert z abonentného cyklu A s názvom ČAJKOVSKÉHO ONEGIN sa uskutoční vo štvrtok 25. januára 2024 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/12/10 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore