Tlačové správy

Štátna filharmónia Košice spustila crowdfunding, chce vydať vinyl

Pri príležitosti 200. narodenín Bedřicha Smetanu chce Štátna filharmónia Košice (ŠFK) vydať vinyl. Do spolufinancovania projektu oslovuje širokú verejnosť prostredníctvom svojej prvej crowdfundingovej kampane. Ak bude úspešná, ikonické dielo Má vlast pod taktovkou šéfdirigenta Roberta Jindru vyjde na dvoch LP v limitovanom počte 200 kusov. Svojich podporovateľov ŠFK láka na zaujímavé odmeny. Okrem vinylovej limitky či dirigentskej taktovky môžu záujemcovia získať aj nevšedné zážitky – exkluzívnu večeru so šéfdirigentom či výnimočnú exkurziu po zákulisí košickej filky.

Prečo crowdfunding?

Koncert s názvom Má vlast odohrá Štátna filharmónia Košice 18. apríla 2024 o 19:00 v Dome umenia. Orchester ŠFK povedie šéfdirigent Robert Jindra. Z koncertu vznikne nahrávka, ktorú košická filharmónia vydá na CD. Zdroje vyhradené z rozpočtu na koncert Má vlast pokryjú náklady na samotný koncert, nahrávanie a vydanie CD. Na to, aby mohla filharmónia vydať aj vinyl, potrebuje podporu svojich fanúšikov prostredníctvom crowdfundingu. Kampaň na platforme StartLab.sk pobeží 30 dní, čiže do 20. marca 2024. Kvalitný hudobný zážitok z výnimočného diela tak ponúkne aj ľuďom, ktorí si ho nebudú môcť vypočuť naživo na koncerte.

Crowdfunding už využili aj iné európske kultúrne inštitúcie. Viac približuje projektová manažérka ŠFK Katarína Kandriková:  „Podobne ako v hudbe, aj vo financovaní sa snažíme v Štátnej filharmónii Košice skúšať nové prístupy a invencie. Crowdfunding je svetovým trendom, po úspešných kampaniach Viedenskej filharmónie či napríklad aj Národného divadla Brno sme sa svoju kampaň rozhodli spustiť aj my v Košiciach. Veríme, že projektom zaujmeme nielen našich skalných priaznivcov, ale podarí sa nám osloviť aj nových poslucháčov.“

 

Foto: Dávid Hanko

Z výnimočného koncertu vinyl

Štátna filharmónia Košice už teraz očakáva, že koncert s uvedením Smetanovej Mé vlasti bude nezabudnuteľný. Prečo? Pretože okrem autentickosti živej hudby spája hneď niekoľko významných okolností:

  • oslava 200. narodenín Bedřicha Smetanu,
  • šéfdirigentom ŠFK je vyhľadávaný český dirigent,
  • popri vzácne širokom repertoári Smetanových opier to bude pre šéfdirigenta Roberta Jindru úplne prvé naštudovanie tohto ikonického diela.

Dôkazom výnimočnosti plánovaného koncertu je aj podpora českého veľvyslanca Rudolfa Jindráka, ktorý nad koncertom prevzal záštitu.

Nahrávka ako trvalá hodnota

V košickej filharmónii majú za to, že významné koncerty je potrebné nahrať, a tým ich natrvalo zaznamenať. Po nahrávkach slovenskej hudby z posledných sezón sa tak archív ŠFK rozrastie o jedno zo základných symfonických diel – Smetanovu Mou vlast.

Lucia Potokárová, generálna riaditeľka ŠFK, zdôrazňuje význam tohto počinu: „Nahrávku považujem za trvácnu pamiatku, vďaka ktorej bude dnešné interpretačné umenie Štátnej filharmónie Košice zaznamenané aj pre ďalšie generácie.“

V prípade úspešnej kampane vydá Štátna filharmónia Košice vinyl v limitovanom počte 200 kusov.

Kampaň na StartLab.sk: https://www.startlab.sk/mavlastnavinyle/

Video ku kampani na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=lE1Y3eXUZoU

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore