Tlačové správy

Prešovská hudobná jar – 63. ročník

Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove pozýva všetkých priaznivcov umenia na Prešovskú hudobnú jar, ktorá sa v roku 2024 uskutoční po 63.-krát. Príďte si vychutnať nádherné koncerty plné energie, elegancie a výraznej hudobnej virtuozity. Nechajte sa unášať výnimočnými hudobnými dielami, v prevedení renomovaných sólistov a zoskupení. Začíname už 13. marca 2024 o 19:00 a až do konca apríla vám v Prešove prinesieme to najlepšie z hudby a tvorby slovenských a zahraničných umelcov.

13.3. 2024 o 19:00 – Koncertná sála PKO Čierny orol, Hlavná 50A

PROFILOVÝ KONCERT ORCHESTRA BRATISLAVA HOT SERENADERS

Bratislava Hot Serenaders sa pod vedením trubkára Juraja Bartoša už od roku 1991 špecializuje na hot-jazzovú hudbu 20. a 30. rokov. Orchester patrí medzi svetovú špičku v autentickej interpretácii jazzovej hudby tohto obdobia, dôkazom sú ocenenia z európskych festivalov, ako aj pozitívne ohlasy a kritiky z celého sveta. V rokoch 2014, 2015, 2016 a 2018 absolvoval tento popredný slovenský jazzový orchester koncertné turné v Spojenom kráľovstve. Najlepšie skladby hot-jazzového repertoire odzneli pred stovkami poslucháčov v mestách od juhu Anglicka (Exeter, Marlborough, Londýn) cez srdce Británie (Birmingham) až po škótsky Edinburgh a Glasgow.

Orchester má na konte trinásť albumov, štyri LP a prvé slovenské hudobné DVD. Album Ja som optimista získal Zlatú a Platinovú platňu, Celý svet sa mračí Zlatú platňu, Lonely Melody Radio_Head Award 2014 a I Like That cenu verejnosti Esprit 2018.

Orchester tvorí pätnásť hudobníkov, dámske vokálne trio Serenaders Sisters a spevák (štýlovo nazývaný “crooner”) Miloš Stančík. Orchester hrá na autentických nástrojoch z 20. rokov, a vystupuje v na mieru ušitých smokingoch a šatách z tohto noblesného obdobia.

3.4. 2024 o 19:00 – Koncertná sála PKO Čierny orol, Hlavná 50A

NIČ OD VÁS NEŽIADAM – KAVIARENSKÝ ORCHESTER ANDREJA ZÁHORCA

Koncert pri príležitosti 121. výročia narodenia F. K. Veselého. Spoznajte život piesne slovenského bonvivána, o ktorom sa hovorilo od Budapešti až po Prahu.

Kaviarenský orchester Andreja Záhorca oživuje niekdajšiu, až takmer zabudnutú tradíciu kapiel hrajúcich v reštauráciách, vinárňach či kaviarňach, na korzách i promenádach. V tradičnom zložení husle, cimbal, kontrabas a viola, so speváčkou alebo spevákom, chce nadviazať na mnohých velikánov, ikony rokov dvadsiatych ako boli Gejza Dusík, F. K. Veselý, Janko Blaho, Viliam Farkaš, Jožko Pihík, Dezider Cibulka a ďalší.

10.4. 2024 o 19:00 – Koncertná sála PKO Čierny orol, Hlavná 50A

AMC TRIO PLUS & ANDY MIDDLETON (USA)

AMC Trio je slovenské klavírne trio zložené z troch hudobníkov medzinárodného formátu s dobrými kontaktmi na svetovej jazzovej scéne. Randy Brecker, Philip Catherine, Bill Evans, Ulf Wakenius, Mark Whitfield, Michael Patches Stewart a mnohí ďalší si radi podávajú ruky s členmi AMC Tria, či už ako hostia na ich koncertoch, alebo spoluhráči v štúdiu. Toto zoskupenie, ktoré si budovalo svoj hudobný základ v mainstreamovom jazze, je na scéne už neuveriteľných tridsať rokov.

Andy Middleton je dlhodobo kritikmi považovaný za jedného z najlepších svetových jazzových saxofonistov. Aj keď je technicky majstrovský hráč, Middletonove sóla sú skôr známe pre ich inšpirujúcu fantáziu, rytmický drive, lyrickosť a dobrodružnú energiu.  Jeho kompozície sú harmonicky moderné a lyrické s čistým zmyslom pre tradíciu. Middletonov jedinečný výraz ako hráča aj skladateľa/aranžéra priviedol jazzové ikony ako Dave Hollanda, Kenny Wheelera a Ralph Townera k nahrávaniu a účinkovaniu s ním.

Účinkujú:

  • Peter Adamkovič – klavír
  • Martin Marinčák – kontrabas
  • Stanislav Cvanciger – bicie
  • Andy Middleton (USA) – saxofón
  • Samuela Marinčák – gitara

17.4. 2024 o 19:00 – Koncertná sála PKO Čierny orol, Hlavná 50A

ŠANSÓNOVÝ VEČER EVY PAVLÍKOVEJ & BAND

Slovenská herečka a speváčka Eva Pavlíková sa nám na šansónovom koncerte predstaví za sprievodu svojej kapely na ktorom zaznejú známe šansóny od domácich a svetových autorov a takisto muzikálové melódie. Umeniu spievaného šansónu
s jeho dôrazom na obsahovú zložku si Eva Pavlíková berie za svoje a napĺňa tak odkaz režiséra Jozefa Bednárika udržiavať tento hudobný žáner živý  a šíriť ho ďalej medzi ľudí.

Texty do slovenskej podoby prebásnili poprední slovenskí textári ako Ján Štrasser, Nora Beňačková, Oľga Záblacká. To vnáša do ich významu ďalší, nový obsahovo-výrazový prvok. Hudobno-dramatické umenie tohto žánru Eva Pavlíková umelecky obohacuje o hereckú výpoveď a skúsenosť ženy, umelca, s neopakovateľným autentickým prevedením. Piesne ako Čerešne, Žiť za to stálo, List mame, Utešovanka, Bol si milý a iné si tak nájdu svojho poslucháča a naplnia naše srdcia nehou, pokorou a láskou.

 24.4. 2024 o 19:00 – Koncertná sála PKO Čierny orol, Hlavná 50A

SÚKROMNÉ KONZERVATÓRIUM PREŠOV

Koncert hudby rôznych žánrov v podaní študentov a pedagógov Súkromného konzervatória v Prešove.

Koncert Súkromného konzervatória Prešov Vás prevedie rôznymi hudobnými štýlmi a formami, ktorým sa v rámci štúdia študenti venujú a zdokonaľujú sa v ich prevedení. Môžete sa tešiť na bohatú zmes hudby a spevu, ktorý bude prierezom toho najlepšieho za uplynulé školské obdobie.

Tohtoročná zmes koncertov v rámci Prešovskej hudobnej jari prináša širokospektrálnu ponuku hudobných žánrov pre každého, kto si nájde cestu do sály Čierneho orla. Sme radi, že našu ponuku prijal famózny orchester BRATISLAVA HOT SERENADERS, ktorý nám tento cyklus otvorí. Diváci počas Prešovskej hudobnej jari budú mať možnosť prejsť od šlágrov populárnej hudby, cez piesne F. K. Veselého, jazzové skladby a kompozície, domáce a zahraničné šansóny, až po skladby súčasnej doby.

V prípade, že by ste mali záujem o bližšie informácie týkajúce sa programu, kontaktujte ma emailom alebo telefonicky.

Daniel Koháni, DiS. art.

Manažér kultúry – programové oddelenie

+421 948 795 392

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore