Aktuality

V rebríčku slobody médií sa Slovenská republika umiestnila na 29. mieste

Pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače zverejnila medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) rebríček slobody médií v rámci ktorého hodnotila 180 krajín. Slovenská republika sa v rámci hodnotenia ocitla na 29. mieste, pričom si oproti predchádzajúcemu ročníku pohoršila o 12 priečok.

V súhrnnej správe organizácie sa uvádza niekoľko príkladov, pričom za najzávažnejšie považuje zhoršenie kvality pracovného prostredia novinárov a manipuláciu s materiálmi, pri ktorých sa využívajú prvky umelej inteligencie.

V roku 2024, ktorý je označovaný za najväčší volebný v doterajšej histórii, je možnosť zneužitia informácií v prospech konkrétneho subjektu viac ako reálna a preto je apel zo strany medzinárodných organizácií v tomto období oveľa intenzívnejší.

Na popredných miestach rebríčka slobody médií sa opäť umiestňovali krajiny zo severu Európy. Nórsko obhájilo 1. priečku, Dánsko poskočilo na 2. a na tretej skončilo Švédsko. Spomedzi našich susedov je na tom najlepšie Česká republika, ktorej patrí 17. priečka. Rakúsko skončilo na 32. priečke, Poľsko na 47., Ukrajina na 61. a Maďarsku patrí 67. priečka.

Na opačných póloch tabuľky stoja Eritrea na 180. priečke, Sýria na 179. a Afganistan na 178. Skokanom roka je Mauretánia, ktorá si polepšila z 86. na 33. priečku.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore