Tlačové správy

Karičkou atraktívnosť Košíc opäť vzrastie

Najhravejšia zo všetkých

Najhravejšia zo všetkých je tohtoročná karička z Abova. Jej nácviky na metodických dňoch v Košiciach sú plné smiechu nezáleží či účastníčka/účastník má päť či 85 rokov. Choreografiu na tento 9. ročník veľkej tancovačky v rámci projektu Tancujúce mesto Košice zostavila Marianna Svoreňová a Marek Rudňanský z FS Hanička.  Po roku prestávky 20. júna 2024 toto podujatie pre širokú verejnosť opäť otvorí medzinárodný folklórny festival Cassovia Folkfest /CFF/ a to jeho 42. ročník. Tanečné tréningy prostredníctvom výukových videí sa bežia po celom Slovensku a v týchto dňoch chystajú rozbehnúť aj zahraničí – známe je už Poľsko, Srbsko a Turecko.

Dosiaľ je prihlásených takmer 600 účastníkov. Očakáva sa, že na košickú Hlavnú ich príde okolo tisíc. Atraktívnosť Metropoly východu tak opäť rapídne vzrastie.

„Aktuálny deviaty ročník je zaujímavým z viacerých hľadísk,“ ozrejmuje riaditeľ CFF a folklórna legenda Vlado Urban: „Deti, mládež, ženy i muži v produktívnom či seniorskom veku sa učia tancovať legendárny kontaktný kruhový tanec typický pre východné Slovensko – karičku, ktorej parchovianska verzia je zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. A prvý raz svoje nadšenie vložia do Abovskej verzie, kde sa tancuje i pospiatky.“ Organizátori tento nový prvok zakomponujú aj do pokusu o ustanovujúci slovenský rekord. Jeho detaily ešte upresňujú.

Nácviky a účasť sú bezplatné. A to vďaka tomu, že tancovanie karičky a Cassovia folkfest podporili: Fond na podporu umenia, KSK, Termostav Mráz a Syráreň Bel Slovensko, výrobca syra Karička v závode v Michalovciach.

Verejnosť nájde výukové videá na youtube:

 Hravá karička z Abova 2024 – Metodika, základné kroky­­

https://www.youtube.com/watch?v=Rc_G_RZK28E&feature=youtu.be

Hravá karička z Abova 2024 – TANEC­­­­­­­­­­­­

https://www.youtube.com/watch?v=Rc_G_RZK28E&feature=youtu.be

Aktuálne informácie a prihláška je na www.folkfest a FB: Tanec Karička a Instagrame: tanec_karicka.

Karičku pod názvom Tancujúce mesto 2013 organizátori odštartovali v rámci projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Úspešne pokračovala v rokoch 2014 Obrovskou Karičkou, 2015 Karičkou – tancom priateľov, v 2016 ako Veselá karička s bráničkami, 2017 Jubilejná Karička, 2018 Karička slnovratu, 2019 Zemplínska karička, v roku 2022 ako Radostná Karička Parchovianska. Za osem rokov dovedna 6800 ľudí tancovalo Karičku v centre Košíc a vytvorilo 8 ustanovujúcich slovenských rekordov.

Kontakt:

Katarína Čániová, autorka myšlienky Karička – tancujúce mesto Košice a spoluorganizátorka podujatia. 0908 812 883, kcaniova@communicationhouse.sk

 

Nácvik na Strednej zdravotníckej škole sv. Alžbety v Košiciach                       Hadík karičky v podaní senioriek

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore