Tlačové správy

Zabudnutý košický rodák príde do Košíc

Málokto vie, že rodným mestom známeho slovenského básnika, textára a publicistu Jána Štrassera sú Košice. Na tejto skutočnosti nie je nič mimoriadne. Zvláštne však je, že jeho čitatelia doposiaľ nemali príležitosť stretnúť sa s ním v Košiciach na  literárnej besede alebo autorskom čítaní. O to výnimočnejší preto bude poetický večer, ktorý pripravila Verejná knižnica Jána Bocatia na 27. septembra 2012 o 17:00 vo svojom Hudobnom salóne / Hlavná ul. 48/, kde sa Ján Štrasser predstaví predovšetkým ako básnik.

Podujatie sa uskutoční v rámci už etablovaného  cyklu Rendez – vous s francúzskou poéziou , s podporou EHMK Košice 2013. Prvá časť tohto jedinečného literárneho večera bude patriť umeleckej interpretácii Štrasserových básní   a muzikálových piesní v podaní  hercov Petra Vilhana a Petra Orgována. Niektoré  jeho verše odznejú  aj vo francúzskom preklade. Druhá časť stretnutia bude venovaná besede s autorom  a otázkam čitateľov. Zúčastnia sa jej aj knihovníčky, ktoré ešte požičiavali knihy študentovi Štrasserovi v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a pamätajú si aj pravidelné návštevy jeho rodičov na pobočke Mier Verejnej knižnice Jána Bocatia. 

Ján Štrasser (1946) sa do širokého povedomia dostal predovšetkým ako textár satirických piesni, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou najsledovanejšej televíznej relácie 90-tych rokov na Slovensku – talkshow Večer Milana Markoviča. Populárnym sa stal aj vďaka piesňovým textom k muzikálom či hraným filmom (napr. Cyrano z predmestia, 1979; Neberte nám princeznú, 1981; Niekto ako ja, 1988). Jeho publicistická tvorba zahŕňa okrem fejtónov, novinárskych textov aj viacero kníh rozhovorov s významnými osobnosťami slovenského kultúrneho a spoločenského života (Lenže ja som iba komik …, 2005, kniha rozhovorov s M. Lasicom; Som herečka, 2006, kniha rozhovorov so Z. Studenkovou; Herec je vždy na očiach, 2007, kniha rozhovorov s M. Labudom; Humor ho!, 2007, kniha rozhovorov s T. Janovicom a ďalšie). Vydal desať básnických zbierok a venuje sa tiež prekladom z ruského a nemeckého jazyka.

Všetci tí, ktorých oslovuje vtipno-smutné videnie sveta Jána Štrassera, by si nemali nechať ujsť toto prvé košické literárne stretnutie  s ním.

Mgr. Alena Zavocka

Verejná knižnica Jána Bocatia   e-mail: alena.zavocka@vkjb.sk

telefón: 625 10 22     

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore