Tlačové správy

Polstoročie s heslom Alimentum medicamentum tuum sit – Nech je jedlo tvojim liekom

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach si pripomína 50 rokov od začatia výučby študijného programu hygiena potravín. Na slávnostnom zhromaždení v stredu 15. októbra 2025 sa o 11:00 hodine v aule UVLF stretnú zástupcovia slovenských a českých univerzít z Brna, Nitry, Bratislavy a Košíc, ktoré vychovávajú odborníkov vo veterinárnej medicíne, potravinárstve, poľnohospodárstve a hygiene potravín. Pozvanie prijali predstavitelia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR i Komory veterinárnych lekárov SR, zástupcovia regionálnych veterinárnych a potravinových správ a veterinárnych a potravinových ústavov z celého Slovenska, ale aj kolegovia z univerzít vo Viedni a talianskej Perugii. Veľkú skupinu hostí budú tvoriť predstavitelia a zástupcovia firiem, spoločností, organizácií, únií a zväzov, ktoré pôsobia v oblasti chovu, výroby, spracovania a predaja potravín. Nebudú chýbať štyria emeritní rektori UVLF, prví absolventi jubilujúceho študijného programu, ktorí promovali v roku 1980, ani súčasní vedeckí a pedagogickí zamestnanci Katedry hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín UVLF.

Rektor Jozef Nagy pri tejto príležitosti zdôraznil význam odkazu zakladateľov univerzity, ako aj jej súčasné postavenie. Univerzita dosiahla v tomto roku výrazný úspech, keď v júni získala v Dubline medzinárodnú akreditáciu Európskeho združenia inštitúcií pre veterinárske vzdelávanie EAEVE a jej vedenie prevzalo certifikát o udelení statusu Accredited – akreditovaný pre študijné programy všeobecné veterinárske lekárstvo v slovenskom a anglickom jazyku a hygiena potravín v slovenskom jazyku. Tieto študijné programy spĺňajú požiadavky Smerníc Európskeho parlamentu a Rady o uznávaní odborných kvalifikácií.

„Študijný program hygiena potravín je v prvom rade zameraný na získanie kompetencií prvého dňa podľa štandardných postupov vydaných Európskym systémom hodnotenia veterinárnej odbornej prípravy (ESEVT). K tomu potrebujeme kvalitné materiálne a personálne zázemie vrátane podmienok pre praktickú výučbu. A tú našim študentom poskytujeme nielen na univerzitných pracoviskách, ale aj na pracoviskách Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v rámci celého Slovenska, na klinikách súkromných veterinárnych lekárov či u našich externých spolupracovníkov. Vďaka nim aj vďaka úzkej spolupráci s prvovýrobcami, so spracovateľskými zväzmi a potravinárskymi podnikmi je náš absolvent hygieny potravín schopný využiť praktické zručnosti so širokým uplatnením, a to jednak v regulovanom povolaní veterinárny lekár, v oblasti úradnej kontroly potravín, pri výrobe potravín v rámci stratégie z farmy na stôl, predaji potravín, v klinickej praxi a v potravinárskom priemysle,“ skonštatoval rektor UVLF Jozef Nagy.

Študijný program hygiena potravín významnou mierou prispieva k rozvoju konceptu Jeden svet – jedno zdravie prepojením veterinárnej a humánnej medicíny, hygieny potravín, životného prostredia a farmácie v oblasti výskumu, vývoja, inovácií a ich využitia v pedagogickom procese. Čo už pred stáročiami vedeli naši predkovia o vplyve potravín na zdravie, sa dnes dostáva do absolútneho centra pozornosti odbornej aj laickej verejnosti. „Do budúcnosti sú pred nami výzvy zabezpečiť vyššiu sebestačnosť potravín, ich zdravotnú bezpečnosť a kvalitu. Pre naplnenie tohto cieľa potrebujeme kvalitných študentov a absolventov našej univerzity. Posledné roky, v ktorých sme nezaznamenali potravinové kauzy majúce pôvod v Slovenskej republike, svedčia o odbornej zdatnosti našich prvovýrobcov, spracovateľov ako aj kontrolných orgánov, ktoré reprezentujú hlavne absolventi našej univerzity. Preto si do ďalších rokov treba želať dostatok kvalitných študentov, erudovaných pedagógov a rozvoj potravinárskeho priemyslu. A všetkým občanom Slovenska nielen dostatok potravín, ale potravín zdravotne bezpečných a kvalitných,“ dodal rektor UVLF Jozef Nagy.

Veterinárna služba na Slovensku bola aj po roku 1918 organizovaná a riadená podľa uhorských zákonov. Po skončení druhej svetovej vojny bola živočíšna výroba vo veľmi zlom stave i z hľadiska veterinárnej medicíny. Stavy  hospodárskych zvierat boli značne znížené a veľmi sa rozšírili nebezpečné nákazy. Bolo potrebné začať organizovaný boj proti najnebezpečnejším nákazám – zoonózam. Preto v prvých rokoch po oslobodení bolo riadenie veterinárnej služby sústredené vo zvláštnom odbore ministerstva zdravotníctva. Tak sa dosiahla bezprostredná spolupráca veterinárnych lekárov s humánnou službou. Významným historickým krokom, ktorý vyplýval z požiadaviek praxe, bolo zriadenie v Československu len druhej Vysokej školy veterinárskej  v Košiciach zákonom z roku 1949 (po brnianskej, ktorá vznikla v roku 1918 ako Vysoká škola zvěrolékařská). Jej prvým rektorom bol prof. MVDr. Ján Hovorka. V tejto súvislosti treba vyzdvihnúť všestrannú pomoc kolegov z Vysokej školy veterinárskej v Brne. Pre oblasť výučby hygieny potravín sa pomoc prejavila v osobe  MVDr. Štefana Izáka, žiaka docenta Hökla. Po promóciách na VŠV v Brne vo februári 1949 sa už 1. novembra 1949 stal jedným z prvých zamestnancov ešte len vznikajúcej košickej školy a bol poverený zriadením a vedením ústavu hygieny potravín.

Problematika špecializácie veterinárneho vzdelávania v oblasti hygieny potravín dostala u nás nový rozmer v podobe študijného programu na Vysokej škole veterinárskej v Košiciach od akademického roka 1975/1976. Z pohľadu praktickej výučby to bolo najlepšie obdobie  prepojenia na reálnu výrobnú prax. V Košiciach v danom období existovali veľké potravinárske závody – mäsokombinát, mliekareň, hydinárske závody, ryba a neďaleko v Drienove kafiléria. Kreovali sa aj významné podujatia pre oblasť hygieny a technológie potravín, ktoré si zachovali vysoký štandard do súčasnosti V roku 1979 sa zásluhou profesora Jána Plevu uskutočnila prvá konferencia Hygiena alimentorum. V tomto roku sa uskutočnil už  jej 45. ročník, čo túto konferenciu radí k najstarším na Slovensku.

Zmeny spoločenskej, ekonomickej  a politickej situácie v štáte po roku 1989  nevyhnutne ovplyvnili aj výučbový proces v oblasti veterinárnej medicíny. Pre oblasť štátnych veterinárnych lekárov a najmä pre oblasť hygieny potravín sa zákonom Národnej rady SR č. 152/1995 o potravinách otvorila ďalšia významná sféra odborného pôsobenia, keď orgány veterinárnej správy mimo dovtedajších úloh získali navyše kompetenciu vykonávať potravinový dozor aj nad uvádzaním potravín do obehu predajom s výnimkou poskytovania spoločného stravovania a epidemiologicky rizikových činností. Ďalšou významnou zmenou v prospech pôsobenia v oblasti hygieny potravín v roku 2002 bolo zriadenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorá získala kompetencie aj nad výrobou potravín rastlinného pôvodu a nápojov. Vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie v roku  2004 bolo potrebné implementovať všetky legislatívne akty súvisiace s hygienou a bezpečnosťou potravín do študijných plánov a pripraviť absolventov na úspešné zvládnutie úloh v praxi, na čo musel reagovať hlavne pracovný kolektív katedry hygieny, technológie a bezpečnosti potravín.

Mgr. Zuzana Bobriková, hovorkyňa UVLF
+421 917 86 99 14
zuzana.bobrikova@uvlf.sk
www.uvlf.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore