Tlačové správy

Dni španielskej kultúry – 7. ročník

Dni španielskej kultúry sú ojedinelou aktivitou na Slovensku, najmä ak si uvedomíme, že za ich vznikom a každoročným organizovaním nestojí kultúrna inštitúcia, agentúra či firma, ale škola.

Najväčšie „španielske gymnázium“ na Slovensku Park mládeže sa rozhodlo podeliť o hispánsku atmosféru aj s obyvateľmi Košíc a regiónu prvýkrát pred siedmimi rokmi. Program počas prvého októbrového týždňa  je každý rok iný, ale má aj svoje rokmi overené „stálice“.

Tento rok ho otvorí profesionálny flamenco koncert, ktorý prinesie do do Košíc temperament, vášeň i bolesť andalúzskych Cigánov. Profesionálna skupina Martin Bies & Flamenco clan pod vedením Martina Biesa hrá flamenco predovšetkým v štýle Paca de Lucíu. „Nezriedka naše flamenco tancujú a hrajú cudzinci lepšie než my, Španieli“ – tvrdí Victor Medialdea Pérez pôvodom z juhu Španielska, kde flamenco vzniklo.

[youtube lbeHBD58Azs 480]

DŠK každoročne prispievajú aj k rozvoju cestovného ruchu. Učitelia a lektori gymnázia už preložili do Španielčiny bulletin Ľubovnianskeho hradu, bulletin i sprievodcu (p)o Košiciach, popisky v pamätnej izbe Sándora Máraiho či v Múzeu voskových figurín. Tohto roku gymnázium v spolupráci s TV NAŠA uvedie propagačný krátky film v španielčine, ktorý potenciálnych španielsky hovoriacich turistov navnadí na návštevu Košíc. Filmom po španielsky sprevádza sprievodca Milan Kolcun. Po utorkovej premiére v Tabačke bude film prístupný na Youtube.

Marko Procházka je síce ešte študentom Gymnázia Park mládeže, ale už pred dvoma rokmi (ako 16-ročný) nakrútil na Slovensku prvý hraný film v španielčine.  Marko je autorom námetu i scenára, film režíroval i stál za jednou z kamier. Spoločnosť Cinemax zaradila film do svojho repertoáru v OC Optima okamžite po jeho premiére. Pre veľký záujem ponúkame jeho obnovenú premiéru, aj za účasti hercov, ktorý sú stále šudentmi i profesormi Gymnázia Park mládeže.

[youtube wGvjRNlKeHo 480]

Košická La Rambla je vraj lepšia než barcelonská. Povedal ktosi, kto sa práve vrátil z Barcelony. Možno je to preto, že v Košiciach je len raz do roka. Atmosféra, ktorú vytvára viac než pol tisíca študentov španielskeho gymnázia je neopakovateľná, lebo je založená na fantázii mladých ľudí. Nápadité živé sochy, výjavy, žonglérske výkony. Oku lahodiace kostýmy pozdĺž celej Hlavnej ulice i temperamentný program na pódiu pri Dolnej bráne, dotvárajú atmosféru.

Hispánska kultúra má aj svoj latinskoamerický rozmer.  Najviac takúto atmosféru v Košiciach pripomína posedenie v novootvorenom bare CASA DE LA MUSICA na Hlavnej 20. Na slávnostne otvorenie prijala pozvanie aj veľvyslankyňa Kuby na Slovensku, ktorá sa predtým prejde po košickej „La Ramble“.

Duchovný rozmer prináša svätá omša v španielčine, ktorú zvyknú slúžiť bývalí slovenskí misionári v Latinskej Amerike, ktorí v kázni spomenú aj svoje zaujímavé zážitky odtiaľ. Tento raz bude omša celebrovaná v Kostole Ducha Svätého na Južnej triede.

Výstava súčasných španielskych fotografov (Luis Jurado a Javier Porto) bude až do konca mesiaca prístupná v bare Le Bistro v OC Optima

Do Gymnázia Park mládeže, ktoré je epicentrom hispánskeho života v košickom i prešovskom kraji, pozývajú v sobotu predpoludním španielski, latinskoamerickí i slovenskí učitelia. K dispozícii je aj vedenie školy. Záujemcovia majú tiež možnosť vyskúšať si simulované prijímačky do španielskeho gymnázia zo slovenčiny i matematiky. (Španielčina sa na prijatie nevyžaduje.)

Každomesačné potulky mestom Košice (vždy v prvý víkend v mesiaci) majú už rok jeden turnus v španielčine (v nedeľu o 17:00). Stretávajú sa na ňom ľudia, ktorým španielčina „pekne znie“, tí, ktorí sa ju učia a prichádzajú aj cudzinci, ktorí pôsobia v Košiciach

 

Kontakt:

Milan KOLCUN   0905 550 656

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore