Tlačové správy

Najprestížnejšia medzinárodná výstava novinárskej fotografie opäť po rokoch v Košiciach

Medzinárodnú putovnú výstavu World Press Photo si bude možné po rokoch opäť pozrieť aj v Košiciach. Predstaví 160 víťazných novinárskych fotografií roka 2011 všetkých osemnástich kategórií tejto prestížnej celosvetovej súťaže. Umožniť verejnosti jej bezplatnú prehliadku v metropole východu sa podarilo vďaka  košickému občianskemu združeniu PhotoART Centrum a podpore n. o. Košice –  Európske hlavné mesto kultúry 2013 a Ministerstva kultúry SR.

Výstavu si bude možné pozrieť od 14. decembra 2012 do 6. januára 2013 v Obchodnom centre ATRIUM OPTIMA v Košiciach na Moldavskej ulici. Oficiálne bude otvorená 13. decembra 2012 o 18:00 hod.

Podľa hlavného organizátora Pavla M. Smejkala, putovná výstava World Press Photo patrí medzi najnavštevovanejšie výstavy na svete. Košická prehliadka môže zaujať  aj v kontexte s miestom konania. „Pri pohľade na vystavené fotografie vo veľkom nákupnom centre si môžeme uvedomiť aj to, ako dobre sa vlastne máme. Táto výstava totiž nie je iba fotografiách, ale hlavne o udalostiach, ktoré sa stali vo svete minulý rok. Podľa mňa nastavuje zrkadlo nielen realite vo svete a našej dobe, ale aj nám samotným,“ uviedol  Smejkal. 

Každý rok nezávislá medzinárodná porota, pozostávajúca z 19 renomovaných členov, hodnotí fotografie v deviatich rôznych kategóriách, zaslané fotožurnalistami, agentúrami, novinami a časopismi z celého sveta. Tento rok sa do súťaže zapojilo 5 247 fotografov zo 124 krajín, ktorí prihlásili 101 254 záberov. Výročnú výstavu víťazných fotografií  je možné uvidieť v približne stovke miest na všetkých kontinentoch.

Fotografiou roka 2011 sa stal záber španielskeho novinára Samuela Arandu, pracujúceho pre americký denník New York Times. Žena na ňom drží v náručí svojho syna, zraneného počas protestov proti prezidentovi v hlavnom meste Jemenu Sanaa. Podľa poroty sa mu podarilo zachytiť mnoho aspektov tzv. Arabskej jari.

Organizácia World Press Photo pridala svojej výstave aj  špeciálnu dimenziu vydaním novej aplikácie Exhibition app. Jej prostredníctvom sa dostane návštevník k množstvu informácií o všetkých vystavených fotografiách, autoroch, vrátane video rozhovorov. Užívatelia sa môžu o zábery podeliť aj s priateľmi na sociálnych sieťach. Aplikáciu je možné stiahnuť na adrese www.worldpressphoto.org/app a skenovať QR kódy k jednotlivým panelom počas výstavy. Je dostupná pre Android aj iPhone za cenu 0,99 eura.

 

O World Press Photo

World Press Photo je nezávislá nezisková organizácia, založená v roku 1955 v holandskom Amsterdame, kde dodnes sídli. Organizácia World Press Photo vznikla aby napomáhala pochopeniu sveta prostredníctvom kvalitného fotožurnalizmu. Vznikla na podporu a zdôraznenie vysokých štandardov vo fotožurnalizme a dokumentárnej fotografii na celom svete. World Press Photo sa snaží získavať čo najširší záujem divákov o vysokokvalitnú fotografiu a slobodnú výmenu informácií. Aktivity World Press Photo zahŕňajú organizovanie každoročnej súťaže fotografov, zviditeľňovanie špičkového fotožurnalizmu prostredníctvom putovnej výstavy a ďalších publikácií a aktivít. Organizácia je zameraná aj na podporu fotožurnalizmu prostredníctvom vzdelávacích programov a ponúka im priamu podporu vo forme rôznych stimulov. World Press Photo získala podporu Holandskej lotérie poštových kódov a je celosvetovo sponzorovaná firmou Canon.

Viac informácií poskytne:

Pavel M. Smejkal     Tel.:+421 905 346 552

e-mail: psmejkal@stonline.sk

Pozývame novinársku obec do priestorov reštaurácie Vicolo v OC Optima na 1. poschodí vľavo od eskalátorov (pri Cinemaxe) na osobné stretnutie so zástupkyňou World Press Photo Femke van der Valk a organizátorom výstavy predsedom združenia PhotoART Centrum Pavlom M. Smejkalom vo štvrtok 13.  decembra 2012 o 10:00 hod.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore