Tlačové správy

GOTT v Košiciach netradične – nespieval – iba rozdával úsmevy

V marci, na celý mesiac (od 1.3. – 31.3.), zavítal do metropoly východu Košíc, ikona a legenda českej populárnej piesne „zlatý slávik“ Karel Gott. Tentoraz však neprišiel spievať. A nezavítal ani osobne. Jeho priaznivci mohli tentoraz obdivovať iba jeho známu tvár, na papierových štvrtkách, v podobe jeho kariportrétov. Dostalo sa mu netradičnej, no originálnej pocty, v podobe výstavy nazvanej Výtvarná pocta Karlovi Gottovi – Polstoročie na scéne. Symbolicky, práve pred 50-timi rokmi, v roku 1963, získal ako spevák svojho prvého Zlatého slávika, keď zvíťazil v ankete čitateľov mládežníckeho časopisu Mladý svět o najpopulárnejšieho speváka v Československu.

– Ako už sám názov výstavy prezrádza, – hovorí kurátor výstavy Peter Závacký, – vďační  „Východniari“  ju pripravili na znak pocty jeho už polstoročia trvajúcej úspešnej speváckej kariéry. Skvelý medzinárodný rozmer expozície obohatil je umelecký punc. Nič nebolo aranžované, každý výtvarník si našiel svoju polo- hu, kresby nesú znaky originality a osobitosti.

Na výstave, v priestoroch Českého spolku na Slovensku, mohli teda nielen Košičania ale aj ich hostia uvidieť jeho tvár v doteraz nepoznanej podobe – v príťažlivom a obľúbenom žánri kariportrétu – od štyridsiatich popredných slovenských a zahraničných karikaturistov. Nechýbali medzi nimi ani známy košickí majstri úsmevnej výtvarnej skratky – Jozef Jurko a Darina Kličková, či východniari Andrej Mišanek, Marcel Čiž már a Dominika Kačkošová.

Na výstave spoznal divák štyri desiatky známych, či skôr neznámych podobizni tváre speváka, vo výt- varnom žánri známom ako kariportrét. Vytvorili ich oslovení rešpektovaní výtvarníci spod Tatier a za- hraničia. Reprezentujú farby 10 štátov, okrem susedov ČR, Poľska, Ukrajiny a Maďarska aj Rusko, Bielorusko, Uzbekistan, či Brazília a USA. Každý z nich je iný, originálny a osobitý a predovšetkým excelentný priznaný majster kariportrétu. Vďačne podporili projekt – formou výtvarných pozdravov a s úctou vzdali svoj hold umeniu a osobnosti speváka, tiež aj zdatného výtvarníka. Vytvorili opusy v ktorých je predstavená celá škála úsmevu, krásy a umenia kariportrétu. V klasike, poetike, metafóre, komike, vo všetkých známych technikách – ceruza, hrudka, pero, tuš, akvarel, pastel… Aj keď jeho tvár je dostatočne známa, výtvarníci skúsili objaviť a prezentovať úsmevnou formou aj to rokmi Majstrom skrývané. Návštevnici sa tak mohli usmievať, chichúňať, či priamo chechtať z jeho úsmevných až komických, doteraz nepoznaných podôb v rámoch na stenách českého spolku. Autori návštevníka chceli nielen pritiahnuť, ale aj zaujať tak, aby si z výstavy pamätali práve ten jeho.

Pre výtvarníkov to bola aj vzácna príležitosť prezentácie svojho majstrovstva a tiež vítaná nie každodenná konfrontácie svojho umenia na medzinárodnej úrovni.

Expozíciu obohatili kresby autorov, ako sú – Jurko, Kličková, Gľonda, Mišanek, Fiťma, Krištofík, Močalov, Grušpier, Krumpolec, Mlejnková, Kišházy, Antalová, Ešonkulov, Semendjajev, Voznjuk, L.Vaněk, Šesták, Čižmár, Kundera, Křivánková, Pospíchal, Voznjuk, Fedačko, Srna, Šípoš, Pospíchal, Krajčovič, San tos, Frankowski, Feldstein, Fetters, Kačkošová, Vydrová, Seifertová, Gregorek, etc …

Výstava vhodne zapadla do kultúrnych podujatí konaných vo východoslovenskej metropole v roku Košice hlavné mesto európskej kultúry 2013.

Gott - Jurko Jozef  SR

 

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. Jaroslav Zástěra

    14. mája 2014 at 10:00

    dobrý den – prosím sháním kontakt na pána Jurko – který kreslil tento obrázek Gotta – je to krásná kresba a rád bych s nim navázal spolupráci – děkuji Jarda

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore