Tlačové správy

Umenie vo verejnom priestore

Európske hlavné mesto kultúry – Košice 2013 prináša 12 umeleckých diel priamo do mesta. Projekt Verejný priestor inak / Public Art Days začína odhalením sochy Juraja Bartusza v pondelok 20. mája o 11:30 pred Technickou univerzitou v Košiciach, kde budú predstavené ďalšie diela významných umelcov. V rôznych častiach Košíc sa prezentuje najstaršia generácia renomovaných autorov až po mladú nastupujúcu generáciu. Projekt približuje staršie i súčasné umenie širokej verejnosti na sídliskách, v parkoch, námestiach, centre i okrajových častiach mesta.

Skulptúra Kozmická brána otvára projekt Public Art Days. Dielo Juraja Bartusza zo zváranej ocele pochádza z konštruktivisticko-minimalistického obdobia s tematikou vesmíru a kozmonautiky. J. Bartusz je profesorom na Katedre výtvarných umení a intermédií Fakulty umení TUKE.

Technická univerzita v Košiciach bola od začiatku veľmi silne angažovaná v projekte EHMK – Košice 2013, najmä pracovníkmi Fakulty umení. Odhalenie sochy profesora Juraja Bartusza je len potvrdením toho, že TUKE má dostatočný umelecký potenciál, ktorým prispieva k zvyšovaniu kvality životného priestoru v Košiciach,“ uviedol rektor TUKE prof. Anton Čižmár.

Do Parku na Moyzesovej ulici doviezli v rámci projektu vyše sedemmetrovú sochu, ktorú z kľúčov postavil v Prahe Jiří David. Na sochu s názvom Klíčová socha potreboval 85 741 kľúčov a 2 700 hodín práce. Podľa autora dielo symbolizuje koniec revolúcie, keď jednotlivé kľúče visia na sebe ako tlak negativizmu a súčasne prezentujú tie, ktorými ľudia zvonili na námestiach v roku 1989.

Na Námestí osloboditeľov pred Auparkom postavili unikátny pavilón, ktorý je súčasťou projektu Umenie vo verejnom priestore. Viacúčelový mobilný pavilón viedensko-salzburského architektonického ateliéru SOMA pod názvom White noise vznikol v roku 2011. Bol už prezentovaný v Salzburgu a v Maribore (EHMK 2012). Zvláštna konštrukcia pavilónu vďaka svojmu tvaru pripomína ježka. Vytvorí scénu pre sériu kultúrnych podujatí, výstavu rakúskeho dizajnu, architektúry, koncerty, projekcie a pod. Zároveň táto dočasná architektúra bude slúžiť na prezentáciu a promovanie aktivít novovzniknutej Kunstahalle / Haly umenia Košice.

Medzinárodný projekt má výrazným spôsobom ovplyvniť nové formovanie a vnímanie verejného priestoru a možnosti jeho vizuálneho riešenia na prahu 21. storočia v Košiciach. Jeho zámerom je posilňovať celkové povedomie a vnímanie súčasného výtvarného umenia vo verejnom priestore,“ vyjadril sa umelecký riaditeľ Košice 2013 Vladimír Beskid.

Dve odlišné podoby intervencií do verejného priestoru prináša Ilona Németh a Marián Ravasz. Zrkadlo pri Pamätníku neznámeho vojaka na Námestí osloboditeľov reflektuje dejiny a obnovuje historickú pamäť miesta. Jej plávajúce záhrady zdobia Mlynský náhon.

Dielo Dušana Zahoranského bolo vytvorené premenou nepoužívanej konštrukcie na prášenie kobercov medzi panelovými domami v rámci projektu Biela noc. V súčasnosti dostane dennú a nočnú podobu. Cez deň kovová kresba písma v priestore, v noci premietanie slova DOMA na steny okolitých panelových domov na Kuzmányho 27. Inštalované umenie do verejného priestoru môžu ľudia obdivovať až do 3. novembra a niektoré ostane nastálo.

Inštalácií bude viac

Od júla do septembra pribudnú ďalšie diela významných umelcov. Američan Dan Graham postaví v Mestskom parku skulpturálny objekt zvaný Pavilóny a pred Kunsthalle postavia Sochu pre Košice. Jej autorom je Gyula Kosice, ktorý sa narodil v Košiciach a dnes žije v Buenos Aires. Park pri Sennom trhu skrášli slovenský umelec Viktor Frešo provokatívnym postavením tvaru kocky na jeden roh. Nazval ho Cube Connection. Sídlisko Dargovských hrdinov obohatí Pamätník ľudovej architektúry. Dielo Tomáša Džadoňa v podobe troch dreveníc na streche panelového domu prinesie silný vizuálny a prekvapivý moment. Sochu Jána Mathého dočasne presunú do parku pri Kaplnke sv. Michala. Najmladšiu generáciu zastúpi Jakub Pišek. V mestskej časti Juh na Alejovej 2 vytvorí Interaktívnu lavičku, ktorá bude audiovizuálne reagovať na prítomnosť ľudí.

Viac informácií o projekte a košických sochách sa dozviete na stránke www.kosickesochy.sk.

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore